800px-REALD

Epävirallinen lausunto RealD -yhtiön, maailmanlaajuisen 3D-tekniikan johtotähden, edustajalta ilmoittaa, että pian RealD-järjestelmillä varustetuissa elokuvateattereissa kävijöiden ei tarvitse huolehtia tyylinsä murenemisesta laittaessaan epäviehättävät 3D-lasit päähänsä. 

Lausunnon mukaan joihinkin kauppojen hyllyille on jo ennen joulukuuta tulossa mm. Guccin suunnittelemat huippumuodikkaat lasit, joilla kolmiulotteisten leffojen katsominen sujuu yhtä hyvin kuin elokuvateattereiden tarjoamilla okulääreillä. Ajankohta lasien julkistukselle voisi olla myynnin kannalta otollinen, koskapa joulukuussa saa ensi-iltansa odotettu sci-fi-elokuva Avatar.  Lisäksi suunnitteilla on myös 3D-lasit kauko- ja likinäköisille, mikä varmasti ilahduttaa jo silmälaseja käyttäviä elokuvien ystäviä.

Toistaiseksi 3D-designlaseista saisivat nauttia vain Amerikan väestöt, sillä Suomen teattereissa ei RealD-tekniikkaa ole käytössä. ”Siis enhän mä voi lähtee mihinkään leffaan kun mä en löydä mun Armaneja!”

Lähteet: www.variety.com, Wikipedia

Edellinen artikkeliTestissä SonyEricsson HBH-IS800 stereo Bluetooth kuulokkeet
Seuraava artikkeliArkkitehtuuria Dubaista

7 KOMMENTIT

 1. Anteeksi tietämättömyyteni, mutta milläs tekniikalla Suomen 3D-leffat sitten toimivat? Siis ne mitä pyöri jo talvella ainakin PK-seudulla ja Tampereella.

  Itse asun Beijingissä ja täällä noita 3D-leffoja on tullut katseltua jo useampia. Suuri miinus tulee juurikin siitä, että olen likinäköinen ja 3D-rillejä ei ole saatavilla vahvuuksilla. Olisi varmasti hieno kokemus jos näkisi kuvan veitsenterävänä. Kaksia laseja ei voi pitää päällekkäin, sillä silloin kuvan kolmiulotteisuus kärsii pahasti 🙁

 2. Millonkahan niitä saisi toisella tekniikalla kuin tällä punaviherjutulla. Itse olen puna-vihervärisokea eikä tuo 3D-juttu oikein toimi niinkuin pitäisi tälle värinäölle.

  Suututtaa.

 3. > Lao Ma: Tietääkseni Suomen elokuvateattereissa käytetään XpanD- ja Dolby 3D Cinema-tekniikoita.

  >Anonymous: eihän enää nykyään kai enää edes käytetä sellaisia punaviherlaseja. Esimerkiksi XpanD-tekniikassa laseihin kohdistetaan infrapunavalo ja Dolby 3D Cinema-tekniikassa taas käytetään väriaaltosuodatusta.

  RealD-tekniikan suurin kynnyskysymys sen hankinnassa on varmastikin se, että sillä pystyy katsomaan vain ja ainoastaan 3D-elokuvia, kun taas XpanDilla ja Dolby 3D Cinemalla voi katsoa sekä tavallisia että kolmiulotteisia leffoja.

 4. anonymous: Kyllä kaikki nykyiset elokuvateattereihin tulevat 3D-leffat perustuvat polarisaatioon. Puna-vihersokeuden ei siis pitäisi vaikuttaa (näin ainakin itse ymmärsin)

 5. ”Guccin suunnittelemat huippumuodikkaat lasit” en ymmärrä. Nuohan on täysin Raybaneista kopioitu malli. Muodikkaat kyllä, muttei Cuccin suunnittelemat. Että näin.

 6. Poliisi: Kuvassa on siis RealD:n perusmallia olevat 3D-lasit, Guccin lasit ovat vasta tuloillaan.

 7. Vanhahko juttu, mutta on se nyt mainittava että kaikki finn kinon teatterit käyttävät lcd laseja. Linsseissä on lcd paneelit jotka suljetaan ja avataan vuorotellen, ja vastaavasti kankaalle heijastetaan kahta eri kuvaa vuorotellen. Kuva päivittyy kummallekin silmälle 24 kertaa sekunnissa, sekunnin aikana näytetään siis yhteensä 48 kuvaa.
  Siis: Oikea linssi auki – oikean silmän kuva heijastettuna.
  Vasen linssi auki – vasemman silmän kuva heijastettuna.
  Lasit tahdistetaan infrapuna signaalilla.
  Koska kankaalle heijastetaan kahta kuvaa vuorotellen, näyttää kuva ilman laseja katsottuna väpättävältä ja kaikki näkyy kahtena.

Kommenttien lisääminen on estetty.