piuha.jpg

Nimimerkkiä ”jakuu” käyttävä ideanikkari on ideoinut systeemin, jonka avulla kannettavan tietokoneen ilmanottoa voi helposti parantaa konetta pehmeällä pinnalla pidettäessä.

Tässä idean isän itsensä kuvaus ajatuksesta:

havainto.JPG

”Kannettavaa tietokonetta käytettäessä pehmeällä pinnalla (soffa, sänky jne.) se tahtoo helposti ylikuumentua. Pohjassa olevien tassujen upotessa pehmeään pintaan, tietokoneen tuuletus/ilmanottoaukot tukkeutuvat. Ongelmaan on helppo ratkaisu. Esimerkiksi vanhasta roikasta saa hyvää johtoa ikään kuin ristikon tekemiseen. Taivuttele johto vaikkapa yhdeksänsilmäiseksi verkoksi, teippaa risteyskohdat esimerkiksi sähköteipillä. Verkko asetetaan tietokoneen alle, jolloin paino jakaantuu tasaisesti ja sen alle jää hyvä ilmarako. Näin ilma pääsee virtaamaan helpommin tuuletusreikiin sekä koneen pohjaa pitkin. Tietokone käy viileämpänä ja hiljaisempana, se ei ime välttämättä niin paljoa pölyä, eikä luiskahda vahingossa liukasta pintaa pitkin lattialle.”

Edellinen artikkeliAustraliassa autojen kulutus samaa luokkaa nyt kuin vuonna 1963
Seuraava artikkeliIlmastonmuutossuoja -kompleksi

18 KOMMENTIT

 1. Minulla kyllä tuommoiselle olisi käyttöä mutta enpäs ole oikein rakentelija/värkkäilijä tyyppiä niin taitaa jäädä kuitenkin kohdallani toteuttamatta.

 2. onhan näitä ollut tietokonekaupoissa myynnissä jo kauan. itse en ole vielä hommannut kun ei ole tullut vastaan täysin oikean kokoista.

 3. vanhasta romu näppiksestä leikkaa korkoejalat irti ja askartelee läppärin pohjaan kiinni niin saa käännettyä tarvittaessa pystyyn ja ilma kulkee

 4. Tai sit hankkii kolmekerroksista vaneria koneen pohjan kokoisen palan. Saa aika halvalla (tai peräti ilmaseks) jämäpaloja puusepänliikkeistä. Toimii aikas mukavasti sit myös sylissä tarvittaessa…

 5. Leikkuulaudat, fläppikansio mitäs muita tässä on tullukaan käytettyä alustana. Omassa läppärissä toisena akkuna mukana tullut tehoakku hoitaa nostaa koneen takareunaa noin 2cm joten ei sitä käyttäessä ei tarvi kovaa alustaa enempiä.

  Onko tämä jotain hesalaista uusavuttomuutta kun tällaisistakin asioista jaksetaan kirjoittaa.

  Mutta jos haluaa tehdä hyvin ilman kiertävän niin kova alusta jonka päälle pikku korokkeiden varaan tukeva metalliverkko jonka päällä vasta tietokone on. Toimii oikeastikin eikä pehmeä alusta tunkeudu aluslevyn läpi.

  Tai sitten ostaa vaan kaupasta valmiin..

 6. Ihan helppo on ottaa joko hiukan paksumpikirja ja asettaa se koneen alle taakse, tai joku large kirja alle, niin ilma kirtää kuin viimeistäpäivää!

 7. Itse käytän kahta dvd-koteloa koneen alla sängyllä surffatessa. Toimii hyvin eikä tarvi turhia säätää.

 8. Teetin taannoin peltisepällä sinkitystä reikäteräksestä telineen jonka läpi läppäri imee ilmaa kepeästi. Teräs myös johtaa lämpöä pois läppäristä joten se toimii myös passiivisena jäähdyttimenä. Alle vielä kumitassut ja avot.

  (Syynä ei tosin ollut läppärin käyttö pehmeällä alustalla, vaan se että sohvapöydän viilu alkoi kupruilla läppärin alla)

 9. Samanlaisesti voi laittaa normaalit muoviset pullonkorkit kiinni läppärin pohjaan ”jaloiksi” vaikka sinitarralla kiinni.

Comments are closed.