GloPos’ – tarkkaa paikannusta ilman GPS-laitteita, puhelinmastoja tai lisäosia.

glopos'_logo

N.30 vuotta sitten keksittiin satelliittipaikannusjärjestelmä eli GPS. Hieman tämän jälkeen keksittiin heikentää yksityisomistuksessa olevien GPS-laitteiden tarkkuutta. Vaikkakin signaalien häirintä lopetettiin USA:n toimesta vuonna 2000, on GPS silti jäämässä kehityksestä jälkeen paljoakaan parantumattoman tarkkuuden ja sisätilojen toimintakyvyttömyyden vuoksi. Myös mastokartoitusta on aikojen saatossa kokeiltu etenkin matkapuhelinten osalta, mutta sijainti on usein jäänyt satojen, paikoittain jopa tuhansien metrien arvailuksi. (erittäin häiritsevää mm. kesämökkiä marjaretkellä paikannettaessa)

Nyt on kuitenkin kehitetty uusi, hämmästyttävältä kuulostava innovaatio, joka toisi matkapuhelimiin paikoittain GPS:ssääkin tarkemman paikannuksen. Kaiken lisäksi tämä uusi keksintö ei tarvitse edes mitään lisäyksiä vanhan puhelimen rakenteeseen toimiakseen. Ei siis kannata vielä hylätä muutaman vuoden vanhaa kapulaansa. Mikael Vainion ja Alexander Le Bellin (sukunimien perusteella kuulostaa puhelimille lupaavalta) kehittämä GloPos’ rakentuu suomalaispohjaisen 4TS paikannusyrityksen teknologiaan.  Ohjelmisto lähettäisi n.100Kb:n kokoisia tiedostoja palvelimelle, joka taas sujauttaisi takaisin tarkan sijainnin millisekunneissa käyttäjänsä hypisteltäväksi. Mikäli tämä uusi innovaatio pääsee puuta pidemmällä, on todennäköistä, että datalähetys ei aivan ilmaista tule olemaan, mutta jo tällä hetkellä GPS:ssänkin tarkempi versio A-GPS lisää matkapuhelinlaskua samankaltaisilla siirroilla.

Keksinnöllä on potentiaalisia hyödyntämiskohteita lukemattomiin asti, joista mainittakoon sovellutukset vakoiluun sekä mainostukseen, toki unohtamatta itse pääasiaa eli itsensä paikantamista. Pistää vaan miettimään ajatus puhelimesta, joka tietää huomaamatta missä liikuskelet, jopa omassa talossasi.

Lisää aiheesta: http://www.glopos.com/