segway_puma_kulkuvaline

Autovalmistajien messuilla esittelemät konseptiautot ovat tavallisesti kaunista katseltavaa, käytännöllisyyden jäädessä toissijaiseksi seikaksi. General Motorsin yhdessä Segwayn kanssa viime viikolla messuilla esittelemä ”Segway Puma” ei kuitenkaan yritä herätellä kenenkään kiinnostusta vetävällä ulkonäöllään (laite on kiistatta ruma). Segway jonka nimi juontuu sanoista ”Personal Urban Mobility and Accessibility machine” (eli vapaasti käännettynä ”Henkilökohtainen urbaani liikkenne ja saavutettavuuslaite”) on sen sijaan kokonaan uudenlainen kulkuvälinekonsepti. Kahden pyörän varassa tasapainoilevan menopelin ideana on kuljettaa kyytiä tarvitseva sähkömmoottorilla, reilun 50 kilometrin tuntinopeudella paikasta A. paikkaan B. Laitteen akuissa riittää virtaa noin 40 kilometrin matkoihin, joten latauksen mahdollistava infrastruktuuri on siis tämän laitteen kohdalla välttämätön.

Vikkelä kriitikko ehtii tietenkin tuomitsemaan laitteen hengen vaaralliseksi jo pelkän kuvan perusteella. ”Tuota ko’ mie töytäsen katumaasturilla niin on kanttu nopsasti veks” – vaan eipä hätää – Segway Pumaan on nimittäin mahdotonta törmätä. Laite on varustettu sisäänrakennetulla W-lan antennilla, joka kertoo kanssaliikenteelle, että ”nyt täällä mennään tällaista vauhtia” – näin muut kulkuvälineet osaavat jarruttaa ajoissa ja kolarilta vältytään. Tämä tietenkin edellyttää, että kaikki autot liikenteessä on varustettu vastaavalla systeemillä. Kiva ajatus siis kuitenkin.

Vaikka tämä kulkuväline ei ikinää pääsisikään markkinoille suunnitelmien mukaan vuonna 2012, niin ajatus on silti kiintoisa. Vai voiko joku muka vilpittömästi väittää, että, että yhden henkilön päivittäistä työpaikalle kuljetusta ei voitaisi toteuttaa mitenkään muuten järkevästi, kun istuttamalla kyyditettävä vajaan kahden tonnin metallilaatikon sisälle, joka kulkee kontrolloiduista räjäytyksista voimansa saavalla moottorilla?

Niin tai näin –  videota tästä menopelistä hypyn jälkeen.

Kautta: dvice.com

Edellinen artikkeliSantelubain 999 on ihmispesukone laiskoille kylpijöille
Seuraava artikkeli1.5 miljoonan dollarin häämekko 2009 riikinkukon sulasta