touch-bionics-finger

Brittiläinen yhtiö, nimeltä Touch Bionics on ilmoittanut kehittäneensä maailman ensimmäiset kaupalliset bioniset sormet, joita voivat käyttää potilaat, joilta puuttuu sormia.

ProDigitiksi kutsuttu laite auttaa käyttäjäänsä taivuttamaan, koskemaan, nostamaan ja osoittamaan oikean käden tavoin. Keinotekoiset sormet ovat niille, joilla on on käsi osaksi tallella, ei sormia synnynnäisen vamman, onnettomuuden, tai amputaation seurauksena.

Maria Iglesias, entinen pianisti Espanjasta on ensimmäisten potilaiden joukossa saamassa yksilöllisesti valmistettuja mekaanisia sormia. Bioniset sormet maksavat 57,000 dollarista aina 73,000 dollariin. Touch Bionicsillä on jo i-LIMB:iksi kutsuttu keinotekoinen käsi, joka on jo osa yli kolmea tuhatta potilasta.

Touch Bionicsin valmistamat ProDigits sormet auttavat selvittämään potilaiden arkisia ongelmia. Joillekkin potilaille, sormien, tai peukaloiden puuttuminen voi tehdä pienten päivittäisten toimien, kuten haarukan, tai kupin pitämisestä vaikeaa, tai turhauttavaa. ProDigits sormet voivat liikkua yksitellen, tai muodostaa nyrkin.

Jokainen bioninen sormi on yksilöllisesti valmistettu. Kannat ovat suunniteltu sopimaan jokaisen potilaan yksilöllisiä tarpeita varten, kertoo valmistaja.

ProDigits aktivoituu joko myoelektronisen sensorin, joka rekisteröi lihas signaaleja jäljelle jääneestä sormesta,  sekä kämmenestä, tai paineesta, kuin touchpadissa. Sormilla on myöskin ominaisuutena se, että ne havaitsevat, milloin ne ovat esineen ympärillä.

Kaikenkaikkiaan aivan oiva laite kaikille joilta puuttuu käsi tai sormia. Vaikkakin vähän hidas tuo sormien liike.
Itseäni kyllä mietityttää se, että kuinka laite ladataan, sekä kuinka pitkä toiminta-aika proteesilla on.

Video laitteesta:

Valmistajan sivut: http://www.touchbionics.com/

Edellinen artikkeliGoogle Goggles – maailma hakukoneen silmin
Seuraava artikkeliJeesusteippi-huppari on valmistettu jeesusteipistä, 100 metriä