Virtuaalivettä

Olen usein ihmetellyt niitä ketsuppimainoksia, jossa näytetään, että ketsuppipurkkiin on mennyt vaikka kuinka monta tomaattia. Ei varmana mene kovin monta. Itse en ole kokeillut, mutta ei varmana mene litran purkkiin kun jotain 15 tomaattia korkeintaan. Ilmeisesti kyse onkin siis virtuaalitomaateista. No. Tässä artikkelissa puhutaan virtuaalivedestä.

Tiesittekö, että kiloon naudanlihaan kuluu 16000 litraa vettä. Kahvikuppiin kuluu 140 litraa vettä. Kiinan vuosittainen vesijalanjälki on 700 kuutiolitraa vettä per henkilö, josta 7% prosenttia kuluu maan rajojen ulkopuolella. Japanin vastaava on 1150 litraa, 65% maan rajojen ulkopuolella. Ja Amerikan 2500 litraa.

Lähde: www.waterfootprint.org (sisältää ohjeita laskemiseen) (via www.treehugger.com)

Edellinen artikkeliMiss Mask
Seuraava artikkeliSchemata Architecture Office: 63.02° House

1 KOMMENTTI

 1. Toissaviikon paikallislehdessä oli samaa aihetta. Tuo kahvin sisältämä vesi on kyllä melko uskomattoman kuuloinen, kymmeniä tuhansia litroja vettä kiloa kohti..

 2. heikkinen, kai ymmärsit että ”kahvin sisältämä vesi” kuvaa lähinnä kahvin kasvattamiseen, kuljettamiseen ja jakeluun käytettävän veden määrää?

 3. Nää on taas näitä tilastoja, joissa faktat venytetään mahdollisimman paljon, toki faktoissa pysytään kuitenkin. Samantapaisia tilastoja tehdään esim. hiilidioksiidista, joka syntyy, kun autoa rakennetaan. Jos mukaan otetaan kaikki CO2 päästöt, joita tulee raaka-aineiden tuottolaitoksien rakentamisessa, raaka-aineiden jalostamisessa, niiden kuljettamisessa jne. saadaan peloteltua ihmisiä hyvin korkealukuisilla CO2 päästöluvuilla.

  Tuossa veden kohdalla, myös maa, jossa ko. tuotetta tuotetaan vaikuttaa paljon tuloksiin. Esim. israelissa appelsiinien tuotanto kuluttaa kuumuuden takia huomattavasti vettä.

 4. Tosiaan! Joku vois mullekin koittaa selvittää, että mitä ne sellaset kuutiolitrat oikeen on 😀

 5. Riippumatta siitä missä tuotantovaiheessa vettä kulutetaan niin kahviin kulunut määrä on valtava. Tuotantolaitosten pykäämiseen kuluneen energian laskeminen onkin jo hiukan epäilyttävää..

 6. Tämänkin ”tutkimuksen” teettäjät voisivat mennä kertaamaan niitä ala-asteen tuntejä, joilla käsiteltiin aihetta veden kiertokulku. Ei ole mitään merkitystä paljonko jonkin tuotteen valmistamiseksi lorotetaan vettä. Millä on väliä, on se paljonko energiaa tuon vesimassan siirtelyyn, käsittelyyn ja mahdollisesti puhdistukseen kuluu.

  Esimerkiksi tuo sika juo tod.näk. vettä maatilan pohjavesikaivosta, pissii siitä valtaosan laariinsa, josta se jälleen joutuu pellon kautta maan suodattamana takaisin pohjavedeksi. Osa toki myös haihtuu ja sataa alas jossain kuivassa maan kolkassa. Ainut kuluva luonnonvara on uraani, jota kuluu vesipumpun pyörittämiseen.

 7. Heh..
  Aikas vähän kuluttavat Amerikkalaiset ja Japanilaiset noihin Kiinalaisiin verrattuna.
  Tuon mukaan Kiinalaiset kuluttaa keskimärin 600 kertaa enemmän vettä per lärvä, kun Japanilaiset.. =o)

  Noh, taisi mennä pilkun fiilaamiseks..

 8. Voi johtua kiinalaisten suurehko kulutus siitä kun ne tuottaa käytännössä koko maailman kulutselektroniikan. Esim yksi prosessoriydin kuluttaa tuhansia litroja, puhumattakaan lcd paneeleista.

 9. Harmi, että suomessa on hankala käyttää liian paljon vettä. Siks kannattais myydä sitä afrikkaan.

 10. Siis oikeesti mitä väliä? Kettutytöille lisää aihetta itkeä pahaa maailmaa illalla?.. ei helvetti teitin kanssa.

 11. en mä tiedä missä tynnyrissä te olette eläneet, jos ette ymmärrä juomakelpoisen veden vähyyttä. nimenomaan ongelma on se, että sitä liataan enemmän kuin uutta syntyy ja edelleenkään kaikilla ihmisillä ei ole puhdasta vettä edes juotavaksi. ja me huuhtelemme puhtaalla vedellä paskaa ja katuja. juurihan se telkustakin tuli se doku jostain lähi-idän maasta jossa oli tappelua vedestä. ja suinkaan jonkin maan kuumuus ei ole ainoa veden käyttöön vaikuttava tekijä, pellon kastelutehokkuus ym. vaikuttavat ratkaisevasti myös.

 12. Ja arvaa kiinnostaako mua ja noin 90% ihmisistä oikeasti paskan vertaa mitä ne allahin palvojat juo? kivittäkööt naisiaan rauhassa. meillä on vettä ja sillä selvä.

 13. Itseänikin mietityttää tuo kuutiolitra 😛

  mutta se tukee teoriaani: Litra on yhtäkuin metri

  Todistus:

  Kuutiolitra=Kuutiometri |:Kuutio

  litra=metri

 14. ”Ainaskin tuo kuutiolitra on melko uskomaton yksikkö (=”

  Jep eikä sitä kyllä ole myöskään korjattu.. 😛

 15. Miks meijän suomessa pitäis ruveta kuluttaa vähemmän vettä, ku sitä meillä riittää, ei se vähempi kulutus sitä vettä tuolla muualla maailmassa lisää. Ei sekään lisää muun maailman väestöä jos eurooppalaiset tapettais, vai lisääkö? Ja osalta kuivuudesta kärsivien maiden puhtaan veden puute johtuu siitä ettei ne osaa säilöä vettä oikein. Aavikoillahan on tunnetusti kuivaa, mutta ei sielä kuivaa koko ajan ole, sade kautena sielä sataa ja paljon, voi sataa enemmän kun täällä suomessa sataa vuodessa, jos ne tuolla afrikassakin osaisivat sen sadeveden säilöä kunnolla ja puhtaana pitää ni eihän niillä olis puhtaan veden ongelmaa, toki sielä alkaa levät ym bakteeristo kasvamaan mutta muu maailma tunnetusti kustantaa kemikaalit sekä muut tökötit. Ja siitä tuli mieleen asia: (joka ei millään tavalla liity tähän) Kehitysmaille on annettu rahaa jo kauan, edelleen ovat kehitys maita, ei lapsikaan opi pyörällä ajamaan jos aikuinen ajaa lapsen puolesta, vai oppiiko?