Suoraan aivoihin kytkettävät kiikarit antavat sotilaalle supervaiston

Suoraan aivoihin kytkettävät kiikarit

Yhdysvaltain puolustusvoimien Defense Advanced Research Projects Agency, eli DARPA on esitellyt uuden merkittävän innovaation matkalla kohti teknologisesti paranneltua supersotilasta. Kyseessä on aivoihin suoraan liitettävät kiikarit, joiden avulla sotilaan olisi mahdollista havaita lähestyvä uhka jo kilomerien päästä.

Aivoihin kytkettävät kiikarit ovat saaneet projektitiimin toimesta lempinimen Luken kiikarit, Luke Skywalkerin Tähtien Sota elokuvassa käyttämien kiikarien mukaan. Projektin virallinen nimi on kuitenkin Cognitive Technology Threat Warning System. Nämä Luken kiikarit toimivat yhtä hyvin niin päivän valossa, kuin pimeälläkin ja esimerkiksi sotilaskulkuneuvon havaitsemisen pitäisi onnistua kiikareilla 1-10 kilometrin etäisyydeltä. Kiikareiden suoran aivoliitännän taustalla on fakta, että tällä tavoin sotilas saadaan reagoimaan uhkaan jo ennen, kuin tietoinen mieli pystyy hahmottamaan tilanteen. Sotilas saa siis laitteen avulla eräänlaisen supervaiston uhkaavan vaaran varalle.

Onhan tällaisesta tietysti ollut tieteiskirjailijoiden visioita jo vuosikymmeniä, mutta erityisen mielenkiintoiseksi jutun tekee se, että DARPA suunnittelee sovellukselle toimivaa prototyyppiä jo muutaman lähivuoden sisällä.

Lähde: blog.wired.com