Hilavitkutin testaa: Camelbak Hellion SC reppu

Prameista musiikkikuulokkeistaan tunnetulta Skullcandy ja juomasäiliöilla varustettuja reppuja valmistava Camelbak ovat lyöneet hyntyyt yhteen. Lopputuloksena on syntynyt Äänentoistojärjestelmällä, handsfree-toiminnolla ja juomasäiliöllä varustettu reppu nimeltään Camelbak Hellion SC.

Olen nyt saanut käpistellä tuota reppua nelisen päivää ja täytyy myöntää, että kyseessä on ”coolein” reppu ikinä :-)! Reppu on pääasiallisesti suunniteltu talvikäyttöön lautailijoille ja skimbaajille, mut soveltuu myös kesä- ja talvikäyttöön mm. maastopyöräilijöille. Repussa on yhdistetty Camelbakin juomareppu-innovaatioita skullcandyn LINK-äänijärjestelmällä.

Camelbak on jo vuosia ollut synonyymi juomarepuissa ja esimerkiksi USA:n armeija varustaa sotilaansa Camelbakin juomarepuilla kuumissa olosuhteissa. Vesisäiliönä repussa on viimeisin versio OMEGA HydroTanium-juomapussista, joka on tilavuudeltaan 3 litraa (100 oz). Pussi on sijoitettu heti selkäosan taakse omaan tilaansa. Juomaletku on lisäksi päällystetty neopreenilla, jolloin neste ei pääse kylmälläkään jäätymään letkuun kiinni. Suuosa ja letku ovat myös kätkettävissä repun oikeaan kantohihnaan, jossa on pussukka kemiallista lämmitintä varten, jolloin suuosa ei pääse jäätymään kovallakaan pakkasella.

Repun strategiset mitat ovat 533 mm x 279 mm x 152 mm (23 litraa) ja painoa tyhjänä 2 kiloa. Reppu on väriltään vaalea khaki, digital camo yksityiskohdilla (USA:N armeijan käyttämä maastokuvio). Logoina toimivat Camelbakin uudet siivekkäät pääkallo-kuviot ja hienona yksityiskohtana on alumiininen lätkä, jossa on laser-kaiverrettu logo. Repun takaosaan saa kiinnitettyä lumilaudan joko pystyyn tai sivuttain, tai sukset viistottain. Pyöräilijöitä ajatellen ainakin M-koon fullface-kypärä mahtuu kivuttomasti mukaan. Repussa on lisäksi kaksi kappaletta pikakiinnityksiä lumilapiota tai hakkua varten. Repussa on myös erikseen kiinnikkeet isommalle lapiolle ja esimerkiksi sondille. Repussa on pienempi osasto pikkutavaroille ja ”pääosasto” isommille tavaroille. Isommassa tilassa on kaksi erillistä pienempää tilaa, joista toinen on verkkotasku ja toinen vuorattu pehmeällä kankaalla, jolloin sinne voi laittaa esim. laskettelulasit. Pääosastossa on lisäksi LINK-systeemin ”aivot” jotka saavat virtansa neljästä AA-paristosta (toimitetaan mukana). Paristokotelo sijaitsee pehmustetussa taskussa, jonka alapuolella on kaksi pienempää taskua vierekkäin (myös pehmustetut) kännykälle ja mp3-soittimelle.

Repun vetoketjut ovat kautta linjan laadukkaita YKK-ketjuja ja osat ketjuissa roiskevesisuojattuja. Audio-liittiminä toimivat 3,5 mm jackit, jolloin mitä tahansa mp3-soitinta voi käyttää, kunhan siinä kuulokeliitin. Kännyköitä varten mukana toimitetaan läjä adaptereita (Nokia, Siemens, Sony Ericsson ja Sony Ericsson K750i). Testissä käytin Applen Ipod Nanoa ja Nokian 6500:sta. Molemmat toimivat mainiosti, kunhan äänentaso on säädetty kännykästä täysille ja noin 75 % iPodissa. Kännykässä tulee käyttää automaattista vastausta.  iPodissa suosittelen käyttämään käyttää EQ-asetusta: diskanttiheikennys, sillä kaiuttimien ääni ääni on aika kirkas omaan makuun.

Repun kaiuttimet sijaitsevat molemmissa kantohihnoissa noin korvien kohdalla ja ne ovat veden- ja pakkasen kestävät. Äänenlaatu on mielestäni loistava ja volyymia saa tarvittaessa liiankin paljon, äänen kuitenkaan säröytymättä. Eniten tykkään ulkoisissa kaiuttimissa sitä, että ne eliminoivat normaalisti kuuloke-käytössä ilmenevän suhinan liikuttaessa vauhdilla. Nyt äänentason voi pitää kohtuullisen pienenä, jolloin liikenteen havannointi helpottuu ja nuo elintärkeät kuuloaistinsolut säästyvät.

Systeemiä hallitaan oikean kantohihnan puolivälissä olevista pehmeistä napeista koostuvasta säätimestä. Painikkeita on neljä: puhelimen vastausnäppäin, äänentason korotus, virtakytkin ja äänentason vähennys. Lisäksi paneelin yläpuolella on metallinen skullcandyn logo, joka loistaa punaisena kun järjestelmä on päällä. Repun näppäinten tuntuma on hyvä (ovat hieman koholla) ja ne on helppo löytää katsomatta, kunhan muistaa mikä toiminto oli missäkin. Vasemmassa kantohihnassa on lisäksi liittimet kuulokkeille ja toiselle soittimelle/kännykälle (mukana toimitetaan pehmustettu tasku, jonka laitteen voi kiinnittää vasemman kantohihnan alaosaan). Tämä on mukava lisä, sillä järjestelmän painikkeista ei voi selata soittimen kappaleita ja tämän ratkasisun ansiosta uuden soittolistan valitsemista varten ei reppua tarvitse ottaa selästä. Hihnaan on piilotettu myös mikrofoni, joka toimii kännykkää käytettäessä. Puhelun tullessa musiikki hiljenee ja soittoääni toistetaan järjestelmän kaiuttimista. Vastausnäppäintä painettaessa (tai odottaessa automaattista vastausta) puhe kuuluu kaiuttimista mukavan selkeänä ja riittävällä voimakkuudella. Mikrofoni toimii myös kiitettävästi: testissä ei pystynyt sanomaan puhuuko vastaaja suoraan kännykkään vai repun mikrofoniin. Kokonaisuutena reppu on erittäin toimiva ja laadukas.

Yhteenvetona on todettava että kaksi kovaa oman alansa ammatilaista ovat luoneet aivan törkeän hyvän tuotteen, joka ansaitsi paikkansa allekirjoittaneen varustetilpehöörissä. Aika saa näyttää miten kaikki piuhat sun muut herkät kohteet kestävät käyttöä (kokemusta Camelbakin repuista ja nestepusseista on jo usean vuoden ajalta, ja niitä ei vaan saa normikäytöllä rikki. Ei vaikka ajaisi autolla täyden nestepussin päältä)
Repun suositushinta yhdysvalloissa on 250 dollaria. (itse hankin ebaysta 140 dollaria+20 dollaria postituskuluja päälle)

(Toim huom: Suuri kiitos reppuarvion kirjoittaneelle Tonille!)