Playstation 3 pelikonsoli

Eilen sain sitten postissa Playstationin suomen maahantuojalta uudenkarhean Playstation 3 pelikonsolin testailtavaksi.

Tarkoituksena on tässä lähiviikkoina testailla konetta ja kirjoitella tänne kokemuksia tämän uuden ihmelaitteen käytöstä. Seuraavan linkin takana jo hieman ensikokemuksia.

Playstation 3 pelikonsoli testattavana

Paketista esille kaivetun Pelikoneen asentaminen käyttöön onnistui mainiosti, kiiltävä kapine ulos laatikosta, piuhat kiinni ja virrat päälle. Ensi alkuun kone kysyy perustietoja, kun kellon aikaa ja sijaintia. Kun koneessa on onnistuneesti virrat päällä, päätän suorittaa alkuun laitteelle ohjelmistopäivityksen. Ohjelmistopäivitys onnistuu näppärästi verkon ylitse ja laite opastaa käyttäjää päivityksen eri vaiheissa.

Edellinen ”oma” pelikonsolini oli Playstation 1 ja muutenkin pelailu on tässä viime vuosina rajoittunut satunnaisen nettipokerin pelailun ohella tietokoneella Civilization pelin pelaamiseen. Mielenkiinnolla siis lähden katsomaan, mitä uudella pelikonsolilla on pelimaailman puolelta tarjottavana.

Pelkäksi pelikonsoliksi Playstationia ei kuitenkaan ole suunniteltu ja tätä tarkoitusta varten kone on myös suurimmalle osalle ihmisistä varmasti turhan kallis (jälleenmyyntihinta on tällä hetkellä €659.90) . Konsoli pitääkin sisällään maksimissaan mm. 1080p resoluutionvideota tukevan Blu-ray soittimen. Lisäksi 60 gigatavun kovalevyllä varustetun koneen avulla on mahdollista vaikkapa kuunnella ja kopioida MP3 musiikkia, katsella ja kopioida kuvia digitaalikamerasta, sekä surffailla vaikkapa webissä konsolin omalla internet selaimella.

Erityisen kiinnostava ominaisuus mielestäni on mahdollisuus asentaa konsolille Linux käyttöjärjestelmä Sonyn oman käyttöjärjestelmän rinnalle. Oman käyttöjärjestelmän ja sitä kautta sovellusten asentaminen ei vaadi samanlaista ”häkkäämistä”, kuin esimerkiksi Sony PSP tai Xbox, vaan ulkopuolisen käyttöjärjestelmän asentaminen on konsolissa vakiona tuettu ominaisuus. Kuumin nimi Linux-maailmassa tällä hetkellä tuntuu olevan Linux Ubuntu. Lisäksi Ubuntun asentamisesta pelikonsolin kiintolevylle löytyy webistä runsaasti käyttökokemuksia, joten sillä on tarkoitus itsekin lähteä liikkeelle. Kirjoittelen tähän liittyen kokemuksia lisää myöhemmin.

motostorm ruutukaappaus

Sain koneen ohella testattavaksi myös neljä peliä, joista erityisesti ajopeli MotorStorm pisti sukat heti alkuun pyörimään jaloissa. Maastokilpa-ajopelissä on heitetty fysiikan lait romukoppaan ja satsattu onnistuneesti ajamisen vauhdin tuntuun. MotoStormin lisäksi mukana tuli ”vaihtoehtoiseen menneisyyteen” sijoittuva sotapeli Resistance: Fall of Man, Miekkailuroolipeli Genji: Days of The Blade, sekä perinteinen ajopeli Ridge Racer 7.

Suuri osa Playstation 3 peleistä tukee myös verkon ylitse pelaamista oikeita vastustajia vastaan. Myös tätä monipelimahdollisuutta tuli jo testailtua (kolmeen asti aamulla). Ennen monipelin aloittamista MotorStorm ja Resistance: Fall of Man pelit vaativan verkon ylitse tehtävän ohjelmistopäivityksen. Ohjelmistopäivityksen jälkeen monipelin aloittaminen onnistui vaivatta. MotoStorm peli tukee myös reaaliaikaista puhetta, joten kanssakilpailijoiden kanssa keskustelu onnistuu kuulokemikrofonin avulla ajon aikana. Omistamani Logitechin Bluetooth kuulokemikrofoni toimi tarkoitusta varten mainiosti.

Pelikonsolin Playstation Online verkkopalvelun kautta on mahdollista latailla myös pelien ilmaisia demoversiota tai ostaa jopa kokonaisia pelejä. Mikäli omistat myös Sony PSP pelikonsolin, on verkkopalvelun ylitse mahdollista ostaa PSP pelikonsolille pelattavaksi täydellisiä PS1 pelejä.

Blu-Ray videon ohella myös konsolille toteutetut pelit voivat tukea täyttä HDTV resoluutiota. Tästä parhaiten nauttimiseen tarvittaisiin tietysti myös täyttä HDTV resoluutiota tukeva televisio. Itse suoritan koneen testailua tavallisen tv-ruudun kautta, joka tietysti rajoittaa konsolin ominaisuuksista kaiken irti saamista.

Ensivaikutelman perusteella Playstation 3 on kiehtova laite. Kuten jo mainitsin, itseäni kiinnostaa varsinkin, kuinka pitkälle laitteen rahkeet riittävät tälle asennetun Linux käyttöjärjestelmän kanssa. Saako laitteen esimerkiksi liitettyä lähiverkkoon ja tätä kautta katseltua videoita oman pöytäkoneen kovalevyltä käsin? Muita mielenkiintoisia asennuksia ovat ainakin Skype ja Joost. Quicksilverscreen videopalveluun en päässyt konsolin omalla selaimella (olisiko tarkoituksella estetty?), mutta esimerkiksi Youtube videoiden katselu onnistuu selaimella mainiosti.

Mutta tässä ensivaikutelmaa konsolista. Kirjoittelen blogiin lisää kokemuksia laitteesta sitä mukaan, kun näitä kertyy!

Lisätietoja pelikonsolista: fi.playstation.com
Lisää Linux Ubuntu käyttöjärjestämästä: www.ubuntu.com
Tietoa Ubuntun asentamisesta Playstation 3 konsolille: help.ubuntu.com

Edellinen artikkeliKypärä pelasti pyöräilijän
Seuraava artikkeliAtlantti ylitetty aurinkoenergialla

1 KOMMENTTI

 1. ”Konsoli pitääkin sisällään maksimissaan mm. 1920p resoluutionvideota tukevan Blu-ray soittimen.”

  Vai olisko siis 1080p kumminkin?

 2. Jee!

  Vihdoinkin objektiivisen oloisia kokemuksia PS3:n käytöstä. Yritä olla välittämättä konsolifanipoikien kommenteista. Itse ainakin haluan kuulla juuri Linux-puolesta (blue-rayn ohella se ainoa minua kiinnostava etu suhteessa boksiin). Olen guruilta ihmisiltä kuullut, että pleikkakolmosen saa vastaamaan melkein kokonaista tietokonetta. Sinänsä pleikan hintahan olisi halpa suhteessa sen tehoihin. Konsoleitahan myydään käytännössä tappiolla. Seitsemällä huntilla ei juuri moniytimisiä ja hyvillä grafiikkapiireillä varustettuja koneita saa. Pelaavalle peruskäyttäjälle ps3 saattaisi olla hyvä ratkaisu ykköskoneeksikin, mikäli Linux-rajapinnat toimivat 🙂

 3. Tuo juuri itseänikin kiinnostaa, että olisiko tuosta vehkeestä peräti kodin ainoaksi tietokoneeksi.

  Väittäisin, että suurta osaa kotitietokoneista käytetään kuitenkin pelaamisen ohella lähinnä digikuvien muokkaukseen, sähköpostiin, mp3 musiikin hallinnointiin, videoiden katseluun, tekstinkäsittelyyn ja tietysti Webissä surffailuun. Ainakin nämä edelliset siis onnistuisivat mainiosti koneelle asennetun Linuxin kautta. Jos näin on, niin reilu kuuden sadan euron hinta laitteella ei enää tunnukaan niin järkyttävältä.

  Lisäksi tosin, ennen kuin laitteesta saa olohuoneeseen sen mediakeskuksen, niin päälle tulee vähintään 1500,- Euron taulutelevisio 😉

  mutta testaillaan ja katsotaan.

  Tuohon: ”Vai olisko siis 1080p kumminkin?”. kiitos huomautuksesta. Korjasin.

 4. Sitku tulee eka modpiiri yms jutut nii alappa sitten kertoa ps3 enemmän 🙂 ei sitä muuten kannata ostaa… kaikki pelitki kalliita 😉 tuon avulla vois kyllä katella psp:llä leffoja wlani sisällä.. 😛 esim: kouluissa , kirjastoissa jos olisi tarvetta!

 5. Ihan ykköskoneeksi tuota ei kannata hommata, kun linux ei ainakaan vielä tossa vähän aikaa sitten tukenut ps3:n grafiikkakiihdyttimiä, joten tietokone-pelikoneeksi tuosta ei ole. Mutta nämä ovat vain huhuja, joten saatan olla väärässäkin.

 6. HIRVEETÄ suosimista! millo tääl on ollu xbox 360 testattavissa?! pelkkiä PS3 uutisia eikä ikinä XBOX..

  todella rasittavaa..

 7. enemminki tuo näyttää suurelle grillille. HOI! MISSÄ NE GABANOSSIT ON! :D:D

 8. En halua trollata, mutta mielestäni on epäreilua laittaa kuvaksi motorstomin E3 CGI trailerista otettu kuva. Ainakaan kaverin 32″ bravialla tuo motorstorm ei noin hyvältä näyttänyt. Muuten kaikin puolin hyvä arvostelu.

 9. No nyt on jutussa aito screenshot Motorstomista ign.com sivuilta.

  Jos joku (johnparis?) haluaa kirjoittaa laadukasta juttua hilavitkuttimeen Xbox 360 konsolista ja tähän liittyvistä uutisista, niin tämä saattaisi kyllä olla mahdollista.

  Kiinnostuneet voivat lähettää yhteystietonsa vaikkapa sivujen yhteydenottolomakkeella, niin voidaan pohtia asiaa. Meillä ei ole Xboxia täällä testattavana.

  Tämä juttu käsittelee nyt kuitenkin Playstation kolmosta, eli yritetään siis pysyä aiheessa.

 10. Millaisi suhteita sä olet solminut,kun pääset ps3:sta testaamaan?No kummiskin,jos tuohon saa linuxin ihan ”laillisesti” niin ei tuo sitten niin turha laitos ole.Mekin veljeni kanssa meinattiin tunkea tuohon ensimmäiseen Xboxiin linux,ja tehdä siitä ihan itsenäinen tietokone,mutta kun ei saatu jorain komponenttia,taisi ola joku SpiderX tai joku muu vastaava 🙁

 11. Tainnut olla suunnittelijalla kesän grillailut mielessä tuota ulkomuotoa suunnitellessa. Suorastaan jäätävän ruma, eikä kaikki sormenjäljet näyttävä pinta varmasti auta asiaa.

  Kallis konsoli, halpa htpc 🙂 Jos teräväpiirtoleffat kiinnostaa, varmasti ostamisen arvoinen kapistus. Pelien vuoksi en vielä ostaisi.

 12. Ensinnäkään, mikään mikä edistää Microtardsin juttuja ei ole hyvä asia. Siksi on ihan turha kirjoittaa mistään xboksereistakaan. Toiseksikaan, ei tosta kodin ykköstietokonetta saa millään. Niin ikävää kuin se onkin. Toisaalta joku voi ostaa tollasen kotinsa ainoaksi tietokoneeksi mutta mutta. Kolmanneksikin, koneen ”tehot”
  on jotain muuta kuin se että suorittimessa lukee joku 30 ytiminen 5Ghz. Näin. Ubuntu (freetards) on hyvä käyttis tosin, Feisty Fawn kin tuli juuri. Tai hyvä ja hyvä, huomattavasti parempi kuin mikään windowsin versioista (tuskin kukaan muu nykyään enää windowsia käyttääkään, poislukien PC-pelaajat), mutta ei se nyt pääse lähellekään Mac OS X:ää, joka on kuitenkin jo pidemmän aikaan ollut ylivoimaisesti paras käyttöjärjestelmä mitä löytyy, ihan mihin tahansa tarkoitukseen, poislukien tietysti PC-pelaaminen, sekin vain siitä syystä että suurin osa ei-konsoli- peleistä on tehty wintoosa alustalle. Täytyy sanoa vielä tähän loppuun että itse en tuollaista ostaisi ikinä. Ei ole tarvetta millekään laitteen ominaisuudelle / käyttötarkoitukselle. Kaikki on toteutettu itsellä ainakin paremmin kuin mihin tuollaisella pystyy.

 13. FloppiBoxi on halvempi ja ainakin edeltäjä voitti p.leikki.stupid 2 kosen Viimeksi graphiksilla.

  Mutta Nyt Pleikki 3 On tehoiltaan Puolijumala koti Home Paska Cupe kin ”PC” Häviää laskenta tehossa.

  Uskon nyt että leikki 3:nen Tarjoaa parempaa peli nautintoa tälläkertaa Vaikka Ostaessa sen kassa neiti kaataa Suolaa käsille suolasiroittimella ojentaessaan kuitin.

 14. ”FloppiBoxi on halvempi ja ainakin edeltäjä voitti p.leikki.stupid 2 kosen Viimeksi graphiksilla.

  Mutta Nyt Pleikki 3 On tehoiltaan Puolijumala koti Home Paska Cupe kin “PC” Häviää laskenta tehossa.

  Uskon nyt että leikki 3:nen Tarjoaa parempaa peli nautintoa tälläkertaa Vaikka Ostaessa sen kassa neiti kaataa Suolaa käsille suolasiroittimella ojentaessaan kuitin.”

  Höhö. Kännissäkö kirjoittelet?

 15. Höhö höhö, miksi kysyt tyhmiä? Ei tietenkään ole kännissä, kännissä kirjoitettaessa esim. kirjaimet vaihtavat keskenään paikkaa, niitä puuttuu tai on liikaa.

 16. Ihmiset!Älkää leikelkö niitä yhdys-sanoja,eivät ne ole mitään pahaa tehneet!

 17. minä ostaisisin tuommosen mutta isä ei anna ostaa kun on vitun kallis

 18. Suurin PS3 probleema juuri tällä hetkellä on surkea pelien saatavuus. Laitehan on pääsääntöisesti _pelikonsoli_. Onneksi on kauppapaikalta imuutettavat pelit kuten Super Stardust HD.

  Sitten ihan tekniikkaa; PS3:n 1.80 päivityksessä ilmaantui strippiin Search for media servers -valinta. Kyseinen mediapalvelinclientti pohjautuu DLNA-mediapalvelinsoftaan, jollaista tuottaa muunmuassa saksalainen TwonkyVision ( http://www.twonkyvision.de/ ) erilaisille alustoille. Softasta saa 30 päivän koeversion. Kannattaa testailla.

  Tämänhetkisellä toimivuudella pystyn katselemaan valokuvia, soittelemaan MP3sia sekä toistamaan mpeg-videoita serveriltä. DivX:t, movit tahi WMV:t eivät toistu tällä hetkellä ellei Sonyltä tule tukia tulevissa päivityksissä.

 19. on kyl hyvä kone, maksoin ite koneesta 750€ joskus kolme kuukautta sitte, enkä oo pettyny ees yhtää.

 20. lisäystä vähän, et sain viel resistancen ja motorin kaupan piälliseks.

 21. ”Ihmiset!Älkää leikelkö niitä yhdys-sanoja,eivät ne ole mitään pahaa tehneet!”

  Yhdyssana kirjoitetaan ilman väliviivaa. Viiva tulee ainoastaan sanoihin, joissa enaimmäinen sana loppuu ja toinen sana alkaa samalla vokaalilla. Esimerkiksi
  noita-akka. Koetappas lausua noitaakka, ilman väliviivaa. Huomannet eron? Ollaanko tässä menossa takaisin kuusnepa-aikaan? Näytöt vintille ja koneet kiinni telccuun.

 22. Kyllä jos haluaa hyvän pelin tuntuman ja hyvät ominaisuudet!
  Nettiselain on tarpeaksi hyvä minulle ja linuxsia olen hankkimassa!

 23. Joo, ei ps3:esta kyll vielä ihan ykköskonetta saa, kun ei siinä olu kun sitä keskusmuistia ku vaa 256mb, ja se on rakenettu PowerPc tekniikalla, mikä nyt ei ole kaikkien ohjelmien kanssa toimiva.

  Mut kykkähän tolla linuxilla voi välillä leikkiä ja kavereille leijua :D, katotaan nyt vähän vielä pitemmälle, että mitä ne kehittää päivityksiä linuxin kohalta

 24. Ja niitä Divx -leffoja pystyy muutes toistaa ihan sillä ps3 omalla käyttiksellää

 25. ois kannattanu joskus ostaa. nykysissä ps3:sissa ei ole muistikortinlukijoita, ei ps2 tukea ja vain kaksi usb-porttia (40, 80, 160 gb-malleissa)

 26. muute jos käytät ps3 normaalilla (ei taulutelkalla)scartti liittimen kanssa niin saat paremman kuvalaadun kun HD-Ready televisiolla scart liittimen kanssa mutta jos vaivaudut ostamaan HDMI johdon HD-Ready televisioosi ja jaksat tehdä pari hienosäätöä niin saat todella hyvän kuvalaadun vaikka ei olisi Full HD televisio kuva on vähän epäselvempi reunoilta kun taas normaalissa televisiossa scartin kanssa on kuvalaatu reunoilta ja keskeltä tasaisen hyvä