Esko Raikamo FINN ESCONE OY:ä on kehitellyt mahdollisimman tehokasta aaltovoimalaa. Hänen aaltosorvi-mallissaan aaltovoima kerätään siten, että ponttooni mukailee allonpinnan kaarta niin että se on jatkuvasti juuri vedenpinnan alapuolella. Tässä kohdassa aaltoa on suurin energiatiheys. Energia kerätään sekä pysty- että vaakasuorasta aaltoliikkeestä.

Energian siirtäminen mekaanisesti generaattorille tapahtuu erityisen mekaanisen tasasuuntaajan avulla. Edestakainen tai erisuuntainen liike saadaan tällä keksinnöllä muunnettua yhdensuuntaiseksi liikkeeksi. Idea on koostunut usean vuoden aikana. Prototyyppi on muutaman kuukauden rakennustyön tulos. Kenties aaltosorvilla vielä joku päivä ratkaistaan Suomen kasvava energian tarve.

Aaltosorvin toimintaperiaate, ponttooni liikkuu aallon mukana (pahoittelut huonosta kuvanlaadusta)

Mekaanisen tasasuuntaajan prototyyppi

Aaltosimulaattorissa keskellä oleva sininen lankku vastaa ponttoonia. Simulaattorissa havainnollistetaan ponttoonin liikettä aaltojen mukana aaltosorvissa.

Tässä videossa mekaaninen tasasuuntaaja on liitetty vaunuun, joka liikkuu keinumaisella radalla. Energia syntyy aina kun vaunu on liikkeessä.

Edellinen artikkeliSatama ja Trainers House yhdistyvät – Blarp tekee periaatteista arkipäivän todellisuutta
Seuraava artikkeliKeksintöjen viikko: Salli satulatuoli