Muistanetta vielä kuinka opiskelija rakensi tuuliturbiinin 25 eurolla tarkoituksena auttaa kehitysmaita. Selailin kyseisen artikkelin kommentteja ja varsin tietävää porukkaa on jälleen liikkeellä Hilavitkuttimessa. Nyt on Amerikassa, Kalifornian Woodbridgessä havaittu ala-asteen opettaja nimeltään Ben Vander Heiden rakentanut aurinkokenno-käyttöisen sähköpyörän alle 500 dollarilla. Hän sai lisäksi lahjoituksena kaksi aurinkokennoa.

Vääntöä kolmipyöräiseen fillariin antaa 600 watin moottori ja huippunopeus on 27 km/h. Jos tulee pilvistä ja akut tyhjenevät, voi polkea vauhtia pyörän polkimista. Kaksi vuotta sitten rakennettu pyörä on herättänyt hämmästystä Benin koululla ja oppilaiden ihailua. Nykyään tämä keksintö tuo opettajan perheeseen säästöä, kun Renee-vaimo ajaa kolmen kilometrin matkan pyörällä töihin autolla ajamisen sijaan.

Osoitteesta www.instructables.com löytyy ohjeet aurinkoenergialla kulkevan kolmipyörän rakentamaksi, joten siitä vaan puuhastelemaan ensi kesän aurinkoa odotellessa!

Lähde: www.treehugger.com

Edellinen artikkeliNose Shower Gel Dispenser on nenä-suihkusaippuapullo
Seuraava artikkeliLG DVS450H on tyylikäs dvd-soitin

15 KOMMENTIT

 1. Jotta mihinkä ne rahat kuluivat? Remonttikaljoihin?
  500rahaa meni, vaikka kennotkin olivat ilmaiset? Akku maksaa 49e, vanha fillari ei välttämättä mitään. Tuulettimen moottori purkaamolta kympillä. Mahdollisesti lasinpyyhkijänkin moottori riittää. Siihen lisäksi romurautaa, tai putkia sekä pari pätkää kulmarautaa sekä hitsauslankaa ja ruuveja.. Vaikka sortuu törsäämään, niin jää pakosti 100-200 euron välille.

 2. Offtopikkina. Sitä kolmea kilometriäkö ei olisi jaksanu pelkällä lihasvoimalla.

 3. …kun Renee-vaimo ajaa kolmen kilometrin pyörällä töihin… jopa on pitkä pyörä

 4. Jos tuollaisen tekisi, mitä sanoisi poliisi ? Mites homma toimii talvella…

 5. Suomessa olisi laiton, tarkistin juuri asian, millään moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ei saa ajaa tiellä ilman rekisteriä. Moottoriavusteiset polkupyörät pitää olla poliisien hyväksymiä ja niissä pitää olla ties mitä tekniikkaa, kuten moottorin sammutus yli 25km/h vauhdeissa, tehoakaan ei saa olla kuin max 250w.

 6. Joopa joo,

  jos moottori on 600W ja lahjoituksena saadut aurinkokennot ainakin ulkonäön perusteella tuollaista 100W per styge niin elon laskuopin mukaan sille polkemiselle tulee kyllä tarvetta. Tässä vaiheessa puunhalaajat voinevatkin sitten huolestua aikansa kuluksi vaikkapa polkijansa metaanipäästöistä.

 7. Näyttää melko massiiviselta rakenteelta ja sitä se varmasti onkin 🙂 Ehkä järkevämpää olisi ollut rakentaa aurinkopaneeli+laturi sinne missä pyörää voisi ladata ja akku vaan pyörään kiinni… Jos tosiaan aurinkopaneelit vielä ilmatteeks saanu niin 500 dollarilla kuvittelis saavan jo minkätahansa moottorin, elektroniikan ja akun. Vielä lisäksi tv-luvan vuodeksi.

  Suomessa tosiaan toi 250 watin raja tekee sähköpyöristä aika avuttomia turhakkeita. Itse rakensin joskus fillariini muistaakseni 200W moottorin ja sen juuri ja juuri huomasi edukseen.

 8. tiukkis : Aurinkokennot lataavat AKKUA (myös kun pyörällä ei ajeta), joka antaa virtaa moottorille.

 9. näin näyttäis olevan 65 wattin paneleita eli yhteensä n. 130 wattia. päivässä aurinko paistaa optimaalisesta kulmasta n. 2 tuntia eli tänä aikana saadaan 260 wattia ja loput ajasta (n.6 h) tuotto on n.300 wattia karkeasti arvioituna saadaan siis kahdeksassa tunnissa n. 560 wattia. tästä kun vielä huomioidaan akun sekä johdotuksen hyötysuhde saadaan hyötyä n. 500 wattia… onneksi olkoon saat polkea vielä n. 2.1km 3km matkasta.

  ah, niin turhaa… 🙂

  tosin tässä olisi ideaa jos jarrutus energia tallennettaisiin akkuihin jolloin voitaisiin päästän n. 200 metriä pitemmälle ilman polkemista.

 10. Hoh hoijaa, nyt taisi mennä ohikulkijalla teholaskelmat metikköön… Jos kasaan sai tuon 500 WattiTUNTIA, niin 600 W moottorilla siis periaatteessa ajelee melkein tunnin. Eli jos pyörä suinkin kulkee yli kilometrin tunnissa tuolla 600 W moottorilla (kannattaa ottaa ainakin hyvä mäkilähtö kotoa lähtiessä) niin kyllä tuolla pitäisi jo jotenkuten tuo työreissu päästä.

 11. aivan… 😀 tattis korjauksesta…

  ajatukset oli jossain muualla.

 12. Miten vain on:
  >Suomessa olisi laiton, tarkistin juuri asian, millään >moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ei saa ajaa tiellä ilman rekisteriä. >Moottoriavusteiset polkupyörät pitää olla poliisien hyväksymiä ja >niissä pitää olla ties mitä tekniikkaa, kuten moottorin sammutus yli >25km/h vauhdeissa, tehoakaan ei saa olla kuin max 250w.

  Kun muistelee että mopoon tarvitaan ajokortti mutta alle 10 vuoliaatkin saa ajaa SÄHKÖmonkiällä, kunhan käyttäytyy niinkuin jalankulkia. En ole koskaan kuullut puhuttavan tehorajoista, jonkin nopeusrajoituksen kyllä ymmärtäisin.

  Jalankulkia saa ymmärtääkseni olla humalassa.

 13. Itellalla (Postilla) on käytössään esimerkiksi sähköpyöriä joissa ei kovin kummoinen akku ole ja moottori vain avustaa menoa (ei siis suoranaisesti kulje sillä moottorilla) ja tyhjä pyörä painaa noin 35-40kg ja silti polkiessa postien kanssa kulkee suhteellisen tehokkaasti jopa jyrkempäänkin ylämäkeen.

  En siis käytännössä näe mitään syytä miksi tämän kaltainen systeemi ei myös tässä tapauksessa toimisi toki eihän se sama asia ole mutta edes moottorin avustamana polkeminen varmasti helpottuu huomattavasti.

  Toisekseen vaikka moottori onkin vaikka 600W niin eihän se sitä 600W käytä kun täydessä rasituksessa (liikkeelle lähdössä ja kiihdytyksessä/ylämäessä) ja tasaisella nopeuden tasaantuessa tehon kulutus putoaa huomattavasti ns vauhdin ylläpitoon joka siis on huomattavasti vähemmän kuin 600W.

 14. Juus suomessa ei saa olla sitä 250 wattii tehokkaampi ja pitää avustus loppua 15 km/h.
  Ja lailliset sähköpyörät eivät saa kulkea itsestään, saa toimia vain kun poljetaan eli vain avustaa!

Comments are closed.