Kun on riittävän lahjakkaat patenttiasiamiehet, niin ilmeisesti on mahdollista patentoida ihan mitä tahansa – ainakin Amerikassa. Esimerkkinä tämä, Microsoftin äskettäin läpi mennyt patentti (U.S. Patent #7,415,666), joka on myönnetty ”page up” ja ”page down” -painikkeille. Vapaasti suomennettuna patentin kuvaus kuuluu seuraavasti: ”patentti sivumaisen sisällön selailuun liittyen, jossa ”page up” ja ”page down” -painikkeilla on mahdollista siirtyä seuraavalle tai edelliselle sisältösivulle samaan vertikaaliseen lokaation kuin sen hetkisellä sivulla”. Kuulostaako tutulta?

Niin, patenttihakemus on siis jätettu Maaliskuussa 2005.

Lähde: gigaom.com

Edellinen artikkeliGoogle Chrome -nettiselaimen pikatesti: pelkistetty ja silmiinpistävän nopea!
Seuraava artikkeliBelkin JoyPod on ensimmäinen iPhone -peliohjain

12 KOMMENTIT

 1. Eikö tuo aina ollut PC/Windows koneiden toiminto?
  Sillä Macissa painamalla ”home” näppäintä kursori ei siirry rivin alkuun, vastaavasti painamalla ”end”iä ei siirry myöskään rivin loppuun. Mielestäni Macin ”home”, ”end”, ”page up”, ”page down” tekevät ihan mitä sattuu. Eivätkä ole niin loogisia kuin WIndowsissa, siksi en niitä koskaan käytä Macissa.

 2. Siis no mitä, tuohan on ollut käytössä kivikaudelta asti…

  Muistan MS:n joskus yrittäneen ”Windows”-tuotemerkin trademarkkaamista tms, eli esimerkiksi lasisia ikkunoita asentava yritys ei olisi saanut käyttää sanaa markkinoinnissaan, tms. Ei mennyt läpi.

 3. Taas näitä idioottimaisia ”Patentoin pyörän” -patentteja. Voisinhan minäkin patentoida kaasuseoksen, jota hengittämiseen käytetään ja jota myös ilmaksi kutsutaan.

  By the way joka hengenveto maksaa sitten tästä eteenpäin 5 senttiä litra. Maksetaan könttäsummana vuoden lopussa ennakkoveroluoteisena eli seuraavan vuoden arvioidun kulutuksen mukaan.

 4. Oman käsitykseni mukaan MS ei patentoinut fyysisiä nappeja kuten otsikko antaa ymmärtää, vaan niiden käyttöön liittyvän ohjelmallisen toiminnon.

  Isot firmat hankkivat näitä patentteja aika usein kilpailijoiden pelossa eikä siksi, että niillä voitaisiin kiusata käyttäjää/nyhtää rahaa jostain. Pikkufirmat tekevät sitä ja isojen pitää suojautua.

 5. Patentti koskee painikkeiden taakse sijoitettavaa ohjelmallista toimintoa: pgup/pgdn -painikkeita painettaessa sivu skrollaa aina saman verran ylös/alas riippumatta käytettävästä zoomauksesta.

 6. Kuten mikeful sanoi, pgup/pgdown-nappeja tai niiden perustoimintoa ei olla patentoitu vaan joku MS-kikkaviritelmä, jonka avulla suhteellinen paikka sivulla pysyy samana (yhden sivun alalaidasta pgdown vie seuraavan sivun alalaitaan, ei seuraavan sivun ylälaitaan).

  Naurettava asia patentoitavaksi silti 😐

 7. Jostain olin lukevinani (kun tämä uutinen julkaistiin ajat sitten) että ämerikoissa metsästetään jatkuvasti tämänlaisia typeriä ja itsestäänselviä ohjelmistopatentteja ja ne mitätöidään.

 8. Miski, ainaki irssiä on helpompi käyttää pageup ja down nappien kanssa kuin aina painaa ctrl+u tai ctrl+d scrollatessa.

Comments are closed.