Artikkelisarjan edellisessä osassa käsittelin keksintöä, joka taisteli terrorismia ja konekaappareita vastaan penkkiin piilotetulla injektioruiskulla täynnä rauhoittavia ainesosia. Aihe herätti lukijoissa kiitettävästi keskustelua ja pohdintaa siitä, voisiko kaappaustilanteen uhatessa matkustamoon syöttää esim. tainnuttavaa kaasua. Tämän johdosta olen kaivanut esille kaksi aiheeseen liittyvää lisäkeksintöä, jotka pyrkivät kumpikin omalla tavallaan torjumaan konekaappareiden ilkeät aikeet.

Ensimmäiseksi esittelen Ariel S. Rogsonin vuonna 2002 pantentoiman Airplane Sleeping Gas Systemin, eli lentokoneen unikaasujärjestelmän. Jo nimestä voidaan päätellä keksinnön toimintaperiaate ja kyseinen järjestelmä on suunniteltu siten, että kaikki lentokoneen osat ohjaamoa lukuun ottamatta saavat osansa kaasusta.

Järjestelmää ohjataan ohjaamosta käsin ja tämä tarkoittaa sitä, että myös koneen matkustamossa työskentelevä henkilökunta näkee unia loppumatkan ajan kun nappia on kerran painettu. Alla olevassa havainnekuvassa on esillä kaavio unikaasujärjestelmästä ja seuraavaksi esiteltävä oma henkilökohtainen suosikkini ansaluukku.

Unikaasujärjestelmä sekä ansaluukku
Unikaasujärjestelmä sekä ansaluukku

Toinen tällä kertaa esittelyssä oleva patentti on Wolfgang Gleinen suunnittelema Aircraft anti-terrorism security system, eli tuttavallisesti lentokoneen antiterrorismi turvallisuusjärjestelmä vuodelta 2005. Yksinkertaistettuna järjestelmää voidaan kutsua ansaluukuksi ja se on suunniteltu viimeiseksi esteeksi ennen panssaroitua ohjaamon ovea. Jos lentäjistä näyttää siltä, että panssaroidun oven takana huuteleva konekaappari tai humalainen matkustaja alkaa käymään hermoille, voivat he laukaista lattiassa olevan ansaluukun ja häiriötekijä putoaa umpinaiseen laatikkoon odottamaan lennon loppumista.

Nämäkään patentit eivät tarjoa täydellistä ratkaisua lentokonekaappauksia vastaan, mutta osoittavat sen että ongelmaan olisi tarjolla toinen toistaan erikoisempia ratkaisuja.

Lähde: wtf.thebizzare.com

Edellinen artikkeliTio Light Switch – värillä on väliä
Seuraava artikkeliXOR motors esittelee: XO2 urban transformer, kokoontaittuva sähköskootteri