Muutama päivä sitten kirjoitin artikkelin, jossa listasin iPhone App Storessa tällä hetkellä parhaat saatavilla olevat ilmaiset pelit. Edelliselle artikkelille jatkumona tässä omien kokeilujeni perusteella vuorostaan parhaat App Storesta saatavilla olevat hyötysovellukset (Suuren osan sovelluksista pitäisi toimia niin ikään Applen iPod Touch soittimessa. Sovelluksia on testailtu kuitenkin ainoastaan iPhone 3G laitteen kanssa).

Samoin Kuten pelienkin kohdalla, sovellukset eivät ole tässä missään paremmuusjärjestyksessä.

1. YouNote muistiinpanotyökalu

YouNote on todella monipuolinen muistiinpanojen tekemiseen soveltuva työkalu. Muistiinpanoja voi koostaa kuvista, ääninauhotteista, piirroksista, kirjoitetusta teksteistä ja GPS-vastaanottimen antamista karttakoordinaateista. Tallennetut muistiinpanot säilyvät sitten siistissä järjestyksessä sovelluksen muistissa. Negatiivisena ominaisuutena mainittakoon, että sovelluksen muistiinpanoja ei (ainakaan vielä toistaiseksi) ole mahdollista synkronoida tietokoneen kanssa.

2. Facebook -sovellus

On tietenkin kyseenalaista, onko Facebook varsinaisesti hyötysovellus. Joka tapauksessa intohimoinen ”feisbuukkaaja” saa palvelun iPhone sovelluksen kautta mahdollisuuden päivitellä omaa profiiliaan ja seurata muiden tekemisiä missä tahansa ja milloin tahansa.

3. Palringo pikaviestiohjelma

Pikaviestinten intohimoisen käyttäjät saavat Palringosta oivan sovelluksen tien päällä ”mesettämiseen”. Sovellus tukee Microsoft Messengerin ohella lukuisia muita pikaviestinprofiileja ja käyttäjä voi olla saman aikaisesti kirjautuneena uselle eri tilille. Applen ”syksymmällä” julkaiseman push-palvelun myötä pikaviestejä on mahdollista vastaanottaa myöskin silloin kun itse sovellus ei ole käynnistettynä. Toistaiseksi vielä sovelluksen on kuitenkin oltava laitteen ruudulla pyörimässä kun halutaan olla näkyvissä ”linjoilla”.

4. NetNewsWire RSS-lukija

NetNewsWire on tällä hetkellä paras iPhonelle saatavilla oleva ilmainen RSS-lukuohjelma. Sovelluksen käyttöä varten on avattava oma NetNewsWire-tili, mutta tämä ei oikeastaan välttämättä ole paha asia, sillä tilausten hallinta on selaimella käytettävän tilin kautta todella kätevää. Lisäksi tiliä voi käyttää useiden eri päätelaitteiden kautta, jolloin luetut ja lukemattomat viesit pysyvät aina päivitettynä ajan tasalle.

5. Simplify Media musiikinjakosovellus

Mikäli tuntuu, että iPhonen rajallinen muisti ei turvaa riittävää määrää musiikkia mukana kuljetettavaksi, niin Simplify Media -palvelun avulla pääset aina käsiksi koko musiikkikirjastoosi verkon ylitse. Tietokoneelle sekä iPhonelle asennettavan Simplify Media -sovelluksen avulla on mahdollista toistaa kaikkea omalle koneelle tallennettua musiikkia missä tahansa WLAN, EDGE, tai 3G verkon alueella. Musiikkia voi myöskin halutessaan jakaa maksimissaan 30 kaverin kanssa, jotka pääsevät musiikkikirjastoosi käsiksi iPhonella tai tietokoneella niin ikään verkon ylitse.

6. WordPress -blogisovellus

WordPress -blogisovelluksen avulla pystyt kätevästi päivittelemään WordPress-alustalla pyörivää blogiasi iPhonella. Sovellus tukee sekä kuvien, että tekstin lisäystä blogijuttuihin.

7. GPS Tracker reittisovellus

GPS Tracker -sovelluksen avulla iPhone 3G -puhelinta voidaan käyttää omien reittien tallentamiseen. Sovellus tallentaa reittipisteitä tiheimmillään 5 sekunnin välein ja lähettää nämä reaaliajassa palveluun liittyvälle palvelimelle. Omia reittejä on sitten mahdollista tuoda palvelusta vaikkapa Google Earth sovellukseen jälkitkäteen tarkasteltavaksi.

8. MiGhtyDocs -Google Docs lukija

Google Docs tarjoaa mainion ilmaisen säilytyspaikan omille eri muotoisille dokumenteille. Palveluun tallennetut dokumentit ovat aina saatavilla ja jopa versiohistoria tallentuu automaattisesti. MiGhtyDocs on puolestaan mainio iPhone -sovellus, jonka avulla omia Google Docs dokumenttejä voidaan lukea laitteen ruudulta missä tahansa. Sovellus osaa jopa tallentaa dokumentit välimuistiinsa, jolloin näitä on mahdollista lueskella vaikkapa lentokoneessa tai muutoin kun datayhteyttä ei ole saatavilla. Sovellus tukee toistaiseksi ainoastaan tekstidokumenttejä, eikä dokumenttejä valitettavasti ole myöskään mahdollista muokata.

9. Midomi ”musiikinhakusovellus”

Midomi on hauska musiikinhakusovellus, jonka avulla voit helposti hakea vaikkapa radiosta kuulemallesi laululle esittäjän. Sovelluksella nauhoitetaan ensin ääninäyte kappleesta, jonka jälkeen sovellus hakee näytteen perusteella verkon ylitse laululle nimen ja esittäjän tietokannastaan. Vaihtoehtoisesti laulu voidaan myöskin yrittää hyräillä laitteelle oikean tunnistuksen toivossa.

10. Zinio verkkolehtien lukupalvelu

Tämä viimeinen vinkki ei itse asiassa ole sovellus lainkaan, vaan iPhonea varten optimoitu verkkosivusto. Sen verran mainio palvelu kuitenkin, että ajattelin tämän olevan ehdottomasti mainitsemisen arvoinen tässä yhteydessä. Zinio -verkkpalvelun kautta on nimittäin mahdollista lukea useita suosittuja amerikkalaisia aikakausilehtia iPhonen ruudulta näköisverioina täysin ilmaiseksi. Palveluun pääsee käsiksi yksinkertaisesti näpyttelemällä iPhonen selaimeen osoitteeksin http://imgs.zinio.com/iphone/

Edelliseen liittyen Wautsi.com blogissa julkaistiin muuten jokin aika sitten ohjeet, kuinka kyseiseen palveluun pääsee ilmaiseksi myöskin kotitietokoneelta käsin.

Eiköhän näissä taas riitäkin säätämistä innokkaille ipuhelimen omistajille joksikin aikaa. Kuten aina, kommentteihin saa täydentää omia mielipiteitään, tai listalta mahdollisesti puuttuvia oivia ilmaisia App Store -sovelluksia.

Edellinen artikkeliViikkokysely: Mikä olisi sopiva hinta 0,33 litran kolmos-oluelle, siiderille tai lonkerolle?
Seuraava artikkeliItse tehty juomasäiliö reppuun