Ross Lovegrove: The Bamboo Bicycle 1
Ross Lovegrove: The Bamboo Bicycle 2

Milanon design viikoilla esitelty Bamboo Bicycle on siitä erikoinen, että sen rungon keskeiset metalliosuudet on korvattu bambulla. Nopeasti kasvavan Bambun väitetään olevan kestävämpää kuin teräs, ja tässä designissa Ross Lovegrove halunnee todistaa sen. Pyörä rakennettiin Brasilian bambuasiantuntijan Flavio Deslandesin kanssa yhteistyönä Tanskassa.

Kuten jo mainittua, bambu on nopeasti kasvava, jopa maailman nopeimmin kasvava kasvi. Tämä herättää ajatuksia siitä, kuinka kyseistä materiaalia voisi hyödyntää enemmänkin metallin ja vaikkapa lasikuidun sijaan. Mikseivät esimerkiksi suksisauvat ole bambua? Eivät katkeilisi milloin sattuu.

Lähde: www.designboom.com (via www.likecool.com)

Edellinen artikkeliOlymp Ski on realistinen laskettelusimulaattori
Seuraava artikkeliIwan Baan: Selgas Cano -arkkitehtitoimisto, tuoretta maisema-arkkitehtuuria

34 KOMMENTIT

 1. Meiltä löytyi joskus muinoin jostain varaston perältä bambusta tehdyt sauvat, eli taidettu entisaikoina tehdäkin sauvat bambusta mutta myöhemmin korvattu muilla materiaaleilla.

 2. Nykyisin sauvat tehdään muista materiaaleista, koska bambu ei taivu oikeastaan ollenkaan, jolloin hiihtoliikkeeseen ei saada niin hyvin voimaa käsistä hyötykäyttöön. Itse ainakin päättelin näin voin olla väärässä. 🙂

 3. Joo’o, kaikkihan on kai suhteellista. Jossain suhteessa bambu voi olla vahvempaa kuin teräs. Onhan hämähäkinseittikin kuulemma vahvempaa kuin teräs. Pitäiskö pyörät tehdä sittenkin hämähäkinseitistä? 😉

 4. ”Mikseivät esimerkiksi suksisauvat ole bambua? Eivät katkeilisi milloin sattuu.”

  Jotkuthan vanhat suksisauvat olivat bambua meilläkin on niitä vielä varastossa.

 5. Tiesittekö muuten, että suskisauvat tehtiin vanhaan aikaan bambusta? Eli ei uusikeksintö.

 6. Yli 50-kymppiset muistavat, että suksisauvat todellakin olivat bambua alakouluaikoina. Ei ne aivat kelvottomia olleet, ennemminkin puusukset menivät useammin poikki. En ole kaikissa asioissa sitä mieltä että uudemmat materiaalit ovat parempia, mutta nykysukset ja sauvat ovat valovuosia edellä vanhoja viritelmiä.

  Vaikka asia ei tähän kuulu, nykymateriaaleista naurattaa eniten ”hengittävät kalvopuvut” esim goretex ei todellakaan hengitä sateella! En ymmärrä porukkaa joka esim ostaa ainoaksi lenkkipuvuksi ”kalvopuvun”. Siinä kun juokset muutaman kilometrin kesäkuumalla, ymmärrät mitä kalvopuku tarkoittaa ja miten hyvin se hengittää 🙂

  Urhelukaupassa sai vääntää rautalangasta nuorelle myyjänplantulle että todellakin haluan urheiluvaatteet ilman mitään kalvoja, siis puvun joka oikeasti hengittää. Ilmoitin että sateella laitan oikeat sadevaatteet päälle ja otan ne myös kuivalla ilmalla pois !

 7. Muistelisin että ennen ne suksisauvat hakkasivat mun kankkua ja kyllähän ne olivat bambua. Mummilan vintiltä varmaan vieläkin löytyy.

 8. Muistelen että ennen bambut oli tehty vanhoista suksisauvoista.
  Mutta toisaalta olen jostain täältä lukenut että asia olisikin päinvastoin – voin myös olla väärässä.

 9. Kyllä se niin vaan oli, että aikoinaan bambut tosiaan tehtiin suksisauvoista.
  Mun ikäiset muistavat hyvin, miten vaarallista oli skimbailla Keskuspuistossa. Varsinkin tossa Auroran sairaalan takana, siinä ratsutallien vieressä, oli oikea pandojen vaanimispaikka, missä ne kaappailivat pikkuskidien skimbasauvat. Ja pöpelikössä rehotti bambutiheikkö, kun pandat niitä sauvoja sinne istuttelivat.
  Himassa oli ankarasti kielletty, ettei niille nurkille saisi mennä, mutta kyllähän me kuitenkin mentiin – takaisin tultiin aina ilman sauvoja ja joskus verissäpäin, kun tuli tappelua niiden pandojen kanssa. Aina ne kuitenkin meikäläisen finasi.

 10. Jätäpä tuo pyörä sateeseen vaikka viikoksi, niin saat painua kauppaan ja ostaa oikean polkupyörän(lue: metallisen).
  Nykyisiin hiihtosauvoihin verrattuna bambusauvat nimenomaan ovat taipuisampia, jolloin voima ei välity niillä työnnettäessä kunnolla. Taivutusta ja sivulta tulevia iskuja ne toki kestävät esim. hiilikuitua paremmin, mutta ihan oikeassa hiihtokäytössä kyse on lähinnä p*skoista vehkeistä.
  Hämähäkin seitin vetolujuus todellakin on parempi kuin teräksen, mutta bambu lienee verrattavissa esim. puuhun, jonka vetolujuus häviää kirkkaasti teräkselle. Puristuslujuus lienee teräksellä ylivoimaisesti paras.
  Ja vielä mitä tuohon pyörään tulee… Jos tuo todella on bamburunkoinen pyörä(ei siis pelkästään bambulla verhoiltu), lienee kyseessä hengenvaarallinen vempele. Jo pelkästään sen takia, että metalleista valmistetut osat ovat hyvin tasalaatuisia lujuudeltaan, kun vastaavissa bambuosissa voi olla suuriakin heittoja riippuen kasvin kasvuolosuhteista jne seikoista.
  Kyllä ne muotoilijat keksii hyviä juttuja. Joskus.

 11. Huoh! Bambut ei tehdä suksisauvoista, vaan toisinpäin. Suksisauvat bambusta. Miten joku voi edes luulla et suksisauva oli ennen bambua :D. hemmetin tyhmät

 12. Mulle on aina opetettu, että kuin Pandat kuolee ne vaeltaa bambulaaksoon ja kuolee siellä. Sitten niistä tehdään bambuja joista tehdään suksisauvoja.

 13. Löysin parit bambusauvani. Miellyin vehkeisiin. Italialaiset alumiinisauvani lenkoutuivat luokille ja lasikuitusauvani notkuivat. Bambut ovat sopivan jäykät, lujat ja kuitenkin kevyet.

  Aikoinani hypin bambuseipäällä. Hieno peli sekin.

  Perhovavoissa bambu on eliittiä.

  Luulisi, että bambu olisi ekologinen ja ominaisuuksiltaan kilpailukykyinen yhä ja esimerkiksi kävelysauvoina tyylikäs.

Kommenttien lisääminen on estetty.