Sulkapallo

AdminSB

Sulkapallo

Sulkapallo on vauhtia täynnä oleva hauska mailapeli, joka sopii kaikenikäisille ja -tasoisille pelureille. Moni meistä onkin varmasti läiminyt sulkia perheen ja ystävien kanssa niin mökkimatkoilla kuin myös omassa lähipuistossa. Tässä artikkelissa tullaan raottamaan sulkapalloa aina sen säännöistä ja pelivälineistä erilaisiin vinkkeihin. Jos siis haluat parantaa omia pelitaitojasi, kannattaa jatkaa lukemista.

Sulkapallo säännöt ja peliohjeet

Sulkapallon säännöt eivät onneksi ole lainkaan monimutkaiset, mutta niiden hallitseminen on kuitenkin avain hauskaan pelikokemukseen. Pelin perusideana on lyödä sulka verkon yli vastustajan kenttäpuolelle niin, että kilpakumppanisi ei saa sitä enää palautettua. Tällöin pääset nappaamaan itsellesi yhden pisteen. Jokaisella kierroksella pelataan 21 pisteeseen asti, ja se pelaaja, joka ensimmäisenä pääsee tähän lukuun, julistetaan kyseisen erän voittajaksi, ja uusi kierros voidaan aloittaa. Yhdessä ottelussa pelataan tyypillisesti kolme pelierää.

Pelikenttä ja välineet

Sulkapallon pelikenttä muistuttaa hieman pientä tenniskenttää. Sen keskellä on verkko, jonka molemmin puolin pelaajat asettuvat. Kentän mitat vaihtelevat hieman sen mukaan, pelataanko kaksin- vai nelinpelinä. Kaksinpelissä kenttä on 13,40 metriä pitkä ja 5,18 metriä leveä, kun taas nelinpelissä kentän leveys kasvaa 6,10 metriin. Peliverkon yläreuna on laidoilta 155 sentin ja keskeltä 152,4 sentin korkeudella.

Tämä on siis se virallinen pelikenttä, mutta moni pelaa sulkapalloa myös omalla pihalla tai puistossa, jolloin rajat eivät usein ole ihan näin tiukat. Sulkapallo onkin siitä hauska harrastus, että sen pelaaminen onnistuu näppärästi monissa eri paikoissa.

Se ei myöskään vaadi lukuisia erilaisia välineitä; ainoastaan mailan ja pallon eli sulan. Sulkia on monia erilaisia taitotasosta riippuen. Aloittelijoiden kannattaa suosia muovisia nailonsulkia, kun taas monet kokeneemmat pelaajat valitsevat oikean höyhensulan. Höyhensulkien hallitseminen vaatii enemmän opettelua muun muassa niiden erilaisten lentoratojen vuoksi.

Kaksinpeli

Kun sulkapalloa pelataan kaksinpelinä, on verkon molemmilla puolilla arvatenkin yksi pelaaja. Silloin kenttä on hieman kapeampi kuin nelinpelissä, ja pelaajat joutuvat myös liikkumaan hitusen enemmän. On siis hyvä varautua juoksemaan! Pelaajat lyövät sulkaa verkon yli vuorotellen pyrkien pudottamaan sen vastustajan puolelle ja nappaamaan itselleen pisteen.

Nelinpeli

Säännöiltään nelinpeli toimii lähestulkoon kaksinpelin tavoin, mutta sitä pelataan pareittain. Verkon molemmilla puolilla on siis kaksi pelaajaa. Tämä vähentää hieman pelin aikana juoksentelua, mutta vaatii huomattavasti enemmän kommunikaatiota ja taktikointia parien välillä. Yhteistyö onkin erittäin tärkeässä roolissa nelinpelin aikana, sillä tässä pelimuodossa ei ole runsaasti tilaa sooloilulle.

Muut säännöt

Sulkapallossa on myös muutamia muita sääntöjä, joista kannattaa olla tietoinen. Sulka saa esimerkiksi hipaista verkkoa, mutta maila tai vartalo ei. Kiistanalaisissa tilanteissa edellinen syöttö uusitaan. Tällaista tilannetta kutsutaan nimellä LET. Yksi melko hulppea sääntö on puolestaan pelin aloittajasta sopiminen; yksi pelaajista lyö sulan ylöspäin ja sen pudottua maahan sulan nupin osoittama pelaaja saa aloittaa ensimmäisen syöttövuoron.

Syöttäminen

Syöttäminen on todella tärkeässä roolissa sulkapalloa pelatessa, sillä hyvä syöttö voi vahvistaa pelaajan asemaa heti alussa. Syöttämiseen on kuitenkin asetettu tiettyjä sääntöjä, joita on muistettava noudattaa. Sulkaa ei siis saa huitoa ihan miten sattuu. Ensinnäkin syötön tulisi tapahtua vyötärön alapuolelta ja mailan pitää osua sulkaan altapäin. Sulka pitää lyödä puolestaan aina ylöspäin. Onnistunut syöttö vaatii sekä tarkkuutta että hyvää tekniikkaa, ja sitä voi kehittää harjoittelemalla.

Vinkkejä Sulkapallon voittamiseen

Sulkapallo on taitolaji, jonka oppii pelaamalla. Omien voittomahdollisuuksien kasvattamiseksi kannattaa kuitenkin noudattaa muutamia avuliaita niksejä, jotka voivat parantaa omaa peliä näkyvästi. Ensinnäkin on tärkeää muistaa liikkua. Sulkapallo on todella nopeasti etenevä peli, jonka aikana on kyettävä vastaamaan vastustajan liikkeisiin. Nopsat liikkeet ja vastustajan lukeminen ovat siis tärkeitä tekijöitä sulkapalloa pelatessa. Kannattaa myös harjoitella erilaisia lyöntejä, sillä niiden avulla voit selvitä hyvinkin kinkkisistä tilanteista. Harjoittelu tekee mestarin, joten älä luovuta, vaikka tappio osuisikin kohdalle, vaan muista pitää hauskaa ja nauttia omasta kehityksestäsi. Peliä ei kannata turhaan ottaa liian vakavasti.

Pisteytys

Sulkapallossa pisteitä syntyy jokaisesta voitetusta sulasta, olipa kyseessä sitten oma tai vastustajan syöttö. Jos siis saat sulan putoamaan kilpakumppanisi puolelle, saat pisteen. Mistään kovin hankalasta pisteenlaskusta ei siis ole kysymys. Yksi erä pelataan aina 21 pisteeseen saakka ja kilpailuissa pelataan tyypillisesti kolme erää. Lopulliseen voittoon vaaditaan siis kaksi voitettua erää. Jos joudutaan pistetilanteeseen 20-20, vaaditaan voittoon kuitenkin kahden pisteen ero.

UKK

Mikä sulkapallo aloittelijalle?

Aloittelijalle sopii parhaiten nailonsulka, joka on höyhensulkaa huomattavasti kestävämpi. Se myös antaa enemmän anteeksi virheitä, joten voit rauhassa keskittyä nauttimaan tästä hulpeasta pelistä ilman jatkuvaa sulkien vaihtamista.

Onko sulkapallo hyvää liikuntaa?

Todellakin on! Sulkapallon pelaaminen on erinomaista aerobista liikuntaa, joka kehittää koordinaatiota, nopeutta sekä kestävyyttä. Lisäksi se on todella hauskaa, joten et välttämättä edes huomaa kuntoilevasi.

Voiko sulkapalloa pelata kahdestaan?

Kyllä voi. Kaksinpeli on itseasiassa yksi sulkapallon virallisista pelimuodoista. Se onkin erinomainen tapa haastaa sekä itsensä että kaverinsa hauskan liikunnan parissa.