varikuva.jpg

Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii (1863-1944) toimi Venäjällä Tsaarin valokuvaajana. Hän kuvasi aikansa ihmisiä, Ensimmäisen maailmansodan tapahtumia sekä Venäjän vallankumousta. Erikoista hänen työskentelystään teki se, että hän kuvasi värikuvia. Teknisesti hän yksinkertaisesti kuvasi mustavalko-negatiiveille erikseen punaisen, vihreän ja sinisen käyttämällä suotimia.

Kuvat on digitaalisesti muunnettu värikuviksi, ja täytyy sanoa, että aika upeat värit ovat saaneet kaivettua. Kuvia löytyy osoitteesta www.museum.ru. Tietoa Prokudin-Gorskiista löytyy englanniksi osoitteesta www.loc.gov. Samaisella sivustolla on myös tietoa kuvien valmistusprosessista. Hassua nähdä vanha maailma väreissä. Ihmiset todellakin ovat aivan samannäköisiä kuin nykyään. Ja vaatteet ovat olleet paljon värikkäämpiä kuin mitä itse olen ajatellut.

Edellinen artikkeliLED-valaistu kattotiili
Seuraava artikkeliTäysin avoin Chumby ”tietokone” saapuu kauppoihin

1 KOMMENTTI

 1. ”Värivalokuvia 1900-luvun alun Venäjältä”

  Kuvaaja on venäläinen, mutta kuvia on muualtakin. Esim. ensimmäisellä sivulla on kuvia Venäjän lisäksi ainakin Italiasta, Sveitsistä, Tanskasta, Dagestanista ja Krimiltä (joista kaksi viimeistä toki kuuluivat tuohon aikaan Venäjän imperiumiin ja Dagestan edelleenkin).

  Tähänkin juttuun valittu kuva pojasta sillalla on Caprin saarelta Italiasta (”На острове Капри”).

 2. Tosin maisema näyttää kyllä Capriksi aivan liian tasaiselta. Voisiko tuo ”Капри” tarkoittaa sittenkin jotain muuta paikkaa esim. Venäjällä?

 3. ”Hassua nähdä vanha maailma väreissä. Ihmiset todellakin ovat aivan samannäköisiä kuin nykyään. Ja vaatteet ovat olleet paljon värikkäämpiä kuin mitä itse olen ajatellut.”

  Luuliko kirjoittaja että maailma oli musta-valkoinen. Daa!

 4. Oon tutkinut viime aikoina paljon ihmisen kuvankatsomispsykologiaa. Esimerkiksi jos ottaa mustavalkokuvan nyt vaikkapa jostain ihmismassasta, siihen tulee heti poliittinen vaikutelma. Ainakin minulle nämä kuvat ovat erittäin arvoituksellisia, ja ajatus herää hetkessä: ”Voiko tuo olla noin värikäs?”.

 5. Aina vanhat kuvat olleet mustavalkoisia niin ”luulee” että maailma on ollut tylsä ja harmaa 1900 luvun alussa. Mutta ooh, silloinkin on ollu värit olemassa

 6. Todella hienoja kuvia. Erityisen kiinnostavia ovat kuvat ihmisistä ja kuvat joissa on jotain rakenteilla. Olisi kiinnostavaa nähdä noin vanhoja värikuvia muualtakin maailmasta. Todellakin, maailma oli värikäs myös ennen vanhaan. Onkohan negoissa ollut kuvia hymyilevistä ihmisistä. Lienee ajan tapa ollut olla vakavana kuvissa. Nämä kuvat herättävät minussa halun lähteä tutkimaan mennyttä aikaa ja tutustumaan ihmisiin satojen vuosien, tuhansien vuosien takaa. Huoh.

 7. minakin luulin pienena etta neuvostoliitossa eletaan mustavalkoisena…