glopos'_logo

N.30 vuotta sitten keksittiin satelliittipaikannusjärjestelmä eli GPS. Hieman tämän jälkeen keksittiin heikentää yksityisomistuksessa olevien GPS-laitteiden tarkkuutta. Vaikkakin signaalien häirintä lopetettiin USA:n toimesta vuonna 2000, on GPS silti jäämässä kehityksestä jälkeen paljoakaan parantumattoman tarkkuuden ja sisätilojen toimintakyvyttömyyden vuoksi. Myös mastokartoitusta on aikojen saatossa kokeiltu etenkin matkapuhelinten osalta, mutta sijainti on usein jäänyt satojen, paikoittain jopa tuhansien metrien arvailuksi. (erittäin häiritsevää mm. kesämökkiä marjaretkellä paikannettaessa)

Nyt on kuitenkin kehitetty uusi, hämmästyttävältä kuulostava innovaatio, joka toisi matkapuhelimiin paikoittain GPS:ssääkin tarkemman paikannuksen. Kaiken lisäksi tämä uusi keksintö ei tarvitse edes mitään lisäyksiä vanhan puhelimen rakenteeseen toimiakseen. Ei siis kannata vielä hylätä muutaman vuoden vanhaa kapulaansa. Mikael Vainion ja Alexander Le Bellin (sukunimien perusteella kuulostaa puhelimille lupaavalta) kehittämä GloPos’ rakentuu suomalaispohjaisen 4TS paikannusyrityksen teknologiaan.  Ohjelmisto lähettäisi n.100Kb:n kokoisia tiedostoja palvelimelle, joka taas sujauttaisi takaisin tarkan sijainnin millisekunneissa käyttäjänsä hypisteltäväksi. Mikäli tämä uusi innovaatio pääsee puuta pidemmällä, on todennäköistä, että datalähetys ei aivan ilmaista tule olemaan, mutta jo tällä hetkellä GPS:ssänkin tarkempi versio A-GPS lisää matkapuhelinlaskua samankaltaisilla siirroilla.

Keksinnöllä on potentiaalisia hyödyntämiskohteita lukemattomiin asti, joista mainittakoon sovellutukset vakoiluun sekä mainostukseen, toki unohtamatta itse pääasiaa eli itsensä paikantamista. Pistää vaan miettimään ajatus puhelimesta, joka tietää huomaamatta missä liikuskelet, jopa omassa talossasi.

Lisää aiheesta: http://www.glopos.com/

Edellinen artikkeliCool-er reader on Amazonin Kindlen haastaja
Seuraava artikkeliMielenkiintoinen konsepti juniin tarkoitetusta hätätaskulampusta

15 KOMMENTIT

 1. eihän siviiligps:n signaalia ole enää sotkettu vuosikausiin

  http://fi.wikipedia.org/wiki/GPS

  Tuokin siviiligps:n virhe oli toteutettu siinä mielessä typerästi että ottamalla monta otantaa sijainnista saatiin lopulta laskettua keskiarvosta suhteellisen tarkka sijainti

 2. Kiitokset kommentista, oli tosiaan vissiinkös ajatusvirhettä pukannut tuota kirjoitellessa 🙂

 3. nyt jäi vaivaamaan, että mistäs se palvelin sitten tietää mistä se puhelin viestii 😀

 4. En kyl usko et toi pystyy universaaliin kymmenien metrien tarkkuuteen tukiasemien signaalien spottailun perusteella. Johonkin käytännöllisen se varmasti pystyy, mutta ei siihen mitä sivusto lupaa.

 5. ”nyt jäi vaivaamaan, että mistäs se palvelin sitten tietää mistä se puhelin viestii”

  Ehkä tukiasemat osaavat lähettää itsestään jonkin tunnisteen, jonka perusteella niiden sijainti voidaan tietää.

 6. Korjattakoon myös ettei A-GPS tarkkuutta paranna vaan nopeuttaa satelliittien löytymistä (sisältää tiedon satelliitien radoista) ja ennen kaikkea vähentää oleellisesti laitteen virrankulutusta, koska laskenta tehdään raskaimilta osin verkon puolesta.

 7. Tarkennus tekstiin:

  GloPos teknologia on täysin 4TS Corporationin kehittämä ja kerralla lähetettävän datan määrä on alle 100b (ei 100kb).

 8. satelliitti paikannusta laajempaa ja parempaa paikannus järjestelmää ei ole eikä tule.

 9. Tämä taitaakin olla tarkoitettu täydentämään satelliitti ja verkkopaikannuspalveluita, tässä 4TS:nsn kuvausta teknologiastaan:

  4TS CIS™ uses sophisticated algorithms in the already existing or planned WLAN or wireless sensor network to calculate the exact location of people, vehicles and various assets.

  Muistaakseni joku muukin suomalainen firma teki WLAN tageihin pohjautuvia asset management systeemeitä, samoin kuin joku muu käytti 2,4GHz radioita paikallissignaalina josta sitten piirit pystyivät laskemaan dataliikenteen ohella myös suhteellisen sijaintinsa toisiinsa.

  Mutta tämä tulee olemaan varmasti kiinnostava juurikin esimerkiksi sisätilapaikannuksen avuksi

 10. Tietysti, jos tarvii kovin tarkkaa paikannusta voi tuo olla ihan hyvä, mutta kyllä GPS:llä pääsee senttien tarkkuuteen useimpiin sovelluksiin kyllä ihan riittävä.

 11. täyttää kyllä kaikki jäynän tai glopaalin huijauksen tunnusmerkit. ”Palvelin sujauttaa tarkan sijainnin millisekunneissa…” ??

  Ainakin soneran yhteyksillä saa nähdä vain unia..

 12. Eikös tuo Nokian Kartat sovellus jo nyt käytä GPS:n lisäksi tukiasemien avulla paikallistamista, kuten myös Google Maps.

  Ainakin GPS:n ollessa pois käytössä seuraa kartat sijaintiani noin 600m tarkkuudella.

  Jos tuo ”lähin tukiasema” tyylinen mittaus olisikin kolmiomittaus kolmen tukiaseman välillä niin tokihan tuo tarkaksi tulisi.

  Kokeilkaa muuten ihmeessä zircle nimistä palvelua, toimii ainakin Elisalla. Vehje pitää automaattisesti lokia paikoista joiden välillä matkustatte listaten esim Koti – Lentokenttä, 2hours ago tyylisesti matkanne.

 13. Kolmannen sukupolven verkot käyttävät jo kolmiomittausta. RAN/RNC (Radio Access Network, Radio network Controller) osaa jo nyt laskea usean tukiaseman sijainnin perusteella paikkasi algoritmien avulla. Jo kauan on ollut operaattoreilla puhelimia josta näkee suoraan alueella olevat tukiasemat ja viiveet. Näistä viiveistä sitten lasketaan etäisyys ko. tukiasemaan ja saadaan käyttäjän sijainti. Matkapuhelinverkossa seurataan käyttäjän liikkumista tallentamalla sijainti VLR/HLR palvelimelle. Ei ole kummoinen juttu kerätä DX200 tai uudemmista ratkaisuista loki talteen käyttäjän liikkumisesta.

 14. iPhone ymmärtääkseni jo nyt käyttää hyväkseen wlan-linkkejä paikannuksen tukena. Oli joku sivustokin mihin voi rekisteröitä oman tukiaseman kordinaatit.

Comments are closed.