Verstashommiin tottumattomalle saattaa olla hankalaa osata arvioida, kuinka tiukalle pultti pitäisi kirsitää. Esimerkiksi auton renkaiden vaihdon jälkeen ei ole toivottavaa, että rengas lähtee lonksumaan, mutta toisaalta pultti pitäisi taas kevään tulle saada myöskin avattua. Yhdysvaltalainen yritys nimeltään Stress Indicators on kehittänyt ongelman ratkaisuksi SmartBolt-älypultin.

Älypultin käyttö on yksinkertaista – kun pultti on riittävän kireällä, niin tämän kannassa oleva väri-indikaattori muuttuu punaisesta mustaksi. Älykästä ja toimivaa.

Lähde: smartbolts.com

Edellinen artikkeliLightSpeed Binoculars -kiikarit välittävät kuvaa ja ääntä infrapuna-lähiverkossa
Seuraava artikkeliBug Trapper saalistaa hyönteiset humaanisti

24 KOMMENTIT

 1. Kai noita valmistetaan useilla eri Nm arvoilla eri tarkoituksiin?
  Auton renkaissa kätevä muistisääntö perinteistä jatkovarrellista rengasavainta käyttäville: Lyhyellä varrella käännetään niin tiukkaan kuin ikinä jaksaa, ja pitkällä varrella sitten avataan. Alumiinivanteita ei sitten saa kiristää tuolla menetelmällä, vaan ne kiristetään aluksi todella tiukkaan, ajetaan vaikkapa kahden päivän työmatkat ja sen jälkeen kiristetään niin tiukkaan kuin menee..

 2. ^ Empä usko. Tuskin yritys joka on tuollaisia pultteja lähtenyt kehittämään, ottaa huomioon moista.

 3. Olisihan siitä sitten hyvä mainita uutisessakin. Toinen mahdollisuus olisi että ilmoitetaan vain pultin kiristykseen tarvittava momentti 100% kiristysasteella ja siitä lasketaan tarvittava %
  Momenttiavain vain tulee sittenkin pitemmän päälle halvemmaksi (oletus että nuo erikoispultit maksavat enemmän kuin normaalit) ja tarkempikin on.

 4. Heikkisen kommenttiin pakko sanoa,mistä sää tollasta tietoa olet saanut että alumiinivanteet vedetään apinan raivolla kiinni?,Alumiinivanteet pitäisi oikealla tavalla laittaa momenttiavaimella kiinni,eikä todellakaan lujalle,ne menevät kieroksi puhumattakaan siitä että aikas vääntelet kiinni hyppien avaimen päällä niin pultit syö sitä vannetta oikeen huolella,Alumiini on pehmeää,olkoonkin että ne ovat seosta.

 5. mutta kai tuosta väristä näkee onko pultti löystynyt.. ei tarvitse kun tarkastaa väri.. ei työkaluja mukaan..

 6. ”Älypultti kertoo kiristäjälle kun TÄMÄ on riittävän kireällä” – meilläpäin kiristäjän kireyden voi yleensä päätellä kirosanojen määrästä.

 7. Milläs tämä systeemi toimii, eli onko väri-indikaattori kertakäyttöinen. Kalliiksíhan se tulee vaihtaa pultit joka kerta.

 8. joo aluvanteet kiristetään noin 100N-120N ja sitten noin 300km ajon jälkeen jälkikiristys.

 9. Melko varmasti voisin uskoa että saatavilla (tai kehitteillä) ainakin jossain vaiheessa olisi myös eri newton määrille kehitettyjä pultteja. Toisaalta itseäni vähän häiritsee tuo indikaattorin väri. Mielestäni parempi olisi vaihtaa vaikka jostain kirkkaammasta väristä tummaan koska tuosta nyt ei ota välttämättä oikein selvää että milloin se on kokonaan musta. Ja entäpä punavihersokeat?

 10. Kaupasta saa hylsyjä eri kiristysmomentilla mitkä ”lyövät tyhjää”, kun max. arvo on saavutettu. Tällöin voi esim. auton pultit kiristää ilman momenttiavainta. Jäin miettimään, että onkohan tuon pultin ”äly” kertakäyttöistä eli palautuuko punainen väri, kun sen aukaisee?

 11. punavihersokeudella ei ole mitään väliä, valooriarvot näkee noista. Ei sillä ole väliä minkä värinen toi on vaan mitkä ovat valööriarvot. Tosiaankin noi loppupään tummat valööriarvot ovat aika samanlaisia.

 12. Viittaussuhdevirhe otsikossa. Oikea muoto: ”Älypultti kertoo kiristäjälle, kun on riittävän kireällä.”

 13. Lähetään nyt siitä että kiristysmomentti ilmoitetaan Nm (newtonmetri) ei N (newton)

 14. ”“Älypultti kertoo kiristäjälle kun TÄMÄ on riittävän kireällä” – meilläpäin kiristäjän kireyden voi yleensä päätellä kirosanojen määrästä.” XDD

 15. Omassa mobiilissani ratkaisin pulttien kireysongelman hitsaamalla neljä kappaletta momenttiavaimesta soveltamia pultinkantoja jolloin momenttiavain toimii ikäänkuin käänteisesti eli auton navassa oleva pultti kertoo naksahduksellaan kun se on riittävän kireällä ja pikasäätö napilla valitaan käytetäänkö teräsvanteita vai alumiinisia.
  Keskiö pultilla lukittavien (urheiluautot kuten Ferrari jne.) autonnapojen omistajat säästävät tässäkin huomattavasti kun tarvittavien momentti pulttien määrä on vain yksi per-akseli.

 16. Veikkaan että nuo on suunnattu suurempiin rakennus projekteihin joissa vedetään urakalla jumalaton määrä rakenteita kasaan, ja joissa ei ole vara arvailla momenttien oikeellisuutta. Yksittäisen pultin hintakaan ei kokonaisuudessa tunnu jos sillä varmistetaan rakenteen maksimaalinen rasitiksen kesto. Sillat, suuret rakennukset yms. Tällöin on helppo nähdä että kaikki pultit ovat oikeassa momentissa. Toimii momenttiavaimen lisäksi varmistamassa visuaalisesti oikean kireyden.

  Toimintaperiaatteesta veikkaisin että toimii jokinlaisella piezokiteellä. Nehän ovat vääntöherkkiä. Eli piezokidesauva pultin sisällä ”liimattuna” päistään kiinni jolloin ilmaisee kiertosuuntaisen voiman. En kyllä tiedä olisiko niitä olemassa sellaisia jotka muuttavat väriään, mutta en yllättyisi jos on. Virtalähdettä tuon sisällä ei taatusti ole, eikä muitakaan monimutkaisia rakenteita.

 17. SmartBolts® can be tightened and loosened thousands of times without loss of accuracy. A loose fastener can be spotted at a distance, and in some cases, in moving machinery. Standard tension accuracy is +- 10%. Indication is based on actual bolt elongation under load.

  Eli voidaan monikäyttää. Ja perustuu näköjään pultin venymiseen.

  Ja väärin meni arvaus muutenkin. Optinen toimintaperiaate. Taas tuli jostain miljonääri tuon keksinnön ansiosta 🙂

 18. M10…M32 Pulttikoot. Eli tuskin kovin moni noita kotonaan tarvitsee 😉 Varmaan jos onnistuvat teknologian kutistamaan niin tullaan pienemmissäkin kooissa näkemään.

 19. Minä kyllä teidän itse milloin olen tarpeeksi kireällä,ja siihen ei auta muu kuin loma

Comments are closed.