Rahantarpeessa olevan ei enää tarvitse kävellä pankkiin saadakseen lainaa, sillä erilaisten digitaalisten rahalaitosten tarjoamat vakuudettomat kulutusluotot ovat huomattavasti kätevämpi tapa hakea lainaa. Kilpailukykyisten lainojen avulla voi saada lainaa esimerkiksi remonttiin, lomamatkalle tai muihin kustannuksiin, joiden kattamiseen omat säästöt eivät välttämättä riitä. Lainasopimusten välillä voi kuitenkin olla suuriakin eroja, minkä vuoksi on myös asiakkaan etu kilpailuttaa mahdolliset lainasopimukset ennen allekirjoittamista. Muun muassa Omalaina.fi on puhtaasti verkossa toimiva palvelu, joka tekee tämän asiakkaan puolesta ilman mitään ylimääräisiä kuluja.

Parhaat lainaehdot kilpailuttamalla

Kuten missä tahansa muussakin pitkäaikaiseen maksusuunnitelmaan sitoutumisessa, myös lainojen kohdalla kilpailuttaminen kannattaa. Sen avulla voi suuren lainasumman kohdalla säästää jopa satoja euroja kuukausittain. Myös vakuudettomien ja vakuudellisten lainojen välillä voi kuluissa olla huomattavia eroja ja molemman tyyppisillä lainoilla onkin sekä etunsa että haittansa.

Vakuudettomat lainat sopivat tavallisesti paremmin akuuttiin rahan tarpeeseen, sillä niiden kohdalla hakijaan ei kohdistu saman kaltaisia vaatimuksia, kuin vakuudellisten kohdalla. Hakijalta saatetaan edellyttää tulotasonsa todistamista esimerkiksi tuoreella veropäätöksellä tai palkkakuiteilla, mutta tämäkin on tapauskohtaista rahalaitoksesta riippuen. Koska luoton myöntämiseen ei tarvita reaalivakuuksia, on sen korko todennäköisesti jonkin verran vakuudellista korkeampi. Suomessa kulutusluottojen nimelliskorkoa kuitenkin koskee 20 % korkokatto.

Vakuudellisen lainan hakeminen saattaa olla hieman suuremman työn takana ja reaalivakuudeksi voidaan asettaa esimerkiksi omistettua metsää, auto, kiinteistö tai muu fyysinen omaisuus, jolla on arvoa. Tällöin riski on luotonmyöntäjälle pienempi, minkä vuoksi hieman matalampaa korkoa pystytään turvallisemmin tarjoamaan.

Huomion arvoiset asiat lainatarjouksissa

Lainatarjouksen vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota useisiin eri asioihin. Ensinnäkin, lainan korko ja muut kulut on syytä tarkastaa huolellisesti. Pelkkää nimelliskorkoa ei kannata tuijottaa liian tarkkaan, sillä todelliseen vuosikorkoon sisältyvät myös esimerkiksi mahdolliset avaus- ja tilinhoitomaksut, jotka saattavat vaikuttaa lainakulujen lopulliseen summaan merkittävästi. Myös tämän vuoksi kilpailuttaminen on tärkeää, sillä asiaan erikoistuneet palvelut pyrkivät tavallisesti tarjoamaan asiakkailleen ensisijaisesti parhailla ehdoilla varusteltuja lainasopimuksia.

Tarkka suunnittelu ja budjetointi on kaiken a ja o

Lainaa hakiessaan on syytä käyttää hetki siihen, että laskee tarkkaan todellisen lainantarpeensa sekä maksukykynsä. Tarvittava lainasumma riippuu luonnollisesti paljon sen käyttötarkoituksesta ja sen kanssa kannattaa pysytellä realistisena. Sekä liian pieni että liian suuri lainasumma voivat johtaa pitkällä tähtäimellä maksuvaikeuksiin. 

Jos laina on liian pieni kattamaan kaikkia käyttötarkoitukseen liittyviä kuluja, saatetaan joutua hakemaan useampaa lainaa. Tällöin kaikkien pienempien lainojen yhteenlasketut korkokulut voivat nousta melko tuntuviksi. Liian suuren lainasumman kohdalla ongelma on selvä: Liian tuntuvien maksuerien jälkeen ei jää kuukausitasolla paljoakaan käteen kun taas tarpeettoman pitkälle aikavälille venytetty maksuaikataulu tarkoittaa, että myös korkoa ehtii nousta merkittävästi nopeaa takaisinmaksua enemmän.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kohtuuhintaisia lainasopimuksia voidaan tänä päivänä solmia myös digitaalisten luotonmyöntäjien kanssa. Parhaiten omia tarpeita vastaavat ehdot löytyvät aina kilpailuttamalla, sillä lainojen kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Edellinen artikkeliKuinka tallentaa CNN World Sport -sisältöä
Seuraava artikkeliHollandish-strategia