Vajaat pari vuotta sitten uutisoimme Hilavitkuttimessa Draganflyer SAVS -radio-ohjattavasta helikopterista, joka oli suunniteltu erityisesti ilmakuvaukseen. Valmistaja kehuskeli tuolloin kopterin olevan alansa huippua. Sanonta ”kehitys kehittyy” pitää kuitenkin paikkansa myö radio-ohjattavien helikoptereiden maailmassa – tässä onkin saman yrityksen uusin videokuvaukseen suunniteltu lentävä kapine. Kuudella roottorilla varustetun Draganflyer X6-helikopterin kyytiin saa mainiosti mm. jo lastattua nykyaikaisen full-hd videokameran teräväpiirtovideon kuvaamiseen ilmasta käsin, mutta tämä on vasta alkua.

Kehityksen huippua edustavan hiilikuiturunkoisen helikopterin luvataan olevan lähes mahdoton saada lähtemään ohjaajan hallinnasta. Kopteri on vielä täysin ohjattavissa jopa 30 kilometrin tuntinopeudella puhkuvassa tuulessa. Toisaalta lentämisen pitäisi myöskin onnistua riittävän tarkasti, että laitetta voidaan operoida hyvin myös sisätiloissa. Kun sopiva sijainti kuvaamista varten sitten löytyy, voidaan kopteri kytkeä ”autopilotille” jolloin tämä pysyy paikallaan sisäänrakennetun GPS-vastaanottimen ohjastamana. Hiilikuiturakenteisen rungon ja roottorien, sekä moottorin suoravedon (kopterin voimansiirrossa ei siis ole yhtään ratasta) ansiosta laitteen luvataan olevan myöskin ennenkuulumattoman kestävä. Melua sähkömoottirien varassa lentävä kopteri tuottaa kohtuulliset 65 desibeliä, joten kenenkään kuulo ei ole vaarassa edes sisällä lennettäessä. Ilmassa kopteri pysyy yhdellä akkujen latauksella noin 25 minuuttia kerrallaan.

Draganflyer X6 toimitetaan mukanaan myöskin kannettavalla tietokoneella käytettävä telemetria-softa, jonka avulla voidaan seurata maasta käsin vaikkapa akun latauksen tilaa, GPS-satelliittiyhteyksiä, lentokorkeutta sekä lämpötilaa lentokorkeudessa. Telemetriadata tuodaan läppärille reaaliajassa mukana toimitetun USB-palikan välityksellä. Mikäli erillistä läppäriä ei kuitenkaan satu olemaan mukana, niin  samoja tietoja voidaan vaihtoehtoisesti tarkastella myös suoraan radio-ohjaimen ruudulta läsin. Videovastaanottimella varustettussa radio-ohjaimessa on myöskin videoulostulo, johon voidaan suoraan kytkeä vaikkapa videosilmikko kopterin ohjaamisen helpottamiseksi.

Tuleeko kenellekään mieleen ominaisuuksia mitä tästä kopterista puuttuisi? Sen verran hienolta laitteelta vaikuttaa, että ainakin allekirjoittanutta rupesi juuri kovasti lapsettamaan. Hintaa kopterille voi kysellä suoraan verkkosivujen kautta, mutta taitaa valitettavasti olla kaukana tällaisen peruspulliaisen tavoittamattomissa.

Videopätkiä kopterilla menosta hypyn jälkeen

Lähde: www.draganfly.com

Edellinen artikkeliItse tehty jalustatuuletin
Seuraava artikkeliguimp – Maailman pienimmät webbisivut koukuttavat

11 KOMMENTIT

 1. Eli raahaa ja lennä? Hupaisa vekotin. Hiukkasen tyyriimpää kuin leija/heliumpallokuvaus.

  Tarvitsee vielä ilmapistoolin ei-toivottujen henkilöiden ajamiseen kuvasta…

 2. voisin kuvitella että elokuvien ja dokumenttien tekemisessä tuosta laitteesta on paljon hyötyä kun halutaan ottaa edullista ilmakuvaa.

 3. No ainoat huonot ominaisuudet taitavat olla tuo, että en halua, että noita alkaa lennellä täälläkin pitkin poikin vartioimassa ja hintalappu lienee myös turhan suuri budjettiini nähden. Tuo punainen ”silmä” on kuin suoraan avaruusseikkailu 2001:stä.

  Ja itse asiassa, tuo ei ole dragonfly eikä draganfly vaan /draganflyer/. Firma, joka valmistaa noita on nimeltään draganfly.

 4. GPS palikan pohjalta olisi kiva ohjelmoida siihen vaikkapa valmiiksi reitti/kuvaussijainti+korkeus, jonka jälkeen laite hakeutuu paikkaan itse… tosin se taitaa löytyä vain armeijalle suunnatusta versiosta…

 5. Leluna tuo olisi kyllä äärimmäisen hauska, mutta taitaa tosiaan olla siihen tarkoitukseen vähän liian kallis.

  Nyt haetaan äärimmäisiä tee-se-itse miehiä/naisia… Kuka väkertää tuollaisen itse vähän edullisemmista palasista?

 6. Joku amerikkalainen oli kysellyt hintoja, ja pienen googletuksen jälkeen löytyi seuraavat hintatiedot:

  Basic – $14,995 (Helicopter, Controller, Carrying Case, Charger Case, Batteries, Tool, Logbook)
  Still Camera – $22,080 (Everything from Basic + Base [$3,995], GPS Software [$1,995], Camera Package [$1095])
  Video – ~$26,000

  Siitä siis ostamaan…

 7. Joo o, kallista on. Mutta jos täällä joku rakentelee järkkärikameraa kannattelevaa kopteria niin yhteyttä vain, olisin valmis ostamaan!

Comments are closed.