Spiderpasianssi

AdminSB

Spiderpasianssi

Spiderpasianssi on kiehtova yksinpeli, joka haastaa pelaajan järjestelemään kortteja taidokkaasti. Hämähäkin tavoin pelaajat kutovat strategioitaan ja pyrkivät järjestämään kortit täydellisiin sarjoihin. Vaikka säännöt voivatkin alkuun tuntua monimutkaisilta, pelin viehätys piilee juuri sen tarjoamassa älyllisessä haasteessa ja mahdollisuudessa kehittää omaa pelistrategiaa. Nyt sukelletaan syvemmälle spiderpasianssin maailmaan.

Spiderpasianssi säännöt ja peliohjeet

Perusteista on aina hyvä lähteä liikkeelle. Spiderpasianssia pelataan kahdella 52 kortin pakalla ilman jokereita, eli pelissä on mukana yhteensä 104 korttia. Pöydälle jaetaan kymmenen pinoa, joista neljässä ensimmäisessä on kuusi korttia ja lopuissa kuudessa viisi korttia. Jokaisen pinon päällimmäinen kortti on asetettu kuvapuoli ylöspäin.

Loput kortit muodostavat nostopakan, josta voidaan tarvittaessa kääntää lisää kortteja peliin. Muista kuitenkin, että nostopakasta jaetaan aina kymmenen korttia kerralla – yksi jokaiseen pinoon.

Kortteja voi siirtää pinosta toiseen laskevassa järjestyksessä maasta riippumatta. Esimerkiksi herttaseiskan voi laittaa ristikasin päälle. Huomioitavaa on kuitenkin se, että vain samaa maata olevia kortteja voidaan siirtää yhtenä kokonaisena rivinä. Pelistä on kehitetty erilaisia muunnelmia, joiden avulla sen haastavuutta voidaan joko helpottaa tai vaikeuttaa omien toiveiden mukaan.

Mikä on pelin tavoite?

Spiderpasianssin tavoite on yksinkertainen, mutta sen läpäiseminen vaatii tarkkaa harkintaa ja taitoa. Tarkoituksena on järjestää kaikki kortit kahdeksaan täydelliseen sarjaan. Näiden pinojen on oltava samaa maata ja järjestettyinä kuninkaasta ässään. Kun tällainen sarja on saatu valmiiksi, voidaan se siirtää pois pelialustalta peruspakkaan.

Jos pelaaja onnistuu järjestämään kaikki kortit näihin kahdeksaan sarjaan, on peli mennyt läpi. Jos mahdollisia siirtoja ei kuitenkaan enää ole, eikä pelaaja pääse etenemään, on peli puolestaan hävitty.

Kuinka läpäisen Spiderpasinassin?

Spiderpasianssin läpäiseminen vaatii strategista ajattelua ja ripauksen onnea. Tässä muutama vinkki, jotka voivat auttaa sinua kehittymään pelin todelliseksi taitajaksi:

  • Pyri luomaan tyhjiä pinopaikkoja pelialustalle, sillä ne antavat sinulle enemmän liikkumavaraa korttien siirtelyssä.
  • Rakenna sarjoja mahdollisuuksien mukaan; vaikka et heti saisikaan kokonaista sarjaa kasaan, myös osittaisten sarjojen kokoaminen kannattaa, sillä niitä voidaan siirtää myöhemmin yhtenä yksikkönä.
  • Käytä nostopakkaa harkiten; muista, että joudut siirtämään kymmenen korttia kerralla, mikä voi sotkea huolella rakennetut suunnitelmasi.
  • Pyri vapauttamaan mahdollisimman monta korttia alkuvaiheessa, sillä se auttaa sinua etenemään pelissä ja suunnittelemaan tulevia siirtojasi entistä tehokkaammin.

Todennäköisyydet läpäisyyn

Spiderpasianssin läpäiseminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Todennäköisyydet vaihtelevat peliversion mukaan, mutta yleisesti ottaen todennäköisyys helpotetussa yhden maan versiossa on noin 90 %, kahden maan versiossa 30-50 % ja perinteisessä neljän maan versiossa 5-10 %. Mistään ihan helposta pelistä ei siis ole kyse, vaan sen läpi pääseminen vaatii sekä onnea, taitoa että strategiaa.

Parhaat vinkit pelaamiseen

Muutamien vinkkien avulla voit huomattavasti parantaa peliäsi. Ensinnäkin kannattaa keskittyä ensin vain yhteen maahan ja rakentaa sarjoja maa kerrallaan, jotta peli ei mene liian sekavaksi. Kuninkaat kannattaa myös pyrkiä pitämään vapaina, sillä ne ovat avain uusien sarjojen rakentamiseen. Tyhjiä pinoja tulisi käyttää viisaasti, sillä ne voivat olla todella avuliaita paikkoja, joiden avulla voidaan esimerkiksi saada vapautettua lisää kortteja peliin. Ei kannata pelätä pinojen uudelleen järjestelyä, mikäli se auttaa sinua luomaan useampia uusia siirtoja peliin.

Spiderpasianssia pelatessa kärsivällisyys on valttia, eikä siirtojen kanssa kannata hätiköidä. Pyri suunnittelemaan siirtojasi aina 2-3 siirtoa etukäteen, jotta voit varmistaa pelin jouhevan etenemisen.

Mitä tehdä, jos mikään kortti ei sovi?

Jos yksikään kortti ei vaikuta enää sopivan, kannattaa sulkea silmät hetkeksi ja sen jälkeen varmistaa vielä kertaalleen, ettei yksikään siirto ole jäänyt huomaamatta. Jos mahdollisia siirtoja ei enää ole, on peli hävitty.

Näin pisteet lasketaan

Jos peliä pelataan pisteidenlaskulla (esimerkiksi tietokoneversioissa), pisteet määräytyvät pelattavan variaation perusteella. Usein kuitenkin kortin kääntäminen kuvapuoli ylöspäin antaa yhden pisteen, kortin siirtäminen oikeaan paikkaan antaa kaksi pistettä ja täydellinen sarja jopa 100 pistettä. Jos peli menee läpi, kilahtaa pistesaldoon peräti 500 pistettä.

Pisteitä vähennetään yleensä puolestaan ajan kulumisesta ja siirtojen määrästä. Tavoitteena on siis pelata mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Tämä koskee kuitenkin lähinnä tietokoneversioita, sillä fyysisillä korteilla pelattaessa pelaajat yleensä keskittyvät lähinnä siihen, meneekö peli läpi vai ei.

Spiderpasianssin eri variaatiot

Spiderpasianssista on erilaisia variaatioita, jotka keskittyvät lähinnä pelin vaikeustasoon. Helpoimmassa versiossa peliä pelataan vain yhdellä maalla, mikä tekee sarjojen järjestämisestä huomattavasti simppelimpää. Keskivaikeassa variaatiossa maita otetaan käyttöön puolestaan kaksi kappaletta, mikä tuo jo hieman lisähaastetta pelin läpäisemiseen, ja vaikeimmassa muunnelmassa pelataan kaikilla neljällä maalla.

Peli onkin siitä erinomainen vaihtoehto, että jokainen pelaaja voi itse päättää, kuinka helppoa tai hankalaa pasianssia hän haluaa lähteä selvittämään. Se sopii kaikille pelaajille ikään tai taitotasoon katsomatta.

Pelaa myös verkossa

Nykyään spiderpasianssin pelaaminen onnistuu erinomaisesti myös verkossa. Tarjolla on useita eri versioita, joista päästään nauttimaan sekä tietokoneella että mobiililaitteilla. Tämän ansiosta spiderpasianssin pelaaminen onnistuu sutjakkaasti ajasta ja paikasta riippumatta, vaikka fyysistä korttipakkaa ei olisikaan lähettyvillä.