koiranulkoilutus_katumaasturi

Varmasti harva lemmikkieläimen omistaja tulee ajatelleeksi että koiran omistamisella saataa olla myös ympäristöllisiä vaikutuksia. Sen sijaan ylikokoisella katumaasturilla työmatkansa taittava on aivan takuuvarmasti tietoinen siitä, että menopeli ei välttämättä ole kaikkein ekologisin vaihtoehto kaupunkiliikenteen taklaamiseen. Nyt toteutettu Uusiseelantilainen tutkimus asettaakin nyt nämä elämäntapaan liittyvät ylellisyydet ensimmäistä kertaa rinta-rinnan vertaillen kuinka suuren ekologisen jalanjäljen kukin ympäristöönsä jättää.

Tutkimuksen tulokset eivät olleet koirien kannalta imartelevia. Asiaa selvitettäessa ynnättiin se, kuinka paljon keskiverto koira 10-14 vuoden elinikänsä aikaan kuluttaa, mukaanluettuna vesi- ja maavarat joita koiranruuan tuottamiseen vaaditaan. Vastaavasti laskettiin että kuinka paljon luonnonvaroja auton valmistaminen ja tämän elinkaarensa aikana käyttämät fossiiliset polttoaineet kuluttavat. Tulokseksi saatiin että koira kuluttaa luonnonvaroja elämänsä aikana jopa yhtä paljon, kuin kaksi Toyota Land Cruiser katumaasturia oman elinkaarensa aikana.

Vaikka tällaisten tutkimusten tulokset ovat tietenkin aina kyseenalaisia, niin argumentti on kuitenkin ajatuksia herättävä. Itse en omista autoa, enkä lemmikkieläintä joten suhtaudun asiaan suhteellisen neutraalisti. Kentien lemmikkieläimiä omaksi ilokseen pitävien olisi kuitenkin aihetta tiedostaa isännyydestään koituvat ympäristölliset haitat, aivan yhtä lailla kuin yksityisautoilijoidenkin?

Lähde: seattletimes.nwsource.com

Edellinen artikkeliTestissä MP5-kello
Seuraava artikkeliThey’re Real by Jean Salamin, Space Invaders 3D:nä

37 KOMMENTIT

 1. Kyllähän tämä pistää hieman miettimään, etenkin kun perheeseemme kuuluu kaksi koiraa. Jutusta ei käynyt kuitenkaan ilmi minkä kokoisen koiran hiilijalanjäljestä siinä puhuttiin. Minkä kokoinen on keskiverto koira? Tässä tapauksessa koolla luulisi olevan väliä, sillä esim. tanskandoggin elämänsä aikana kuluttama koiranruokakeko lienee melkoisen erikokoinen, kuin chihuahuan vastaava.

  Itse voinkin ehkä tyynnytellä omatuntoani sillä, että kaksi koiraamme painavat yhteensä noin seitsemän kiloa. Ne tuskin siis vastaavat yhtään katumaasturia.

 2. tekisivät vertailun auto vs. lapsen kasvatus

  voipi olla että se ipana vaatii 50x sen mitä auto. melkoista luksusta ja pröystäilyä tuo lasten kasvatus.

 3. Eiköhän jokainen aikuinenkin saa kymmenessä vuodessa aikaiseksi huomattavasti yhtä koiraa suuremman hiilijalanjäljen vaikka autoilu jätettäisiin kokonaan huomioimatta.

 4. Mitä jos välillä unohdettaisiin se ”virallinen totuus” ilmaston lämpenemisestä ja katsottaisiin reaalimaailmaan.

  Vaikka 99% natseista olisi uskonut juutalaisten olevan torakoita, se ei silti tehnyt juutalaisista torakoita.

 5. Ha ha ha! Meneeköhän asiat kohta siihen että karsitaan koirat ja muut lemmikit yhteiskunnasta jotta ei tarvitsisi luopua maastureista.

 6. Tuossa lähdetekstissähän mainittiin, että huomioon otettiin vain auton rakennuskustannukset. Kirjoittaja ilmeisesti epäilee, että tässä ei ole otettu huomioon koiran tai auton päästöjä.

  Mutta kuitenkin, juttu oli aiemmin muun muassa Iltalehden ja Aamulehden nettisivuilla, siellä tähän oli täsmennystä; Koiran ekojalanjälki on melkein kaksi kertaa suurempi kuin katumaasturin sillä ehdolla, että koira syö 700 grammmaa ruokaa päivässä (oliko se nyt 60-70% lihaa), ja että autolla ajetaan vain 10 000 kilometriä vuodessa.
  Itselläni on pienehkö terrieri, joka ei kyllä syö lähellekään 700 grammaa ruokaa (saati että lihaa olisi noin paljon). Lisäksi, vaikka en autoa omistakaan (enää), niin silti toisten autoilla tulee kyllä aika paljon ajettua. Silloin kun minulla oli vielä auto rekisterissä, niin tuntuu että normaaliajosta tuo 10 000 tuli aika helposti täyteen.

  Vähän tuntuu että tämä tutkimus on juuri tällainen, että ihmisille annetaan kaksi muuttujaa ja kasvatetaan toista sen verran että se on huomattavasti suurempi kuin toinen ja tehdään siitä tiedettä.

 7. ”Mitä jos välillä unohdettaisiin se “virallinen totuus” ilmaston lämpenemisestä ja katsottaisiin reaalimaailmaan.

  Vaikka 99% natseista olisi uskonut juutalaisten olevan torakoita, se ei silti tehnyt juutalaisista torakoita.”

  Revisionistinsa molemmissa.

 8. Tuossa jutussa on kyllä se sanottava autojen eduksi että Toyta Land Cruiser on kaukana normaalista katumaasturista. Kyseinen auto on lähes suurin mahdollinen maasturi mitä markkinoilla on. Vain hummerit ovat suurempia. Näinollen tavallisia ”katumaastureita” voisi mennä tuohon määrään useampiakin kuin kaksi…

 9. Ketä tänään kivitettäisiin? Jatkuvasti tehdään tämänkaltaisia uusia ”tutkimuksia”, joiden tarkoitus on ainoastaan synnnyttää skandaali ja tarjota syy vainota milloin mitäkin ihmisryhmää.

  Jostakin syystä näissä ”tutkimuksissa” on useimmiten ”unohdettu” kertoa faktat siitä miten tutkittiin ja millä perusteella näihin tuloksiin päästiin.

  Ylipäätään koko ilmastonmuutoksessa on karannut mopo käsistä pahemman kerran. Sormella osataan kyllä osoitella ja anekauppa kukoistaa, mutta järkevät toimenpide-ehdotukset asioiden parantamiseksi loistavat poissaolollaan.

 10. Niin siis tää tutkimus on kirjassa nimeltä ”Time to Eat the Dog”. Eli jo nimestä voi päätellä että koirien dissausta täynnä. Eli yritetään jostain asiasta kääntämällä ja vääntämällä saada kohua aikaan, tälläkertaa koirista.
  Tosiaan tosta usean lapsen tekemisestä/kasvatuksesta vois tehdä samallaisen kirjan tähän ylikansoittuneeseen maailmaan.

 11. En oikein ymmärrä, että miksi tutkimuksessa rinnastetaan katumaasturi ja koira käyttötavaroiksi. Ainakin kotieläimiksi koirat hankitaan vain siksi, että niistä voisi ajan myötä tulla kiinteä osa perhettä. En siis ymmärrä miten koira voisi olla tässä tapauksessa ”tavara”. Katumaasturi taas on vain ja ainoastaan käyttötavara, jolla liikutetaan massaa paikasta a paikkaan b. Mielestäni on hieman väärin verrata näitä asioita keskenään,sillä ne ovat aivan eri maailmoista. Ja toisaalta koirat, kissat yms. ovat ”luonnontuotteita”, eivätkä liukuhihnalla rakennettuja metallikasoja. Tulisiko meidän siis ruveta tappamaan ylimääräiset kotieläimet, koska niiden ekologinen jalanjälki on suuri?

 12. Juurikin mietin samaa kuin Teemu Laurila, että koirathan on luonnonvaroista tehty. Lisäksi ne käyvät uusiutuvilla luonnonvaroilla koko ikänsä, ja kuoltuaan ovat edelleen uusiutuvaa luonnonvaraa. En näe mitään vertailun mahdollisuutta koiran ja täysin luontoon kuulumattoman, uusiutumattomista luonnonvaroista tehdyn ja niillä käyvän kikottimen välillä. Luonto ei tuota jätettä itsessään, vaan kaikki kiertää. Toisin kuin ihmisten ”luomukset”.

 13. Ei koirat itse saa päättää niiden ruokaa… Jos ne vapaana olis niin eihän ne vastais yhtäkää katumaasturia..

 14. Mikähän tällä pallolla ei olisi tehty luonnonvaroista… Ja mikähän on sellainen aine mikä ei ”uusiutuisi” jollain syklillä. Jostainhan se kaikki aine on joskus tullut.

 15. Tuskin jutun pointti on että koirista pitäisi hankkiutua pikimiten eroon, vaan lähinnä provosoida hieman ja herättää ajatuksia.

 16. Ihmislapsen elinaikanaan tuottama jalanjälki se vasta kammottava onkin. Miettikääpä ennenkö niitä hankitte.

 17. ”Tosiaan tosta usean lapsen tekemisestä/kasvatuksesta vois tehdä samallaisen kirjan tähän ylikansoittuneeseen maailmaan.”
  Oikeasti, vertaat ihmistä koiraan? Arvot hukassa?

 18. Miettikää nyt kuinka jumalattomasti tarvikkeita nykyään kuluu pieneen lapseen.. Kyllä 60-luvulla oli erilaista.. Eikä nyt ne 60-luvulla syntyneet kovin huonossa kunnossa näytä olevan???

 19. Miksi nämä hilavitkuttimen blogit ovat nyt yhtäkkiä muuttuneet parin viikon vanhojen uutisten kertaamiseksi??

 20. Entäs jos sille koiralle syötetään pääasiassa sellaista mikä muuten menisi kaatopaikalle? Onko hiilijalanjälki silloin vielä paljonkin isompi? Tai jos koira syö itse pyytämäänsä lihaa (myyriä tms)?

  Ihan turha väittämä jolla vaan yritetään katumaastureita turhaan puolustella.

 21. Kaikki karja ja kotieläimet on hävitettävä. Ihminen ei tarvitse kuin soijapapuja ja ekocitymaasturin. 😀

 22. ainakin meillä tehdään itse koiran ruuat ja ulosteet hävitetään ekologisesti. Ei pitäisi hirveästi tulla saasteita. Tietysti jos hakee marketista säkki ruokaa ja pistää kakat roskikseen niin sitten tuhoaa luontoa, tosin kuinka moni ulostaa itse roskikseen tai syö ruokaa jossa on liha ja kasvikset sekaisin samassa pussissa (itse ainakin teeen omat ruokani kun en tahdo kuolla nelikymmpisenä). Tosin jos tahtoo tappaa koiransa 5vuotiaana niin siitä vaan.
  Koiranleluksi kelpaa kirppari pehmolelut ja isompana köyden pätkät joten niihinkään ei tarvitse muovia.

 23. Pahimpia ihmisiä on ne jotka hankkivat lapsia, lapsen hiilijalanjälki elmän aikana vasta suuri onkin!

 24. Itse olen viime aikoina paheksunut ”koira ihmisiä”. Ensinnäkin just tämä ekologisuus painaa, koirat jalostetaan sairaaseen kuntoon, koiria kohdellaan huonosti, koira voi olla vaaraksi muille. Kaikki tämä sairaan itsekkään ihmisen takia, että saadaan hellyyttä koiralta! Ihminen on siitä outo, että se kuvittelee vielä koiran ihmisen kaltaiseksi. Hän lörpöttelee pikku mohvelle niitä näitä, trimmaa koiran näyttelykuntoon ja survoo muhven laukkuu ikäänkuin se olisi suurinta muotia suoraan Pariisista. Koiria pidetään usein kivoina pikkuisina esineinä. En sano että koirat pitäisi tappaa, mutta ilmastonmuutoksen kriittisessä tilassa voisin sen jopa sallia. Olen vahvasti sitä mieltä, ettei koiria kannattaisi ostaa! Näin ollen kysyntä laskee ja koirien määrä tippuu. Nykyyän useat mainokset manipuloivat meitä sillä että onnellinen perhe on sellainen jossa on myös koira. Eläinten hankkimis trendi vain kiihtyy.

 25. Koirille kuula kalloon. Vihaan joka aamuista kävelyä töihin koirapuiston läpi. Joka keväinen paska sato maassa paljastaa mistä nuo ikuiset kirpputarhat ovat tehty. Nuoruuteeni maala asuessani isäukkoni olisi ampunut moiset rakit haulikolla, jos olisivat tulleet pihalle kuseksii. Oon heti messissä jos joku kampanja/adressi kirjoitetaan koiria vastaan!

 26. Onpas harvinaisen tyhmä uutinen. Aletaanpas laskea kuinka iso ekologinen jalanjälki on ihmislapsella niin päästään kunnon vertailuun.

 27. ”Joo, mutta lapsihan ei ole mitään AIKUISTEN rinnalla!”

  Varmaan tajusitkin jo että lapsesta tulee ennenpitkää aikuinen…

 28. No varmaan lapsienkin tekoa kannatta kohta alkaa miettimään jos tilanne näyttää pahalta. Onneksi kiinassa vain suositaan yhden lapsen perheitä, muutenhan tää maailma olisi jo päin helvettiä. Ilmastonmuutoksen ratkaisun osa voisi kyllä olla koirien, lemmikkien eläimien myynnin romahtaminen. Vois vähän koiran hankkijat vähän miettiä! Lapsen ja koiran vertaaminen on vähän eri juttu, vaikka perheen jäseneksi usein mielletäänkin.

 29. Mielummin minä lemmikin ottaisin kuin lyhyen, kaljun, räkäisen ja ruman ihmislapsen…

 30. Kuinka monen koiran hiilijalanjälkeä vastaa yksi viherpiipertäjä elämänsä aikana? Noniin! Kielletään viherpiipertäjät.

 31. en käsittele koiria perheenjaseninä. koira on käytännössä työkalu joka on jalostettu eri tarkoituksiin, esim. metsästykseen, opaskoiraksi tms. Näyttelykoirat ja seurakoirat ovat taas aivan turhia…
  koiralle parempi vertailukohde olisikin esim. moottorisaha ja autolle taas esim. hevonen…

 32. koira EI kuulu mihinkään kotiin.se pilaa hetkessä kodin kotona että vierailuilla.kissa on paljon järkevämpi valinta.

Kommenttien lisääminen on estetty.