Playstation 3 pelikonsoli testattavana

Playstation 3 pelikonsoli

Eilen sain sitten postissa Playstationin suomen maahantuojalta uudenkarhean Playstation 3 pelikonsolin testailtavaksi.

Tarkoituksena on tässä lähiviikkoina testailla konetta ja kirjoitella tänne kokemuksia tämän uuden ihmelaitteen käytöstä. Seuraavan linkin takana jo hieman ensikokemuksia.

Playstation 3 pelikonsoli testattavana

Paketista esille kaivetun Pelikoneen asentaminen käyttöön onnistui mainiosti, kiiltävä kapine ulos laatikosta, piuhat kiinni ja virrat päälle. Ensi alkuun kone kysyy perustietoja, kun kellon aikaa ja sijaintia. Kun koneessa on onnistuneesti virrat päällä, päätän suorittaa alkuun laitteelle ohjelmistopäivityksen. Ohjelmistopäivitys onnistuu näppärästi verkon ylitse ja laite opastaa käyttäjää päivityksen eri vaiheissa.

Edellinen ”oma” pelikonsolini oli Playstation 1 ja muutenkin pelailu on tässä viime vuosina rajoittunut satunnaisen nettipokerin pelailun ohella tietokoneella Civilization pelin pelaamiseen. Mielenkiinnolla siis lähden katsomaan, mitä uudella pelikonsolilla on pelimaailman puolelta tarjottavana.

Pelkäksi pelikonsoliksi Playstationia ei kuitenkaan ole suunniteltu ja tätä tarkoitusta varten kone on myös suurimmalle osalle ihmisistä varmasti turhan kallis (jälleenmyyntihinta on tällä hetkellä €659.90) . Konsoli pitääkin sisällään maksimissaan mm. 1080p resoluutionvideota tukevan Blu-ray soittimen. Lisäksi 60 gigatavun kovalevyllä varustetun koneen avulla on mahdollista vaikkapa kuunnella ja kopioida MP3 musiikkia, katsella ja kopioida kuvia digitaalikamerasta, sekä surffailla vaikkapa webissä konsolin omalla internet selaimella.

Erityisen kiinnostava ominaisuus mielestäni on mahdollisuus asentaa konsolille Linux käyttöjärjestelmä Sonyn oman käyttöjärjestelmän rinnalle. Oman käyttöjärjestelmän ja sitä kautta sovellusten asentaminen ei vaadi samanlaista ”häkkäämistä”, kuin esimerkiksi Sony PSP tai Xbox, vaan ulkopuolisen käyttöjärjestelmän asentaminen on konsolissa vakiona tuettu ominaisuus. Kuumin nimi Linux-maailmassa tällä hetkellä tuntuu olevan Linux Ubuntu. Lisäksi Ubuntun asentamisesta pelikonsolin kiintolevylle löytyy webistä runsaasti käyttökokemuksia, joten sillä on tarkoitus itsekin lähteä liikkeelle. Kirjoittelen tähän liittyen kokemuksia lisää myöhemmin.

motostorm ruutukaappaus

Sain koneen ohella testattavaksi myös neljä peliä, joista erityisesti ajopeli MotorStorm pisti sukat heti alkuun pyörimään jaloissa. Maastokilpa-ajopelissä on heitetty fysiikan lait romukoppaan ja satsattu onnistuneesti ajamisen vauhdin tuntuun. MotoStormin lisäksi mukana tuli ”vaihtoehtoiseen menneisyyteen” sijoittuva sotapeli Resistance: Fall of Man, Miekkailuroolipeli Genji: Days of The Blade, sekä perinteinen ajopeli Ridge Racer 7.

Suuri osa Playstation 3 peleistä tukee myös verkon ylitse pelaamista oikeita vastustajia vastaan. Myös tätä monipelimahdollisuutta tuli jo testailtua (kolmeen asti aamulla). Ennen monipelin aloittamista MotorStorm ja Resistance: Fall of Man pelit vaativan verkon ylitse tehtävän ohjelmistopäivityksen. Ohjelmistopäivityksen jälkeen monipelin aloittaminen onnistui vaivatta. MotoStorm peli tukee myös reaaliaikaista puhetta, joten kanssakilpailijoiden kanssa keskustelu onnistuu kuulokemikrofonin avulla ajon aikana. Omistamani Logitechin Bluetooth kuulokemikrofoni toimi tarkoitusta varten mainiosti.

Pelikonsolin Playstation Online verkkopalvelun kautta on mahdollista latailla myös pelien ilmaisia demoversiota tai ostaa jopa kokonaisia pelejä. Mikäli omistat myös Sony PSP pelikonsolin, on verkkopalvelun ylitse mahdollista ostaa PSP pelikonsolille pelattavaksi täydellisiä PS1 pelejä.

Blu-Ray videon ohella myös konsolille toteutetut pelit voivat tukea täyttä HDTV resoluutiota. Tästä parhaiten nauttimiseen tarvittaisiin tietysti myös täyttä HDTV resoluutiota tukeva televisio. Itse suoritan koneen testailua tavallisen tv-ruudun kautta, joka tietysti rajoittaa konsolin ominaisuuksista kaiken irti saamista.

Ensivaikutelman perusteella Playstation 3 on kiehtova laite. Kuten jo mainitsin, itseäni kiinnostaa varsinkin, kuinka pitkälle laitteen rahkeet riittävät tälle asennetun Linux käyttöjärjestelmän kanssa. Saako laitteen esimerkiksi liitettyä lähiverkkoon ja tätä kautta katseltua videoita oman pöytäkoneen kovalevyltä käsin? Muita mielenkiintoisia asennuksia ovat ainakin Skype ja Joost. Quicksilverscreen videopalveluun en päässyt konsolin omalla selaimella (olisiko tarkoituksella estetty?), mutta esimerkiksi Youtube videoiden katselu onnistuu selaimella mainiosti.

Mutta tässä ensivaikutelmaa konsolista. Kirjoittelen blogiin lisää kokemuksia laitteesta sitä mukaan, kun näitä kertyy!

Lisätietoja pelikonsolista: fi.playstation.com
Lisää Linux Ubuntu käyttöjärjestämästä: www.ubuntu.com
Tietoa Ubuntun asentamisesta Playstation 3 konsolille: help.ubuntu.com