11435

Dubaihin tuntuu nousevan mitä kiinnostavampia rakennuksia. Tälläkin sivustolla on aiemmin uutisoitu mm. valtaisasta Dubai Zigguratista. Nyt tutkailtavana Wave Tower ja The Rotating Tower – haluaisitko asua aallolla vai pyörivässä tornissa?

Espanjalaisen Joaquín Torresin suunnittelema Wave Tower on saanut nimensä mukaan inspiraation aallon muodosta. Konseptikuvat pilvenpiirtäjästä antavat hyvin elävän vaikutelman rakennelmasta. Pelkästään rakennukselle johtava hieman kaareva silta on silmää hivelevän kaunis. Pilvenpiirtäjä rakennetaan jonkin matkan päähän rannasta, joten osa rakennuksesta sijaitsee veden alla.

Rakennus ei ole pelkästään veistoksellinen ulkomuodoltaan, vaan muotoa käytetään hyväksi sisätiloissa. Tornin keskustan ympärille kasataan V:n mallisia moduleita, jolloin rakennuksen eri tilat (toimistot, asunnot, oleskelutila…) erotetaan terälehtimäisillä kerroksilla toisistaan. ”Terälehtiin” sijoitetaan myös sisäpuutarhoja.

Toinen vielä mielenkiintoisempi ja pidemmällä oleva rakennusprojekti on italialaisen David Fisherin The Rotating Tower – mies on todellakin suunnitellut pyörivän pilvenpiirtäjän. Rakennuksen korkeudeksi tulee 80-kerrosta, kokonaisuudessaan noin 420 metriä. Sisätilat vaihtelevat 124:stä aina 1200:n neliöön, joista suurimmissa on myös autotalli. Kerrokset pyörivät eri nopeuksilla ja eri suuntiin, jolloin rakennuksen ulkoasu vaihtelee pitkin päivää. Eipähän tarvitsisi katsella aina samaa maisemaa ikkunasta. Pyörivä torni kootaan kerroksen kokoisista moduleista, jolloin rakennus on nopeampi ja halvempi koota. Rakennuksen jatkuva pyöriminen kuluttaa tietenkin sähköä, mutta itseasiassa pilvenpiirtäjä on yhtäaikaa myös jättimäinen tuulivoimala: 79:ssä kerroksessa on tuuliturbiinit.

ZZ09FAEDF8

Dynaamiseksi arkkitehtuuriksi ajatuksensa nimennyt Fisher toteaa: “Moderni elämä on dynaamista, joten asuin tilamme pitäisi myös olla dynaamisia ja muokattavissa jatkuvasti muuttuville tarpeillemme – – – Tästä eteenpäin rakennukset ovat eläviä, luoden neljännen, ajan ulottuvuuden, osaksi Uutta Arkkitehtuuria – – -.”

Jos arkkitehtuurin tulevaisuus on muuntumiskykyisissä rakennuksissa, milloin sellaisia alkaa näkyä Suomessa – vai näkyykö jo nyt?

Lähteet: Wave Tower ja The Rotating Tower

Edellinen artikkeliParanevatko 3D-elokuvat Guccin laseilla?
Seuraava artikkeliMyPhones suojelee jälkikasvun kuuloa