Artikkelisarjan edellisessä osassa käsittelin keksintöä, joka taisteli terrorismia ja konekaappareita vastaan penkkiin piilotetulla injektioruiskulla täynnä rauhoittavia ainesosia. Aihe herätti lukijoissa kiitettävästi keskustelua ja pohdintaa siitä, voisiko kaappaustilanteen uhatessa matkustamoon syöttää esim. tainnuttavaa kaasua. Tämän johdosta olen kaivanut esille kaksi aiheeseen liittyvää lisäkeksintöä, jotka pyrkivät kumpikin omalla tavallaan torjumaan konekaappareiden ilkeät aikeet.

Ensimmäiseksi esittelen Ariel S. Rogsonin vuonna 2002 pantentoiman Airplane Sleeping Gas Systemin, eli lentokoneen unikaasujärjestelmän. Jo nimestä voidaan päätellä keksinnön toimintaperiaate ja kyseinen järjestelmä on suunniteltu siten, että kaikki lentokoneen osat ohjaamoa lukuun ottamatta saavat osansa kaasusta.

Järjestelmää ohjataan ohjaamosta käsin ja tämä tarkoittaa sitä, että myös koneen matkustamossa työskentelevä henkilökunta näkee unia loppumatkan ajan kun nappia on kerran painettu. Alla olevassa havainnekuvassa on esillä kaavio unikaasujärjestelmästä ja seuraavaksi esiteltävä oma henkilökohtainen suosikkini ansaluukku.

Unikaasujärjestelmä sekä ansaluukku
Unikaasujärjestelmä sekä ansaluukku

Toinen tällä kertaa esittelyssä oleva patentti on Wolfgang Gleinen suunnittelema Aircraft anti-terrorism security system, eli tuttavallisesti lentokoneen antiterrorismi turvallisuusjärjestelmä vuodelta 2005. Yksinkertaistettuna järjestelmää voidaan kutsua ansaluukuksi ja se on suunniteltu viimeiseksi esteeksi ennen panssaroitua ohjaamon ovea. Jos lentäjistä näyttää siltä, että panssaroidun oven takana huuteleva konekaappari tai humalainen matkustaja alkaa käymään hermoille, voivat he laukaista lattiassa olevan ansaluukun ja häiriötekijä putoaa umpinaiseen laatikkoon odottamaan lennon loppumista.

Nämäkään patentit eivät tarjoa täydellistä ratkaisua lentokonekaappauksia vastaan, mutta osoittavat sen että ongelmaan olisi tarjolla toinen toistaan erikoisempia ratkaisuja.

Lähde: wtf.thebizzare.com

Edellinen artikkeliTio Light Switch – värillä on väliä
Seuraava artikkeliXOR motors esittelee: XO2 urban transformer, kokoontaittuva sähköskootteri

26 KOMMENTIT

 1. Ansaluukku vaikuttaa kyllä kätevältä.Ihme ku sellasta ei oo viel asennettu koneisiin.Tai mistä sitä tietäisi vaikka olisikin.
  Kaasusta en olis niin varma.Äkkiäkös ne terroristit rupeis käyttää kaasunaamareita.Se miten kaasunaamarin sais tullitarkastuksesta läpi olisikin ihan toinen juttu.

 2. Eipä tuosta ansaluukustakaan paljoa iloa olisi, jos sinne tipautetulla terroristillä on vyöllä 10 kiloa C4:sta.

 3. ”Eipä tuosta ansaluukustakaan paljoa iloa olisi, jos sinne tipautetulla terroristillä on vyöllä 10 kiloa C4:sta.”

  Tietysti Fig.3 kohta 18 (oletan että se on lattia)tehdään niin heikoksi, että vihulainen poksauttaa itsensä sitä kautta ulos.

 4. Niin, emmehän me tosiaan voi tietää vaikka uusimmissa koneissa olisi jotain tälläistä. Ei sitä kyllä helposti julkisuuteen vuodettaisi.

 5. Kaasunaamarin kanssa koneeseen ootelemaan että kaasutetaan porukka, niin voi harrastaa syntistä toimintaa koko koneen kanssa. Ei tule tylsää matkalla. 😀

 6. ”“Eipä tuosta ansaluukustakaan paljoa iloa olisi, jos sinne tipautetulla terroristillä on vyöllä 10 kiloa C4:sta.”

  Tietysti Fig.3 kohta 18 (oletan että se on lattia)tehdään niin heikoksi, että vihulainen poksauttaa itsensä sitä kautta ulos.”

  Vaikka ”lattia” tehtäisiin paperista, ja siinä päällä jysähtäis yksikin kilo C4:ta, kone olisi entinen.

  • juujuu mutta jos tiputettas terroristi suoraan koneesta pois? ei jäis aikaa räjäyttää see nelosia… ja saatas yks terroristi samalla pois päiviltä tiedättehän sanonnan ”poissa silmistä poissa mielestä” ei me hautakiven alle katota 😀

 7. miks kaikki pitää tehdä niin vaikeen kautta??? miksei vaan lopeteta turva- ym. tarkastuksia.. eihän laivoissakaan ole. jos joku ihminen haluu törmätä koneella vaikka Dubain keskustaan niin tehköön niin?? vai mitä??

 8. ”Eipä tuosta ansaluukustakaan paljoa iloa olisi, jos sinne tipautetulla terroristillä on vyöllä 10 kiloa C4:sta.”

  Kerro vielä miten saat vietyä 10 kiloa C4:sta lentokoneeseen?

 9. Kayttikö ollo ironiaa? Jos ei niin en kyllä ykmara mitä hän viestillään yrittää sanoa.

  Onko muuten niin, että kaasunaamaria ei koneeseen saisi ottaa?

 10. ”Onko muuten niin, että kaasunaamaria ei koneeseen saisi ottaa?”

  Suomessa kaasunaamarin saa luultavasti ongelmitta matkustamoon, mutta väkisin tuntuu siltä, että Amerikan Yhdysvalloissa voisi tulla ongelmia.

 11. Mitähän mahtaa ihmisoikeustuomioistuin sanoa ansaluukuista? Terroristeillakin on ihmisarvo.

 12. Tjaa, venäläisethän kokeilivat tuota kaasua teatterissa. Olikos se että 40% panttivangeista kuoli…

 13. Mr. Terro Risti huomaa, että nyt alkaa väsyttämään niin ehtii mukavasti ampua lippaallisen pitkin matkustajia enne kun käy paapaamaan.

 14. ”antiterrorismi turvallisuusjärjestelmä”?
  Eikö terrorisminvastainen turvallisuusjärjestelmä olisi parempi ilmaus?

 15. Tuossa ansaluukussa on pohja aivan tarpeeton.
  mitäs luulet että käy, kun lentokoneen pohjaan aukee tero ristin mentävä reikä? saattaa olla matkustamosta ilma vähissä.

 16. Ollo jos et mitään järkevää sanomista keksi älä sano mitään…

  ”Tuossa ansaluukussa on pohja aivan tarpeeton.”
  Konehan tippuu alas, jos koneessa on aukko.

 17. ““Eipä tuosta ansaluukustakaan paljoa iloa olisi, jos sinne tipautetulla terroristillä on vyöllä 10 kiloa C4:sta.”
  Tietysti Fig.3 kohta 18 (oletan että se on lattia)tehdään niin heikoksi, että vihulainen poksauttaa itsensä sitä kautta ulos.”
  Vaikka “lattia” tehtäisiin paperista, ja siinä päällä jysähtäis yksikin kilo C4:ta, kone olisi entinen.

  Itse asiass ei olisi koska paine karkaisi siitä lattiasta pois paine eron ja ilman vastuksen avulla.

 18. ”Konehan tippuu alas, jos koneessa on aukko.”

  Eikä tipu. Paitsi ehkä leffoissa.

 19. Tehdään siitä ansaluukusta samalla ilmalukko, iin ongelma o sillä ratkaistu. Ekaksi tiputetaan Tero lattian läpi sinne aukkoon, luukku kiinna ja ansan lattia auki, jolloin kaverin C4:t eivät haittaa enää.

 20. Jospa ruvetaan nukuttamaan kaikki lentokoneissa matkustavat jo ennen turvatarkastusta . Säästetään henkilökunnassa, kaikki ovat perillä levänneinä, kukaan ei valita huonosta ruuasta tai ahtaasta penkistä. Lista on loputon. Ja olisi teroillekin vaikeampaa kaapata konetta. Ja jos kone tippuisi syystä tai toisesta, niin matkustajat olisivat autuaan tietämättömiä.

 21. ”Tjaa, venäläisethän kokeilivat tuota kaasua teatterissa. Olikos se että 40% panttivangeista kuoli…”

  Kyllä, kyseessä oli varmastikin unikaasu.

 22. ”“Eipä tuosta ansaluukustakaan paljoa iloa olisi, jos sinne tipautetulla terroristillä on vyöllä 10 kiloa C4:sta.”

  Kerro vielä miten saat vietyä 10 kiloa C4:sta lentokoneeseen?”

  Jos sen naamioisi 10 kiloksi A4:sta?

 23. “Eipä tuosta ansaluukustakaan paljoa iloa olisi, jos sinne tipautetulla terroristillä on vyöllä 10 kiloa C4:sta.”

  ”Kerro vielä miten saat vietyä 10 kiloa C4:sta lentokoneeseen?”

  Ei ole ihme kyllä vielä käynyt mielessä perehtyä terroristien tapoihin kuljettaa C4:sta lentokoneisiin. Mutta se nyt on sen verran normaalia, että olisin vaikka voinutkin.

Kommenttien lisääminen on estetty.