Sputnik täyttää tänään 50-vuotta

Tänään tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun Neuvostoliitto laukaisi ensimmäisen tekokuun maan kiertoradalle. Tarkalleen ottaen 4.10.1957 Neuvostoliittolainen tiedemies Sergei Korolyov kolleegoineen tekivät avaruushistoriaa lähettämällä ”Prosteishiy Sputnik”, eli yksinkertainen tekokuu nimisen satelliitin syksyiselle taivaalle. Myöskin planeettamme avaruusajan voidaan virallisesti laskea alkaneen tästä historiallisesta tapahtumasta.

Satelliitin laukaisu ei silti suinkaan ollut sosialismin ihanteiden lietsoman koneiston tuottama pitkan suunnittelun tulos. Projektin taustalla oli Neuvostoliiton avaruusohjelman johtaja Sergei Korolyov, joka pitkän suostuttelun jälkeen onnistui saamaan Kremliltä luvan käyttää yhden Vetypommin kuljettamista varten suunnitellun raketin tekokuun taivaalle laukaisemiseen. Ensimmäinen taivaalle laukaistu Sputnik satelliitti suunniteltiin ja rakennettiin ainoastaan kolmessa kuukaudessa siinä pelossa, että Amerikkalaiset ehtisivän oman Vanguard ohjelmansa kanssa avaruuteen ennen Neuvostoliittoa.

Viihdyttävä Englanninkielinen tarina ensimmäisestä tekokuusta ja tämän taustoista löytyy osoitteesta: apnews.myway.com

(Kuva: www.astroprofspage.com)

Edellinen artikkeliGibsonilta itsevirittyviä kitaramalleja
Seuraava artikkeliKiinaan uusi mijardeja maksava lentokenttä