Hertta korttipeli

AdminSB

Hertta korttipeli

Miten Hertta korttipeliä pelataan?

Hertta on perinteisesti neljän hengen korttipeli, mutta sen pelaamiseen voi osallistua 2-6 pelaajaa tarvittaessa. Tällöin sääntöihin tulee kuitenkin pieniä muunnelmia.

Herttaa pelataan perinteisellä 52 kortin korttipakalla, josta poistetaan jokerikortit. Tarkoituksena pelissä on pelata tikkejä, pyrkiä lyömään pöytään mahdollisimman pieniä kortteja ja kerätä mahdollisimman vähän pisteitä itselleen. Pelin pistekortteja ovat kaikki hertat sekä patarouva. Hertoista pelaajat saavat yhden pisteen ja patarouvasta 13 pistettä.

Hertan säännöt

Hertta korttipelissä jokainen pelaaja valitsee, mitkä kolme korttia he haluavat antaa vastustaville pelaajille. Tämä valinta tulee tehdä tarkoin, sillä pelissä on tärkeää pyrkiä välttelemään pistekorttien saamista. Pelin voittaa pisteidenlaskun jälkeen se pelaaja, jolla on kaikkein vähiten pisteitä kasassa.

Hertta korttipelin alkuvalmistelut

Hertta korttipeli alkaa sillä, että jokaiselle pelaajalle jaetaan 13 korttia. Koko pakka siis jaetaan neljän pelaajan kesken. Tämän jälkeen pelaajat antavat vuorollaan kaikille muille pelaajille kolme korttia kädestään. Ensin kolme korttia annetaan vasemmalla puolella istuvalle pelaajalle. Tämän jälkeen oikealla puolella istuvalle pelaajalle, ja viimeisenä vielä vastapäätä istuvalle pelaajalle.

Pelin tavoite ja kulku

Tavoitteena Hertassa on kerätä itselleen mahdollisimman vähän pistekortteja, eli herttoja ja patarouvaa. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja häviää pelin.

Herttaa pelataan seuraavalla tavalla:

  • Pelin aloittaa se pelaaja jolla on ristikakkonen kädessään. Hän lyö sen pöytään.
  • Vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle, jonka tulee lyödä pöytään samaa maata kuin pelin aloittaneen pelaajan kortti on. Jos hänellä ei ole kyseisen maan kortteja kädessään, tulee hänen lyödä jotakin muuta maata pöytään. Ensimmäisen kierroksen aikana ei saa lyödä pöytään pistekortteja, eli herttaa tai patarouvaa.
  • Vuorollaan jokainen pelaaja pyrkii lyömään pöytään pienintä mahdollista korttia.
  • Se pelaaja, joka löi tikin suurimman kortin pöytään, nostaa kaikki kortit pöydältä eteensä kasaan. Hän myös aloittaa seuraavan tikin.
  • Kun kaikki kortit on pelattu, lasketaan pisteet pelaajien eteen kerätyistä korteista.
  • Kun joku pelaajista saa kasaan 100 pistettä, peli päättyy ja kyseinen pelaaja häviää pelin.

Jos joku pelaajista onnistuu keräämään kaikki pistekortit itselleen, hän ei saakaan yhtään pistettä, vaan muut pelaajat saavat 26 pistettä.

Vinkit pelaamiseen

Hertta korttipeli on siitä mielenkiintoinen, että omia voittomahdollisuuksia voi yrittää parantaa muutamalla taktiikalla. Tässä parhaat niistä:

  • Älä anna alussa ristikakkosta pois kädestäsi, sillä se aloittaa pelin.
  • Yritä suosia pieniä kortteja. Älä vaihda niitä alussa pois, mutta älä myöskään pelaa niitä liian aikaisin.
  • Välttele pistekorttien keräämistä tai vaihtoehtoisesti pyri keräämään ne kaikki itsellesi.

Näin voitat Hertassa

Voittaminen Hertassa perustuu osittain tuuriin ja osittain taktiikoihin. Tärkeintä on pyrkiä säästelemään itsellään mahdollisimman pieniä kortteja. Isommat kortit kannattaa pyrkiä pelaamaan pois mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mutta mieluummin silloin, jos joku pelaajista on lyönyt pöytään vielä isompaa korttia.

Hertta korttipelin variaatioita

Hertta korttipeliin on olemassa monenlaisia variaatioita. Monet pelaavatkin joillakin näistä Hertan variaatioista:

  • Peliä pelataan johonkin muuhun pistemäärään kuin 100 pisteeseen.
  • Peliin voidaan asettaa jokin muu päättymistapa, kuten tietty määrä pisteitä tai jakoja.
  • Alussa kortteja ei vaihdeta ollenkaan.
  • Kortit vaihdetaan vain vasemmalla puolella istuvan pelaajan kanssa.
  • Vain hertat ovat pistekortteja.
  • Jokainen hertta tuo osoittamansa nimellisarvon verran pisteitä ja patarouva 60 pistettä.
  • Jakajasta seuraava pelaaja aloittaa pelin, ja aloittava kortti saa olla mikä tahansa.
  • Ruutukymppi tuo 10 pistettä.

Hertta säännöt neljälle pelaajalle

Tässä artikkelissa olemme nyt esitelleet Hertan säännöt neljälle pelaajalle. Huomaathan, että mikäli peliin osallistuu tätä vähemmän tai enemmän pelaajia, tulee sääntöihin pieniä muutoksia.

Kahden pelaajan Hertassa molemmille pelaajille jaetaan 13 korttia ja muut kortit asetetaan nostopakaksi, josta tulee nostaa kortteja aina pelattujen korttien tilalle niin kauan, kunnes nostopakka on pelattu.

Kolmen pelaajan Hertassa ristikakkonen poistetaan pakasta ja jokaiselle pelaajalle jaetaan 10 korttia. Ristikolmonen aloittaa pelin.

Viiden pelaajan Hertassa ruutukakkoset ja ristikakkoset poistetaan ja kaikki pelaajat saavat 10 korttia. Peli alkaa ristikolmosella.

Kuuden pelaajan Hertassa mukaan tulee ottaa kaksi jokerikorttia, joiden arvot sovitaan pelin aluksi. Yleensä ristijokeri on arvoltaan 2,5 ja ruutujokeri 2,5. Jokainen pelaaja saa 9 korttia.

Rahasta pelaaminen

Herttaa voi pelata myös rahasta, mutta tästä tulee sopia muiden pelaajien kesken. Esimerkiksi nettikasinoilta ei Hertta peliä löydy, joten joudut järjestämään rahasta pelaamisen itse. Mikäli haluat pelata tätä peliä rahasta, voitte sopia yhdessä osallistujien kesken, kuinka paljon kukakin pelaaja laittaa pottiin. Ensimmäisenä 100 pistettä kerännyt pelaaja vie sitten koko potin itselleen.

Nettipelaaminen

Hertta korttipeli löytyy myös netistä monilta pelisivustoilta. Voit pelata sitä ilmaiseksi joko pöytäkoneella tai mobiililaitteella. Löydät sen suoraan laitteesi selaimesta käsin, joten pelaamiseen tarvitset vain internetin. Saatat löytää myös niin sanottuja live-pelejä netistä, jolloin voit pelata netissä Herttaa muita pelaajia vastaan ympäri maailman.

Jotkut ovat myös kehittäneet erilaisia korttipelisovelluksia, joista löydät myös Hertan. Jos pelaat mieluummin sovelluksesta käsin, voit ladata sen helposti oman laitteesi sovelluskaupasta.

Pisteenlasku ja pelin lopetus

Herttaa pelataan yleensä 100 pisteeseen asti. Tästä tulee kuitenkin sopia muiden pelaajien kanssa ennen pelin aloittamista. Kun pelikierros päättyy, on pisteidenlaskun aika. Pisteet lasketaan seuraavalla tavalla:

  • Kaikki Hertta-kortit: Yhden pisteen
  • Patarouva: 13 pistettä

Jos joku pelaajista keräsi kaikki pistekortit kerralla, eli kaikki hertat ja patarouvan, ei hän saa yhtään pistettä, vaan kaikki muut pelaajat saavat 26 pistettä.

Peliä jatketaan niin monta kierrosta, kunnes jollakin tulee 100 pistettä täyteen. 100 pistettä kerännyt pelaaja on häviäjä.

Yhteenveto Hertta korttipelistä

Hertta korttipeli on hyvä valinta silloin, jos etsii jotakin jännittävää neljälle pelaajalle sopivaa peliä. Parasta tässä pelissä on, että sitä voi pelata myös pienemmällä tai suuremmalla porukalla, jos juuri sopivaa määrää pelikavereita ei meinaa peruspeliin löytyä. Opettele siis Hertta säännöt läpi tämän artikkelin avulla ja laita peli käyntiin ystäviesi kanssa.