Laudan käyttö alkaa testaamalla tämänhetkinen fyysinen ikä. Tätä varten syötetään oma ikä ja pituus. Seuraavaksi hypätään laudalle ja suoritetaan punnitus ja tasapainotesti. Sitten ilmestyy fyysinen ikä televisioruudulle. Monipuolisten opasteiden, selosteiden ja puhuvan Wii Fit -lautaikonin pohjalta sitten ohjelma selvittää, mistä laudassa on kyse. Seuraavaksi tehdään harjoitusohjelma ja esitellään säästöpossu, johon keräytyy harjoitteluaika. Omat tavoitteet säädetään: Kuinka paljon haluaa laihtua ja missä ajassa.

Sitten lähdetään harjoittelemaan. Valitsin aluksi joogaharjoituksen. Tasapainoiluasennossa seistään yhdellä jalalla, yhdistetään kädet ja hengitellään liikkeiden tahtiin. Harjoitusta ohjaa jooga-ohjaaja-nainen tai -mies. Aluksi saa valita muutamasta eri jooga-liikkeestä. Harjoitusten kuluessa tulee liikevaihtoehtoja lisää.

Joogaa testattuani valitsen aerobiset harjoitukset ja lempiurheilumuotoni, hölkän. Siinä Wii-ohjain laitetaan taskuun ja hölkytellään paikallaan lattialla. Henkilöhahmo juoksee näytöllä. Ohjaajana on toinen hahmo, jonka rinnalla täytyy juosta. Jos juoksee liian kovaa, kaatuu. Olo on lähinnä sama kuin olisi Speden peleissä.

Päätän kokeilla mäkihyppyä, joka on aina kiehtonut minua urheilulajina. Hyppyrin päällä mennään muna-asentoon ja laskussa yritetään pitää tasapaino mahdollisimman hyvin hieman edessä. Hyppyrinnokalla ponnahdetaan pystyyn ja hyppääjä liitää v-asennossa. Peli on yksinkertainen, eikä se tuo uusia haasteita parin ensimmäisen hypyn jälkeen.

Pikaisen testauksen pohjalta näyttää, että lauta ei sovi minulle urheiluvälineeksi. Tuntuu hölmöltä tapittaa telkkaria ja urheilla kotona sisällä. Ulkona juokseminen on paljon mukavampaa kun saa raitista ilmaa ja voi tarkkailla ympäristön eläimiä kuten joutsenia, sorsia ja pupuja. Punttiksellakin on mukavana lisänä sosiaalinen ympäristö.

Ystäväni kertoo tekevänsä lähes kaiken liikuntansa laudan ohjaamana. Fyysinen ikälukema on kuulemma pienentynyt huomattavasti alusta ja Fit-lautaurheilu tuottaa todella tulosta ja motivoi. Pelissä pääsee etenemään ja urheilusessiot muuttuvat ja monipuolistuvat. Lautaurheilu on vallannut alaa mm. uintiharrastukselta. Ainoana heikkoutena n. puolen vuoden käytön jälkeen on kuulemma tullut huomatuksi, että ohjelmassa täytyisi voida tehdä pitkä jumppaohjelmia, joka toistuu automaattisesti, ilman että välillä täytyy käydä kapulaohjaimella valikoissa. Olisiko tämä jokin terveysseikka, ettei kukaan harjoittele liiaksi putkeen ja loukkaa itseään.

Paljon tietokonetta käyttävälle ja pelejä jonkin verran pelaavalle hieman ärsyttäväksi ominaisuudeksi Wii-pelien käyttöliittymässä on osoittautunut pitkän selitteet ja usean ruudun kestävät selostukset, mitä pitää tehdä ja mitä nyt tapahtuu tuntuvat turhauttavilta. Pitäisi vain saada iskeä levyke sisään, astua laudalle ja treenaus alkaisi samantien.

Oli miten oli, luultavasti laudalla on sekä faneja että sellaisia, joita lautaurheilu ei innosta. Jos olet kiinnostunut nostamaan kuntoasi kotona tv:n ääressä, niin tämä on ehdottomasti sinulle sopiva urheilumuoto!

Valmistajan Suomen sivut: www.nintendo.fi

Edellinen artikkeliDna Portrats – laita dna:si näkyville julisteena
Seuraava artikkeliTyöpisteen päivitys