Araknofobia, eli järjen vastainen hämähäkkien pelko kuuluu niihin ilmiöihin, joiden syytä ei tähän mennessä ole onnistuttu varmuudella perustelemaan. Vaikka kolmannes naisista ja viidennes miehistä myöntää pelkäävänsä hämähäkkeja, niin mitään järjellistä syytä pelolle ei ole onnistuttu erittelemään.

On totta, että maailmalta löytyy runsaasti myrkyllisiä hämähäkkeja, mikä sinällään perustelisi eläinlajin kammoksumisen. Pohjaa tältä teorialta vie kuitenkin se, että sanan logiikan mukaan ihmisten tulisi kammota yhtä lailla mahdollisesti myrkyllisiä hyönteisiä, kuten ampiaisia, mehiläisiä ja kovakuoriaisia.

Uusimpien teorioiden mukaan hämähäkkien pelko ei perustuisikaan mihinkään järjelliseen selitykseen. Teorian mukaan araknofobia on ”opittu pelko” ja perustuisi alun perin muinaiseen harhauskoon hämähäkeistä ruton levittäjinä. Ruton riehuessa maailmalla ihmisten keskuudessa eli vahvana uskomus, että rutto voisi levitä hämähäkkien välityksellä. Tämän pelon vuoksi ihmiset oppivat kammoamaan hämähäkkejä ja pienen niveljalkaisen ilmaantuminen huoneeseen saattoi aiheuttaa paniikkia läsnäolijoissa. Ruton kadottua ympäristöstä, hämähäkkien pelko olisi kuitenkin jäänyt elämään. Pienet lapset ovat nähneet vanhempiensa ”hyppivän” seinille hämähäkkien vaikutuksesta ja varhaisessa vaiheessa ehdolistunut kammo on näin jäänyt elämään.

n

{democracy:170}

Lähde: telegraph.co.uk

Edellinen artikkeliTyöpisteen päivitys
Seuraava artikkeliPäivän turhake: Pääkallovyönsolki LCD-näytöllä ja MP3-soittimella