Maan ympärys on täynnä avaruusromua

Euroopan avaruuskeskus on koostanut kuvia Maata ympäröivästä avaruusromusta. Sputnikin laukaisun 4.10.1957 ja 1.1.2008 välisenä aikana noin 4600 rakettia on toimittanut noin 6000 satelliittia Maan kiertoradalle. Näistä 5600 on edelleen Maan kiertoradalla, ja ainoastaan 800 toiminnassa. Avaruusromu koostuu käytöstä poistuneista satelliiteista sekä avaruusalusten osasista, räjähtäneistä, hajonneista tai hylätyistä.

Nykyään laukaisuikkunaa joudutaan usein muuttamaan romun vuoksi. Lisäksi ISS joutuu ajoittaan tekemään väistöliikkeitä, jottei törmäisi kymmenien tuhansien kilometrien tuntinopeudella liikkuvaan romuun. Lähteessä on lisää havainnollisia kuvia.

Lähde: www.universetoday.com

Edellinen artikkeliMonoTracer on futuristinen katettu moottoripyörä
Seuraava artikkeliPlaystation 3 Firmware 2.30 tuo DTS-HD Master Audio -äänet Blu-ray leffoihin

16 KOMMENTIT

 1. samalla tavalla kun 5600 hiekanjyvää neliökilometrin kokoisen lasin päällä

 2. kyllähän ne kaikki sieltä joskus tulee takaisin ilmakehään ja palaa poroksi siinä vaiheessa, mutta aikaa palaa sitäkin enemmän ennenkuin se tapahtuu. romun siivoaminenkin on niin kallista ja kannattamatonta puuhaa ettei siihen kukaan taida rahaa myöntää. mutta sitten kun amerikkalaiset saavat sen ohjusten tuhoamis laserinsa käyttöön niin tuolla on paljon kohteita millä tarkistaa kalibrointia ja muuten vaan harjoitella ammuskelua.

 3. Joo, se Lazerilla osottaa naapurimaahan, Niin johan tulee hätä, Vaikka Kanadaan.

 4. Eipäs taida laserista olla hyötyä kun sitä käytettäessä romun määrä vain lisääntyy. Laserilla jos tuhotaan romua kiertoradalta aiheuttaa se tämän isomman kohteen pirstaloitumista pienempiin osasiin jotka voivat saavuttaa alkuperäistä ratanopeutta huomattavasti suuremman nopeuden, näin ollen pienemmät mutta nopeammin liikkuvat kappaleet ovat monin verroin vaarallisempiakin kuin yksi yksittäinen kappale. Lisäksi laserin kohdistaminen avaruus romuun nostattaa kappaleen kiertorataa joten kappale joka on jo laskeutumassa alspäin kohti maan ilmakehää saa laserista uutta energiaa nostaen tämän korkeammalle kiertoradalle ja pysymään kauemmin kiertoradallaan.

 5. Joo noita romuja ei tosiaan voida hajoittaa, koska silloin ne aiheuttavat vielä enemmän tuhoa. Romut kuitenkin hajoavat itsestään mm. törmäyksissä ja siten pientä avaruusromua syntyy jatkuvasti. Romut pitäis tavalla tai toisella saada siirrettyä lähemmäksi ilmakehää siten että ne sitten palaisivat siellä.
  Auringonvalon tuloon noi eivät kuitenkaan vaikuta lähes ollenkaan, sillä ovathan noi kuitenkin aika ”harvakseltaan” tuolla kiertoradoilla.

 6. homma hoituu samalla tavalla kuin aku ankassa. järjestetään kisa kuka kerää eniten romua avaruudesta. nii se homma menee eikä mee miltään valtiolta siihen rahaa (muuta kuin palkkio rahat)

 7. ainakin tuolta 36 000 km korkeudesta geostationaariselta radalta kestää (linkin takaa löytyvässä kuvassa) kestää miljoonia vuosi ennen kuin romu putoaa maahaan…

 8. Nythän on ollut uutisissa tästä 13-vuotiaasta saksalaispojasta Nico Marquardtista, joka oikaisi Nasan asteroidilaskelman. Tämän lisäksi hän otti laskelmissaan huomioon maata kiertävät 40 000 satelliittia, jota ymmärtääkseni Nasa ei tehnyt. Kiinnostaisi kyllä tietää kuinka paljon niitä satelliitteja siellä oikeasti on, kun ainakin HS:n sivut ja radiokanavat ovat asiasta eri mieltä tämän artikkelin kanssa.

 9. kitaristi, kirjoitin aiheesta blogissani http://homeboyastronomy.com/2008/04/17/killer-asteroid-apophis-has-now-much-higher-probability-of-striking-the-planet-earth/

  huomaa lukijan kommentti. NASA kieltää koko laskelman paikkaansapitävyyden ja siten pitää todennäköisyyden 1/45000 pojan 1/450 sijaan: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2008-063

  minusta tuossa voi olla niin että poika on laskenut väärin tai sitten NASA tietää todennäköisyyden olevan korkea ja haluaa hillitä mahdollista ihmisten lietsomista ja panikointia.

 10. Panikointia….laskettu aika oli jossain 2039. Siihen mennessä sille voidaan tehdä jotain, jos se nyt on tulossa maahan.

Kommenttien lisääminen on estetty.