Suomen aikaa viime yönä vahingossa julkistettu Googlen Chrome -verkkoselaimen beta-versio on nyt ilmestynyt vapaasti ladattavaksi osoitteesta www.google.com/chrome. Nopeasti koneelle asentuva selain osaa asennuksen yhteydessä hakea automaattisesti  Firefox-selaimen asetukset, kirjanmerkit ja salasanat (mikäli firefoxin pääsalasana on kytketty pois päältä) mikä tekee selaimen käyttöönotosta vaivatonta. Firefox-selaimeen tallennettuja salasanoja selain ei valitettavasti kuitenkaan osaa suoraan tuoda.

Ensikokeilujen perusteella selain on todellakin silmiinpistävän nopea, esimerkiksi Firefox 3.0 selaimeen verrattuna. Ulkoasultaan pelkistetyn selaimen toiminnallisuuksissa on satsattu käytön intuitivisuuteen. Esimerkiksi selaimeen avatut välilehdet ilmestyvät kilpailevista selaimista poiketen osoitekentän yläpuolelle, mikä ainakin alkuun vaikuttaa toimivalta ratkaisulta. Lisäksi aina kun käyttäjä avaa uuden välilehden, niin tälle näytetään lehdellä aluksi yhdeksän tämän useiten vierailemaa verkkosivua linkkeinä.

Yksi selaimen ”kohutuimmista” ominaisuuksista on ”incognito” toiminto, jossa selaimeen voidaan helposti avata välilehti, jolla tapahtuvasta surffailusta ei jää mitään tallennetta koneen muistiin käyttäjän yksityisyyden suojaamiseksi. Incognito-välilehdellä on siis turvallista selailla niin verkkopankkien sivuilla, kuin aikuusviihdesivustoillakin.

Viimeinen selaimen merkille pantava ominaisuus on mahdollisuus luoda kirjanmerkin tapaisia linkkejä verkkosivulle suoraan työpöydälle, tai vaikkapa käynnistä-valikkoon. Tällä tavalla tuetaan helppoa pääsyä ”sovellusmaisiin” verkkosovelluksiin. Esimerkiksi Gmailiin on näppärä luoda suora linkki työpöydälle.

Vaikka selain vaikuttaa ensikokeilun perusteella toimivalta kokonaisuudelta, niin lyhyen testailun perusteella on vaikea päätellä, olisiko selaimesta korvaamaan Firefox (tai Explorer selain) kerta heitolla. Toisaalta saattaa olla, että selain toimii parhaiten ”kakkosselaimena” nopeaan ”tehosurffailuun”. Kuten jo alkuun mainitsinkin, sivut nimittäin latautuvat Chrome-selaimella todella nopeasti! Toisaalta täytyy myöskin muistaa, että Firefoxin mainiota lisäosavalikoimaa ei helpolla päihitetä.

Mutta kokeilkaahan itse ja kertokaa mitä olette mieltä?

Edellinen artikkeliUSB/RFID -kortit testikäyttöön ranskan julkisessa liikenteessä
Seuraava artikkeliMicrosoft patentoi ”page up” ja ”page down” nappulat

61 KOMMENTIT

 1. _Entisenä_ firefoxin käyttäjänä tämä kyllä tuntuu todella nopealta. Tässä siis selaimeni tästedes, koska itse en ole firefoxin hienouksiin tutustunut.

 2. Nopea on totta vie. Firefoxin Adblock Plusin puute hieman harmittaa, mutta uskallanpa väittää käyttäväni tätä selainta vielä huomenna ja jos ihan hulluksi ryhdyn, niin ehkä jopa ensi viikollakin:)

 3. Testissä on parhaillaan ja aikas helvetin nopeelta tuntuu jopa raskaat sivustot latautuu rivakasti

 4. On kyllä vikkelä selain. Iso plussa selaimen ulkoasulle: itse selaimen kuoret ovat huomaamattomat ja pienet, surffailussa saa keskittyä olennaiseen. Erityisesti pidän ”hiljattain suljetut välilehdet”-valikosta. Miten monta kertaa onkaan tullut napsaistua isompi rypäs sivustoja kiinni vahingossa, nyt viimeksi suljetut ovat näkyvillä.

  Tänks kuukle. Kyllä tästä Firefoxin kilpailijaksi taitaa olla.

 5. No mukavan nopeahan tuo on, vaikka hirveätä eroa en kuitenkaan Mozillaan löydä, Muistin käyttökin näyttäisi pysyvän aisoissa (25-35mb), vaikka avaakin useamman exen yhtäaikaa auki (Onkohan jokaiselle välilehdelle oma?)
  Mutta heti hyppäsi mainokset silmille ja muutamia hyviä ominaisuuksia mitä mozillaan saa, niin puuttuu, ainakin vielä..
  Ei tästä kyllä vielä kotimaisen korvaajaa tule, ja kun vielä olen googgeli vihaaja niin ei taida käyttöön ennen tulla kuin jotain mullistavaa eroa tulee..

 6. ”Firefox-selaimeen tallennettuja salasanoja selain ei valitettavasti kuitenkaan osaa suoraan tuoda.”
  Kyllä ainakin itselläni toi.

  Selain on ällistyttävän nopea ja muutenkin vakaan oloinen. Jäin kyllä kaipaamaan mouse gestureseja ja parempaa latausten hallintaa: ladatessa ei näe prosentteja. Myös adblocki tekisi terää.

  Ehkä nämäkin joskus nähdään Chromessa. (Toivottavasti)
  Chromesta tuli uusi selaimeni 🙂 Mielestäni vahva haastaja esim. FF 3:lle kunhan tätä kehitetään, eikä koko homma kuole Betaan.

 7. Ennenkuin rupeatte kovasti valittelemaan adblockin ja muiden ominaisuuksien puutetta niin kannattaa tosiaan pitää mielessä että kyseessä on beta-julkaisu. Varsin lupaava alku kylläkin.

 8. Minulla ainakin Chrome otti tallennetut salasanat firefoxista. Itse jo tykäystyin tähän ja pistin oletusselaimeksi !

 9. Tuskin tulee mainos estoja googlen selaimeen. Google on sen verran riippuvainen noista mainostuloista, ettei varmaan sahaa oksaa millä istuu. Voipi tosin tulla sellainen, joka estää kilpailevien yritysten mainokset…

  Pitää varmaan tuotakin kokeilla ei mua noi mainokset sinällään häiritse se, vaan et ne hidastaa surffailua, kun joutuu lataa aivan turhaa tavaraa. Tälläkin hetkellä surffaan nettitikun välityksellä, kun odottelen netin avautumista, mut sit pitäs tulla 10/10 kuitu ei opiskelijana viittiny ottaa 100/10 kun se ois maksanu jo 45€ kuussa saa toi 33€ riittää ja nopeus riittää mulle vallan hyvin.

 10. No, koska kyseessä on googlen ohjelma ja google kerää aika mukavasti rahnaa juurikin mainoksilla, tuskinpa siihen siis tulnaan adblockia julkaisemaan…

  Sinällään on myös hauska seurata, kuinka helposti immenen asentaa mainosohjelman koneelle, kunhan siinä vain lukee google… Ei siinä, hyviähän nuo guuglen ohjelmat on, gmailissa vain on alkanut häiritsemään se, että se tarjoaa mainoksia jotka vastaavat vähän turhan tarkasti sähköpostiliikennettä…

  edit: vieras ehtikin asiasta jo huomauttaa.

  Lisäksi täytynee myös muistaa, että tuossa nyt ei loppujenlopuksi ole mitään, mitä lisäosina ei sais (ja kyllä ffssäkin on tuo suljetut välilehdet ominaisuus…)

 11. Itse olisin laittanut ainakin tuonne tärkeimpien selaimen ominaisuuksien listalle jotain selaimen omasta tehtävien hallinnasta ja multithreadingistä jotka tämän selaimen mullistavimmimmat jutut selkeästi ovat.

  Vaikuttaa hieman siltä että kiireessä tämä juttu piti saada serpseihin.

 12. Voihan jummmi jammi, tässähän tuntuu olevan hyvä ja toimiva selain karmealle koneelleni. Meikä pojalla kun on tuntunut olevan ongelmia esimerkiksi hilavitkuttimien avaamisessa tuliketulla ja olenkin vaihdellut ketun ja oopperan välillä.
  Kyllä tämä tuntuu olevan toimiva ja ennen kaikkea nopea, selain. Saattaa muuttua pian pääselaimeksini.

 13. Vaikuttaa ihan hyvältä selaimelta, mutta lisäosien (mouse gestures, adblocker) puute heikentää tämänhetkistä käytettävyyttä. Puolet vain niistä uusista innovatiivisista ominaisuuksista on ollut Operassa jo pitkään. Operan 9.5-versio ja tuoreemmat ovat myös vielä hieman nopeampia.

 14. Tämä on mullistavaa ennen kaikkea arkkitehtuurin kannalta sen lisäksi että käyttöliittymään on yhdistelty muiden selainten parhaimmat ominaisuudet ja lisätty paljon omaa päälle.

 15. oho, ainakin meikäläisen tahmeelle kannettavalle tää on kai omiaan, ihanku veis jopa puolet vähemmän muistia ku firefox.

 16. Ei ladannut minulla muutamia sivuja käyttöön vaan valitti ettei sivu vastaa ja sulki sen sitten. Toisia osoitteita se ei edes alkanut lataamaan vaikka kuinka naputteli enteriä.

 17. Johtuu ehkä vanhasta koneesta, mutta minulla firefox 3.0 oli nopeampi kuin chrome.

 18. Eipä mulla ainakaan antanu tuoda firefoxin asetuksia / kirjanmerkkejä. Alasvetovalikossa ei siis ollut kuin ie vaikka ff ja opera käytössä. Plussaa tuli loistavasta ilmoituksesta kun selain kaatui eli Voihan räkä, selaimesi kaatui.

 19. Äkkiseltään kokeiltuna en kyllä huomaa nopeudessa mitään eroa Operaan verrattuna.

 20. Unohdit mainita, että jokainen välilehti on oma prosessinsa, joten jos yksi sivu jäätyy niin se ei kaada koko selainta, vaan pelkästään auki olevan välilehden, jonka voi sulkea. Shift + Esc näppäinyhdistelmällä näkee tietoja välilehdistä, kuten muistin käytön ja painamalla ”Lisätietoja nörteille” saa vielä enemmän tietoa.

  Mutta kyllä, vaikuttaa niin hyvältä selaimelta, että siirryn tämän käyttöön Firefoxista, kun julkaisevat version 1.0. Ja voi kristus sentään, että on nopea selain.

 21. Adblock ja mouse gesturet tähän niin avot!
  Ja mulla ainakin Chrome ryösti Firefoxista kaikki tallennetut kirjautumistiedot sivustoille.
  Nopea ja näppärä selain. Java ei muuten toiminut.

 22. Ekat tunnelmat selaimesta ovat todella hyvät ja miten nopea selain on 🙂 Tykkään mä 🙂

 23. Kyllä tämä on nopea paskiainen 🙂 Kakkosselaimeksi pääsee samantien.
  Firefox3 pysyy pääselaimena täälläkin jo usein kaivattujen plugarien (adblock) ansiosta.
  Perin positiivinen kokemus, totisesti.

 24. Applen WebKit siellä konehuoneessa taas jyllää, niinkuin niin monessa paikassa nykyään – hyvä niin, sekin vetää kilpailua vauhdilla eteenpäin. Oliko kuitenkin niin, että Google plugasi siihen oman JavaScript- parserin, vai onko tuossa Applen tulossa oleva Squirrelfish?

 25. Aika mielenkiintoista kamaa tuolla Terms of Service-osiossa:

  11. Content license from you

  11.1 You retain copyright and any other rights you already hold in Content which you submit, post or display on or through, the Services. By submitting, posting or displaying the content you give Google a perpetual, irrevocable, worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through, the Services. This license is for the sole purpose of enabling Google to display, distribute and promote the Services and may be revoked for certain Services as defined in the Additional Terms of those Services.

  Eli suomeksi: Jos kirjoitat blogikommentin Chromella, Google omistaa sen tekstin oikeudet. Jos postaat videon YouTubeen Chromella, Google omistaa sen oikeudet. Näin.

  En ole itse vielä tuota asentanut tai testannut mutta mikäli tuo todella on siellä Terms of Servicessä, kuten väitetään, niin jää kyllä tuo selain hyllylle.

 26. Google on käännättänyt käyttöehdot suomeksikin ja näin se menee:

  11. Käyttäjän myöntämä käyttöoikeus sisältöön

  11.1 Käyttäjä säilyttää Palveluiden kautta tai Palveluihin lähetetyn, julkaistun tai esitetyn Sisällön tekijänoikeudet ja muut käyttäjän omistamat oikeudet. Lähettämällä, julkaisemalla tai esittämällä sisältöä käyttäjä myöntää Googlelle pysyvän, peruuttamattoman, maailmanlaajuisen, tekijänpalkkioista vapautetun ja ei-yksinomaisen oikeuden jäljentää, mukauttaa, muokata, kääntää, julkaista, suorittaa julkisesti, esittää julkisesti ja jakaa käyttäjän Palveluissa tai niiden kautta lähettämää, julkaisemaa tai esittämää Sisältöä. Käyttöoikeuden ainoana tarkoituksena on antaa Googlelle mahdollisuus näyttää, jakaa ja mainostaa Palveluita. Tiettyjen Palveluiden käyttöoikeus voidaan peruuttaa Palveluiden Lisäehdoissa määritetyllä tavalla.

  Lukekaa lisää:
  http://tools.google.com/chrome/eula.html?hl=fi

  Edit. Lapset, jotka ovat mm. käyttäneet Googlen hakukonetta, ovat ilmeisesti rikkoneet käyttöehtoja:

  2.3 Käyttäjä ei saa käyttää Palveluita, eikä hyväksyä Ehtoja, jos (a) käyttäjä ei voi ikänsä vuoksi solmia sitovaa sopimusta Googlen kanssa tai (b) Yhdysvaltojen tai muun käyttäjän asuin- tai kotimaan lait kieltävät Palveluiden ottamisen vastaan.

  10-vuotias ei kai voi ikänsä vuoksi solmia sitovaa sopimusta?

 27. Vastaava soppari taitaa olla googlen vakio. Löytyy ainakin valokuvapalveluista, jossa luovutan oikeudet jopa kuvan muokkaamiseen ja kaupalliseen hyödyntämiseen missä vain. Ilmaista ei ole ja harkintaa käyttämisessä kannattaa käyttää.

 28. En ole vielä päässyt kokeilemaan kun ei tuota mäkki versiota ole vielä tullut, mutta kuvien perusteella ainakin omaan silmään jotenkin liian turhan karkki, kun on Safariin tottunut. Enkä myös ymmärrä noiden ylös sijoitettujen välilehtien logiikkaa. Tuntuisi vaan turhalta tavalta tehdä jotakin erilailla jotta erottuisi muista.
  Nopea se kai vissiin on sitten ja tuo on kyllä iso plussa, että jokainen välilehti on oma prosessi.

 29. Kannattaa kokeilla opera-selainta. siinä on kaikki mitä tuossakin, ja lisäksi paljon muuta. ja nopeakin vielä, ja ilmainen myös. mm. bittorrent tiedostoja voi ladata kuin tavallisia tiedostoja. kaikki mitä chromessa on ”uutuutena” ja kaikki mitä muissa selaimissa ei ole edes lisäpalikkoina

 30. ihan hauskalta vaikutti, mutta kuten jo täällä on sanottu niin adblockin takia minäkin vielä käytän firefoxia.

 31. Nopeampi kuin FF3. Sais Mozillan pojat pölliä samantien parhaat ominaisuudet tosta Firefoxiin 😀 kun kerta avointa lähdekoodia on.

 32. Eipä noissa EULA:n ehdoissa mitään erikoista ole… samaa voi lueskella mm. Windows Live Messengerin tai AOL:n AIM-pikaviestimestä ja monesta muusta…

  Ja aivan sama vaikka Google nyt periaatteessa omistaisikin tämän tekstin tekijänoikeudet …kyllähän jokainen kunnon piraatti tietää ettei tekijänoikeuksilla ole mitään virkaa 😛

 33. Miksiköhän en saa laitettua chromea oletusselaimeksi? Vaikka painan painiketta jossa lukee aseta oletusselaimeksi. Olis kiva jos joku tietäjä vois kertoo et mis vois olla vika.

 34. Asensin Chromen mutta lähteepi lätkimään saman tien tuon tekihänoikeushommelin takia!

  Ja tuo selainten avausnopeus kisa on ihan naurettavaa,
  jos Chrome avaa nettisivun yhden sadasosan nopeemmin kuin FF tai Opera niin Chrome ylistetään maasta taivaisiin jumalan oikealle puolelle.
  Vittu mitä paskaa, suoraan sanottuna.

 35. Eikös open source -ohjelmistoja ole kaikilla vapaus muuttaa? Eipä luulisi kestävän kauaa kun lisenssitön/muuteltu versio putkahtaa jakoon?

  Jos muutoksia ei tapahdu, lähtee Chrome tältäkin koneelta ku kuppa Töölöstä.

  Edit: Tai siis, no: ”Lähdekoodin suora muokkaaminen voidaan kuitenkin kieltää, jolloin muutokset ja korjaukset on toimitettava erillisinä lisäyksinä. Voidaan myös vaatia, ettei johdettua teosta levitetä samalla nimellä tai versionumerolla kuin lähtöteosta.”

  Mut sama se jos jollain pikku patchillä pääsee tekijänoikeuksien luovuttamisesta eroon.

 36. Saa Google kyllä ********* KUUULLAKKIN TÄSTÄ sillä tässä ******** Selaimessa ei toimi Javascriptit, vaikka tarkoituksena oli kyllä että java toimisi nopeammin! Ja jos ne(varokaa epäsensuroitua jaksoa) SAATANAN TUNARIT SIELLÄ PERKELEEN GOOGLESSA EI OSAA LAITTAA JAVASCRIPTEJÄ? MINÄ LOPETAN ELÄMISEN SAATANA!

 37. Opera on kevyt ja tarkoituksenmukainen.
  Sekin ottaa kyllä lisenssiasiat vakaasti, mmm. kieltämällä tuotteensa käytön ydinreaktorien ja lentokoneiden ohjausjärjestelmien osana. Kid you not.

  Käyttäjien selaimen läpi syöttämään dataan se sensijaan ei vaadi oikeuksia.

 38. Ei tuota uskalla kyllä omalle koneelle ladata!!!??? 😮 😮 😮 😮

  ”Selaimen käyttäjä luovuttaa Googlelle täydet oikeudet kaikkeen selaimen kautta liikkuvaan sisältöön.”

  Käyttöehdoista:

  ””Lähettämällä, julkaisemalla tai esittämällä sisältöä käyttäjä myöntää Googlelle pysyvän, peruuttamattoman, maailmanlaajuisen, tekijänpalkkioista vapautetun ja ei-yksinomaisen oikeuden jäljentää, mukauttaa, muokata, kääntää, julkaista, suorittaa julkisesti, esittää julkisesti ja jakaa käyttäjän Palveluissa tai niiden kautta lähettämää, julkaisemaa tai esittämää Sisältöä”

  😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮

 39. Hyvähän se nyt on niitä mennä korjaaman, en kyllä ite edes kokeille toihan oli alussa täysin sama asia ku ostat oven ja sit sen oven myyjällä on oikeudet tietää kaikesta mikä menee ulkomailman ja sun talon väliä.

 40. Mitä järkeä on tallentaa salasanoja? Kannattaisi vain pitää cookiet jotka muistaa että olet rekannut ja ei loggaa ulos.

 41. Ladatkaa googlechrome, hyväksykää ehdot ja asentakaa.
  Käykää muokkaamassa esim. omaa sivua palvelimen sivuilta googlechromea käyttäen ja huomenna huomatkaa, että google on laillisesti siirtänyt sivujen kaiken materiaalin omiin nimiinsä. Sama pätee pankki- sekä kaikkiin muihinkin tunnuksiin.

 42. ”Ingocnitio” vastaava toiminnallisuus on ollut Applen Safarissa iät ja ajat…

 43. Tämäntyyppiset välilehdet, osoitepalkki, aloitussivu ja ennen kaikkea nopeus ovat olleet Operassa iät ja ajat.

  Lähes kaikkihan on selaimissa aina jostain muualta kopioitua, mutta Opera on kyllä selaimista aina ollut se innovatiivisin.

 44. Kyllä tuo nopeampi on kuin muut selaimet …(Käytän nytkin sitä)

 45. ”Lataan sitten ku on AdBlockki ja NoScripti saatavilla”

  Eh.. onko se oikeasti noin pienestä kiinni? Kun mä en halua nähdä mainoksia?? Aika säälittävää..

 46. Yksi huono puoli löytyy myös Chromesta, ja se on tiedostojen lataus. Lataaminen onnistuu mainiosti mutta jos haluat ainoastaan avata tiedoston niin se ei onnistu. Pitää tallentaa ensin koneelle ja sitten avata sitä kautta. Joka tosin on kyllä näppärää, kun Chromen alalaidassa näkyy mitä on tullut ladattua. Ja vähän meinaa ottaa päähän tämä tekstin oikeinkirjoituksen tarkistus joka herjaa koko ajan suomen kieltä kun ei sitä vielä tue!

 47. Lähinnä tuon selaimen V8- Javascript-moottori herätti kehittäjän mielenkiinnon, sekä järkevä tapa pitää jokainen tabi omana prosessinaan. Näitä ei taida mikään muu selain toteuttaa, joten betana varsin vakuuttavaa jälkeä.

 48. Mitä hyötyä on siitä, että jokainen välilehti on oma prosessi ?

  Entä jos betassa on vaan se, että kaikki materiaali maan ja taivaan väliltä on Googlen, että Google voi katsoa miten parantaa selaintaan ja kunnon versiossa ei olisi aivan niin radikaalia tiedonkeruuta. Tosin en usko itsekkään tuohon väittämääni.

  En tosin jaksanu kaikkia viestejä lukee tarkasti, mutta jossakin luki jotain käyttöehtojen muokkauksesta tjsp. Eli onko ne ehdot siis muuttunukki.

  Firefoxia saa nopemmaks kun säätää about:configista niitä arvoja, onko Chrome muka siltiki nopsampi ?

Kommenttien lisääminen on estetty.