Miten sähköpyörä toimii?

AdminSB

Pyöräileminen on monille tuttu laji ja sitä on harrastettu jo pitkään. Monet muistavat polkupyörät, joissa ei ollut vaihteita. Jossain vaiheessa melkein kaikissa uusissa polkupyörissä oli vaihteet, joita oli yleensä kolme, seitsemän tai enemmänkin. Ne olivat vielä niitä hieman perinteisempiä polkupyöriä.

Viime vuosina sähköpyörät ovat yleistyneet nopeasti ja alkaneet syrjäyttää yhä useammin perinteiset polkupyörät. Pyöräileminen kohottaa kuntoa ja sähköpyörä mahdollistaa ajamisen työmatkoilla, viikonlopun retkillä, kaupungissa tai vaikka maastossa. Nykyisin erilaisia malleja on tarjolla paljon, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva.

Mikä on sähköpyörä?

Kuten nimestä jo voi päätellä, sähköpyörä tarkoittaa polkupyörää, joka on varustettu sähkömoottorilla. Se avustaa polkemisessa, jolloin pyöräilymatkat taittuvat nopeasti ja kevyesti. Sähkömoottorista huolimatta sähköpyörät luokitellaan tavallisiksi polkupyöriksi liikenteessä, jolloin pyöräilijöitä koskevia liikennesääntöjä tulee noudattaa.

Sähköavustettu maksiminopeus on 25km/h ja suurin sallittu teho 250W. Suurempaa nopeutta voi ajaa polkemalla. Kantama, eli miten pitkälle täysi akku riittää, vaihtelee mallista riippuen. Matkan pituuteen vaikuttaa ulkoiset tekijät, kuten rengaspaine, tuuli, lämpötila, korkeusvaihtelut reitillä, ajajan paino, maasto sekä ajajan käyttämä voima.

Koska sähköpyörämalleja on paljon, on pyörien vertaileminen ennen ostopäätöstä järkevää. Pyörä kannattaa valita sen mukaan, millaista käyttöä sille on eniten.

Kenelle sähköpyörä sopii?

Sähköpyörä on näppärä kulkuneuvo kenelle tahansa, joka ajaa pyörällä muutamasta kilometristä jopa 100 kilometriin. Töihin pyöräileminen on helpompaa, sillä matkan voi tehdä kevyesti, jolloin töissä ei välttämättä tarvitse suihkua. Voimien, ajan ja rahan säästäminen ovat sähköpyörän etuja. Autoon verrattuna sen kustannukset ovat edullisempia ja se saattaa olla myös julkista liikennettä edullisempaa.

Olipa tarkoituksena sitten lähteä illalla kauppaan tai viikonloppuna ulkoilemaan, sähköpyörä on kätevä vaihtoehto ja samalla saa myös mukavasti hyötyliikuntaa. Lähikaupassa käynti onnistuu nopeasti, toisinaan jopa nopeammin kuin autolla.

Mitä tulee ottaa huomioon sähköpyöräilyssä?

Sähköpyörä poikkeaa muun muassa akun ja moottorin osalta tavallisesta polkupyörästä.  Muutamia asioita kannattaa ottaa huomioon, kun harkitsee sähköpyörän ostamista.

Käyttötarkoitus

Yksi tärkeimmistä asioista on miettiä, millaiseen tarkoitukseen pyörä on tulossa ja missä sillä ajetaan. Ajaako esimerkiksi pelkästään kaupungissa vai tahtooko ajaa maastossa metsäpolkuja pitkin, sillä monesti kaupunkiajoon kannattaa hommata tavallinen city-pyörä. Ne ovat sopivan rentoja ja niistä löytyy ergonominen ajoasento sekä lisävarusteita esimerkiksi tavaroiden kuljettamiseen.

City-pyörät ovat myös hintansa puolesta edullisimmasta päästä, koska niissä ei ole erikoisempia maasto-ominaisuuksia. Myös taitettava sähköpyörä on harkinnan arvoinen kaupungissa, sillä sen saa näppärästi säilytykseen pieneenkin tilaan. Jos kuitenkin halutaan ajella enemmän maastossa, jossa on polkuja ja hankaliakin reittejä, niin sähköfatbike on hyvä ratkaisu. Sen avulla kuopat ja töyssyt eivät menoa juurikaan hidasta.

Akku, lataus ja toimintasäde

Aivan kuten muissakin sähköajoneuvoissa, myös sähköpyörissä käytetään litiumioniakkuja, jotka ovat kevyitä ja myös nopeasti ladattavissa. Monissa malleissa akku on sijoitettu rungon alaputken sisään, jolloin putki on tavallista paksumpi. On myös malleja, joissa akku on sijoitettu runkoputken tai tavaratelineen päälle. Sähköpyörissä on myös istuintolppaan integroituja akkuja, mikä tekee myös ulkonäöstä siistimmän.

Akkukapasiteettia on hyvä miettiä, sillä toimintasäde vaihtelee malleittain. Mitä suurempi akku, sen pidempi toimintasäde. Käyttötarkoituksesta riippuen kannattaa miettiä, kuinka pitkälle pyörällä on tarkoitus päästä akkua lataamatta. Latausaika vaihtelee 4-6 tunnin välillä.

Moottori

Markkinoilla on lukuisia moottoritekniikoita sähköpyörille ja tekniikan kehittyessä tulee myös uusia malleja paremmilla ominaisuuksilla. Moottori on yleensä sijoitettu taka-, etu- tai keskiakselille.

Etuakselimoottoreita näkee yleensä edullisissa malleissa. Taka-akselilla pyörän pito ja käsiteltävyys paranevat, sillä moottori työntävää pyörää takapyörästä sekä integroituu vaihteistoon. Keskihintaisissa pyörissä käytetään useimmiten taka-akselilla olevaa moottoria. Keskelle sijoitetut moottorit ovat kampien välissä ja yleensä näiden pyörien hinta on kalliimpi. Suurin etu kuitenkin on, että ajo tuntuu luonnollisemmalta, kun moottori on sijoitettu keskelle jakaen painon sekä etu- että taka-akselille.

Muita huomionarvoisia asioita

Muita seikkoja, joita on hyvä ottaa huomioon sähköpyörässä, on sen koko ja paino. Sähköpyörä on tavallista polkupyörää painavampi sen tekniikasta johtuen. Moottorin avustus kuitenkin kompensoi painoa, jolloin sen merkitys on vähäisempi kuin tavallisessa polkupyörässä. Jos aikoo kuitenkin ajaa ilman sähköavustusta ainakin välillä, niin kevyt sähköpyörä voi olla mukavampi. Etenkin jos reitille sattuu portaita tai haluaa nostaa pyörän  autoon tai junaan, kevyempi pyörä on helpommin käsiteltävissä.

Lähes kaikista löytyy myös ajotietokone, joka mahdollistaa avustustason hallinnan ja seurannan ja paljon muuta. Ajotietokoneesta näkee kätevästi avustustason, kuljetun matkan ja nopeuden.

Useimmissa sähköpyörissä on 1-5 eri avustustasoa, jotka määrittävät kuinka paljon sähkömoottori auttaa polkemisessa. Kannattaa opetella vaihtamaan avustustaso aina tilanteeseen ja maastoon sopivaksi. Tasaisella maalla avustusta ei tarvitse välttämättä ollenkaan, kun taas ylämäkeen polkemisessa avustus on hyvä apu. Yleensä sähköpyörissä on vähintään kolme eri avustustasoa, joka riittää hyvin peruspyöräilyyn.

Sähköpyörä tarjoaa mukavia pyöräilyhetkiä moniin tarkoituksiin

Sähköpyörä on monipuolinen ja tehokas menopeli, joka sopii moneen eri tilanteeseen, kuten työmatkalle, maastopyöräilyyn tai vaikkapa vain pyöräilyyn ajankuluksi. Pyörän hankkimista on kuitenkin syytä harkita tarkasti, sillä malleja on tänä päivänä paljon ja kaikki mallit eivät sovi kaikkiin tarkoituksiin. Malleihin ja ominaisuuksiin kannattaa tutustua hyvin, jotta löytää itselleen juuri oikeanlaisen sähköpyörän.