Australiassa autojen kulutus samaa luokkaa nyt kuin vuonna 1963

Niin sitä luulisi että kehitys tapahtuu yhtenäisesti ja polttoaineenkulutus laskee tasaiseen tahtiin autoissa. Paul Mees Melbournen yliopistosta on laittanut lukuja kasaan ilmastonmuutosraporttia varten ja siinä sivussa selvisi, että australialainen auto kulutti vuonna 1963 11,4 litraa sadalla kilometrillä. Keskikulutus on sama nyt.

Moottorin tehokkuus on kyllä kasvanut, mutta ilmastointi, ohjaustehostin, sähköikkunat, turvallisuusjärjestelmät ja viihde-elektroniikka ovat pitäneet polttoaineen kulutuksen korkeana. Myös moottoriteiden aiheuttama nopeuden nousu 70 kilometristä tunnissa 110 kilometriin tunnissa on kasvattanut kulutusta.

Tutkimuksessa ei mainita, mutta nykyään kasvava trendi hankkia city-maasturi kasvattanee kulutusta myös.

Lähde: www.smh.com.au

Edellinen artikkeliPäivän ilmainen sarjis: Galactica Vs. Skynet
Seuraava artikkeliIdea: läppärinkoroke ilmanoton parantamiseksi pehmeällä pinnalla

23 KOMMENTIT

 1. Sellasta se on. Ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamana tosin on puppua – ei siitä sen enempää.

 2. On se jännä että jotkut vielä uskovat niihin diagrammeihin mitkä öljy-yhtiöt väänsivät todistamaan että ilmastonmuutos ei riipu ihmisestä.

 3. ”Tutkimuksessa ei mainita, mutta nykyään kasvava trendi hankkia city-maasturi kasvattanee kulutusta myös.”

  Johtuisko siitä että Australiassa ko. autot ei ole mikään trendi.
  Siellä vaan on niitä saatanan tehokkaita Holdeneita ja muita, jotka kuluttaa töykeästi. Tosin bensakin maksaa sen 60-70snt/l niin ei purase nii pahasti.

 4. On se jännä että jotkut viellä laittavat sanoja toisten suuhun. En ole Diaz\, mutta en usko ihmisen vaikuttamaan ilmastonmuutokseen. En ole kyllä nähnyt diagrammeija mitä oli öljy-yhtiöt väärentäneet. Se vaan on seillainen juttu kun ilmasto on sen verran laaja että hiilidioksiidi ei ole ainut mikä vaikuttaa.

 5. Voi voi sitä ihmistä joka aiheutti ilmastomuutoksen ratsastamalla dinosauruksilla ja jonka takia tuli jääkausi. Ja sitten tämä sama ihminen aiheutti toisen ilmastomuutoksen ja jääkauden jää suli..

 6. Tuohon sitten on hyvä ynnätä että autoja varmaan on nykyään määrillisesti enemmän kuin vuonna 1963.. Australiasta löytyy vielä sitten sellaistakin maastoa ettei sedanilla ole mitään asiaa, vaan tarvitaan ihan maasturi. Maasturien kieltäminen tms ei ole mikään ratkaisu, missään maassa.

 7. Kyllä varmasti vähentäisi selkeästi kokonaiskulutusta, jos (city)maasturit kiellettäisiin. Jos saisi vain erillisluvalla hankkia auton, vaikka maasturin maastoajoa varten, joka kuluttaa yli 6 litraa sadalla. Ei välttämättä ratkaisu, mutta askel saasteettomampaan suuntaan.

  Ja jos nyt vielä vaikkapa laskettaisiin nopeusrajoituskatto 70km/h ympäri maailmaa, niin varmasti vaikuttaisi. Utopistista kenties, oikeita ideoita kuitenkin.

 8. Vaikka ilmaston muutos ei johtuisikaan ihmisestä, asiat mitä sillä ajetaan ovat järkeviä eikös Diaz\ ja Johannes ?

 9. Joo ja kielletään lailla lihan syönti, omakotitaloissa asuminen, lomailu, lentomatkat, jne… Ja paras kieltää lailla tienaaminen, jos ei ole rahaa, niin ei ole millä ostaa kaikkea.

 10. oma autoni kuluttaa 70km/h nopeudessa huomattavasti enemmän kuin 110km/h nopeudessa…

 11. ”.. Australiasta löytyy vielä sitten sellaistakin maastoa ettei sedanilla ole mitään asiaa, vaan tarvitaan ihan maasturi.”

  Heikkinen, mitäs siinä useamman citimaasturin ohjekirjassa luki? ”Ei sovellu maastoajoon” Eli citimaasturi kielto ei vaikeuta maastossa liikkumista yhtään….

 12. Citimasturit ovat junttimaisia, tosimiehellä pitäisi olla Porche…

 13. Nopeusrajoituksia näpelöimällä kulutuksia on turha yrittää rajoittaa. Eri autot kuluttaa eri tavoilla eri vauhdissa jne. Oman auton kulutus on vähimmillään viitos vaihteella 90 km/h vauhdissa. Mitä citymaastureihin tulee, niin kyllä, junttiautoja ilman oikeaa käyttötarkoitusta, mutta eivät ne juuri pahemmin kuluta kun normaalit henkilöautot sanotaan vaikka muutaman vuoden takaa. Sen sijaan vanhat, yli kymmenen vuotta vanhat autot ovat kykeneviä paljon pahempaan saasteen tuotantoon.. Kyllä se niin on, että kielloilla ei tästä ongelmasta selvitä, vaan polttoainetta pitää muuttaa, ja sitä ollaan kovasti tekemässä.

 14. Eipä golfilla lähtenyt vene mökkirannasta, tiguanilla kyllä. Tiguanilla ei edes pohja kolise mökkitiellä, kuten golfissa. Citymaasturihan Tiguankin virallisesti on, vielä pienemmästä päästä, mutta neliveto, hiukan isommat renkaat ja maavara auttavat enemmän kuin kukaan ympäristöfanaatikko suostuu uskomaan.

 15. ”Tutkimuksessa ei mainita, mutta nykyään kasvava trendi hankkia city-maasturi kasvattanee kulutusta myös.”

  Noniin mollataan niitä nyt vielä lisää. Jos otetaan joku perus citymaasturi 2-litraisella koneella, niin miten ihmeessä se kuluttaisi enemmän kuin esimerkiksi kolmen litran koneella varustettu isompi sedani. Myönnän kyllä että citymaastureissa ei saa muuta kuin korkeamman näkymän, eihän niillä maastossa mitään tee. Mutta suurin osa on tosiaan tuollaisia pienehkömpiä eikä mitään bmw x5:a, että lopetetaan se turha valitus. Isot moottorit saa pieniinkin autoihin.

 16. ”Myönnän kyllä että citymaastureissa ei saa muuta kuin korkeamman näkymän, eihän niillä maastossa mitään tee. Mutta suurin osa on tosiaan tuollaisia pienehkömpiä eikä mitään bmw x5:a,”

  Riippuu autosta. Volvon tai BMW:n maasturilta et saa mitään muuta, mutta esim. Mersun Ml alkaa jo mennä maastossakin. Ehkä piennimmät VW Tiguanit tai Honda Cr-v Volvojen ja Bmw:den lisäksi mene maastossa, mutta ei niiden saasteet taida normiautoa paljon suurremmat ollakaan.

  ”Vaikka ilmaston muutos ei johtuisikaan ihmisestä, asiat mitä sillä ajetaan ovat järkeviä eikös Diaz\ ja Johannes ?”

  Monessa asiassa totta, mutta nykyinen paniikkin omainen suhtautuminen ilmastonmuutokseen on pahasta. Esimerkkinä tämä uusi autovero. Tapetaan sitten Dieslien pienhiukkasilla satoja suomalaisia vuodessa. Ja mitä saadaan? Vähemmän hiilidioksiidia ilmakehään mikä ei ole edes myrkky. Mutta sanotaan tähän loppuun että ekolokisen jalanjäljen testi antoi minulle pisteitä 120 ja se tarkoittaa että jos kaikki eläisivät kuten minä tarvittaisiin vain 0,5 maapalloa. Eli on turha yrittää saada minuun jotain luonnon vihaajan mainetta. Tuossa on testi millä mittasin. Kehoitan kaikille. http://www2.turkuamk.fi/keke/ekofeet2/index.php?page=laskuri
  Niin ja nautin elämästä eikä sitä kuitenkaan näilläkään pisteillä tarvitse miettiä mitä tekee. Söin tänään lihaa aivan kuten huomennakin. Käyn suihkussa ja vaihdan vaatteet. Teen vain keiken käyttäein maalaisjärkeä

 17. Volvoni kulutti 9-11 litraa bensaa kaupungissa, nyt on Jeep joka kulutta 10 litraa dieseliä, so what? Ainakin nyt koko perhe mahtuu helposti istumaan eikä pohjaa kolise kun lähdetään mökille.

 18. City-maasturien ”junttimaisuus” on ihan samalla tasolla Core-Tex asusteiden kanssa. Kumpaakin tulee määrällisesti selkeästi eniten vastaan Helsinki/Espoo/whatnot -alueella. Mutta sinnehän kaikki juntit ovat 20-30 vuotta jo ehdon tahdoin halunneet muuttaa, joten sinällään tämä ei yllätä.

  Ihmetyttää tuo city-maasturien leimaaminen, eihän ne nyt ole kuin vähän korotettuja farmareita auttavalla nelivedolla. Pihasta löytyy tuoreehko maasturi (6,5l/100km diesel) ja muutaman vuoden ikäinen V70 (11,5l/100km bensa) mutta ilmeisesti vain maasturilla ajaen vien viljan köyhän suusta ja tuhoan maapallon.

  Pitäisi varmaan tehdä luontoteko ja ostaa 1,4l TSI Golf..eiku oho, sehän kuluttaa enemmän kuin pelätty citymaasturini, eikä perheemme edes mahdu kyytiin. Noh, Touran sitten ja dieselinä..MITÄH?!? sehän kuluttaa ja saastuttaa saman verran kuin turhakkeeni. Ai niin, junttifaktori pitää ottaa huomioon, noh, onneksi pikkuäidin pikkubussi ei ainakaan ole yh-tään junttimainen..

 19. Citymaasturi on kuin hybridi polkupyörä, täysin hyödytön kulkuväline. Samalla tavalla kuin hybridi pyörä ei sovellu maastossa ajamiseen, niin ei myöskään citymaasturi. Jos haluatte kunnon polkupyörän, ostakaan kunnon mastopyörä tai sitten ohuilla pyörillä trek-pyörä. Unohtakaa nämä hyödyttömät ja turhat hybridit!

 20. ”Citymaasturi on kuin hybridi polkupyörä, täysin hyödytön kulkuväline. Samalla tavalla kuin hybridi pyörä ei sovellu maastossa ajamiseen, niin ei myöskään citymaasturi. Jos haluatte kunnon polkupyörän, ostakaan kunnon mastopyörä tai sitten ohuilla pyörillä trek-pyörä. Unohtakaa nämä hyödyttömät ja turhat hybridit!”

  Onko edes hybridi pyörät tarkoitettu maastoon? Oma hybridi pyöräni on ainakin tarkoitettu hyville pyöräteille ja ihan mihin tahansa TEILLE. Mutta oma kilpapyörä ei mene siellä soratielläkään niin hyvin. Sitten ne ”city pyörät” ovat usein sellaisia sunnuntaikuskien pyöriä. Ei niillä ajella yhtenä viikonloppuna sataa kilsaa osittain soralla ja osittain maantiellä. Ehkä kaupungissa kilsan kahden liikkumiseen ne on ihan hyviä, mutta ei sen pidempien matkojen. Ja mitä tulee katumaastureihin, niin kokeilkaapas Mersun Ml maasturia. Kyllä se aika hyvin menee jo jonkin näköisessä maastossa. Tietenkin VW Tiguan ja kumppanit ovat eri sarjaa, mutta ei ne sen enempää saastutakkaan. Tosin onko niistä maastoominaisuuksesta mitään hyötyä kaupungissa?

  Niin ja mitä tulee Gore-tex:iin, niin kyllä niitä varusteita näkee ihan ”landellakin”. Täällä saattaa olla koko asuste Gore-texia, kaupungissa harvoin muuta kuin kengät.

 21. No provotaan vielä sen verran että jos maasturien ostamiseen tarvittaisiin joku lupa tai selvitys että sellaisen varmasti tarvitsee, niin kuka määrittelisi tarpeen ja sen, onko auto maasturi? Jos minulla on vene ja kesämökki huonon tien päässä, saanko ostaa maasturin niiden perusteella? Entä miksi tiguan luokitellaan maasturiksi vaikka se on tehty käytännössä samalle pohjalevylle golfin kanssa? Eikö rangeroverkin tulisi kieltää koska se on ylellisyystuote? Samalla se tosin on yksi kaikkein maastokelpoisimmista nyt myynnissä olevista autoista.
  Mikä on se ratkaiseva tekijä?
  Erillinen runko? -Ei sellaista enää ole edes ’oikeissa’ maastoautoissa.
  Vetotapa? -Nelivetoisena saa lähes minkä tahansa automallin.
  Korkeus? -Tila-autot ovat jopa korkeampia kuin jotkut maasturit..
  Minkä lainen tappelu siitäkin syntyisi jos oikeasti alettaisiin säännöstellä autojen myyntiä..

 22. Mielestäni esimerkiksi auton keskikulutus voisi olla yksi tekijä, johon voitaisiin puuttua. Näinhän jo tehdäänkin Suomessa uudessa autoverotuksessa! Voitaisiin myös lisätä laskelmiin, kuinka paljon auton valmistus kuluttaa energiaa. Tappeluhan siitä syntyisi tietysti. Mutta on niitä tappeluita aina ollut ja tulee olemaan.

  Eipä paljon auttanut kansan mielipiteet kun haluttiin digi-televisio. Ymmärtääkseni myös metro hankittiin aikoinaan suuresta vastustuksesta huolimatta. Keskustatunnelia ei onneksi hankita. Musiikkitalo hankittiin.

  Loppukevennykseksi: Myös Naton (nopean toiminnan) joukkoihin liityttiin hissunhiljaa, kun pääministerin tekstiviestiskandaali oli lähes ainoa asia, mistä uutisoitiin hesaria myöten.

Kommenttien lisääminen on estetty.