UNO ja säännöt sen pelaamiseen

Korttipelien pelaaminen on helposti yksi helpoimmista tavoista pitää hauskaa. Niiden pelaamiseen ei kirjaimellisesti tarvita mitään muuta kuin korttipakka, ja tietenkin pelaajia, joita vastaan voit pelata. Jo perinteinen korttipakka mahdollistaa paljon hauskanpitoa, mutta tietyt erikoiskortteja vaativat pelit vain kasvattavat hauskanpitoa välittömästi. UNO ja säännöt sen pelaamiseen!

Näistä yksi parhaista esimerkeistä on ehdottomasti UNO. Se on viihdyttänyt monen ikäisiä pelaajia jo uskomattoman kauan aikaa, ja koko pelin historia muistuttaa tuhkimotarinaa. Mutta miten peliä oikein pelataan, ja mitä kaikkea muuta on hyvä tietää tästä koko perheen pelistä? Tämä artikkeli tulee vastaamaan kaikkiin mahdollisiin UNO peliin liittyviin kysymyksiin.

UNOa on pelattu monen vuosikymmenen ajan

UNO on paljon vanhempi peli, kuin monet pelaajat itse asiassa tietävät. Peli on julkaistu yleisölle vuonna 1972, kun pelin kehittäjä myi pelin oikeuden suurelle pelien valmistajalle. Pelin kehitti alkujaa Merle Robbins, joka on ohiolainen parturi. Hän halusi yksinkertaisesti luoda uuden pelin, jota voidaan pelata perheenjäsenten kesken.

Nykyään peliä valmistaa Mattel, ja vaikka pelin historia on mittava ja täynnä erilaisia käänteitä, UNO säännöt ovat pysyneet aina samanlaisina. Toisaalta miksi hyvää vaihtamaan, ja kuten tulet aivan pian huomaamaan, UNO pelin säännöt ovat todellakin viihdyttävät, mikä selittää sen, miksi se on ilahduttanut pelaajia monien vuosikymmenien ajan.

UNOn pelaamiseen tarvitaan erityinen peliin tarkoitettu pakka

UNO on korttipeli, johon vaaditaan sen oma korttipakkansa. Tämä korttipakka sisältää omat korttinsa, ja koossaan se on paljon suurempi kuin perinteinen korttipakka. Nimittäin perinteinen pakka sisältää 52 korttia, kun taas UNO korttipakkaan kuuluu jopa 108 korttia.

UNO pelin pelaamiseen käytetty korttipakka on värikäs. Siitä on tehty vuosien aikana monia muunnelmia, joilla on vaikutus pelin sääntöihin. Kaikista perinteisin on hyvin yksinkertainen. Jokaisen kortin takana on musta tausta, jonka päällä on punainen kuvio ja tietenkin UNO-logo. Toisella puolella kortit ovat taas eri värisiä, ja voivat sisältää erilaisia merkkejä.

Erikoiskortit tekevät UNO pelistä kiinnostavan

Kuten voit arvata 108 kortin määrä tarkoittaa sitä, että korttipakka sisältää hyvin monia erilaisia kortteja. UNO pelissä kortit voidaan jakaa kahteen luokkaan; numerokortteihin ja erikoiskortteihin. Numerokortit ovat kategorisoitu värien mukaan siniseen, vihreään, punaiseen, ja keltaiseen luokkaan. Jokainen luokka sisältää 19 korttia, eli kaksi korttia jokaisesta numerosta. Numerot ovat nollan ja yhdeksän välillä.

Loput kortit ovat erikoiskortteja. Näitä on kahdeksan nosta kaksi korttia, kahdeksan suunnanvaihto korttia, ja kahdeksan ohituskorttia. Toisin sanoen jokaista korttia on kaksi jokaisesta väriluokasta. Sen lisäksi on neljä jokerikorttia ja neljä nosta neljä korttia.

Mikä on UNO pelin tavoite?

UNO pelin tavoite on hyvin yksinkertainen. Sinun tulee vain pyrkiä päästä eroon kaikista korteistasi. Tämä kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, mutta se on itse asiassa haastavampaa, kuin voisit kuvitella. Tämä johtuu siitä, että et voi ikinä tietää, mitä kortteja vastustajallasi on, ja tilanne saattaa muuttua päälaelleen aivan sekunneissa. Saatat olla melkein voittamassa, ja yhtäkkiä oletkin häviölle.

Miten UNOa pelataan?

UNO peli on hyvin yksinkertainen, mikä tekee siitä sopivan vaihtoehdon kaikenikäisille pelaajille. Peli aloitetaan valitsemalla jakaja. Oikeaoppinen jakajan valitseminen tapahtuu korttien avulla sen mukaan, kuka on onnistunut nostamaan korkeimman kortin. Se voidaan kuitenkin myös suorittaa muilla tavoilla.

Kun olet valinnut jakajan, kaikille pelaajille jaetaan seitsemän korttia. Loput kortit asetetaan kuvapuoli alaspäin nostopinoksi. Nostopinosta nostetaan yksi kortti, joka asetetaan kuvapuoli ylöspäin. Tämä kortti tulee toimimaan poistopakkana. Pelaajan tulee asettaa tämän kortin päälle sopiva kortti. Tämä voi olla joko sama kuva tai väri tai numero mikä kortissa on. He voivat asettaa monta korttia yhtä aikaa, jos näissä korteissa on sopivat numerot tai kuvat. Esimerkiksi pelaaja voi asettaa punaisen seiskan päälle punaisen vitosen, jonka päälle he asettavat samalla keltaisen vitosen. Tämä vaihtaa värin samalla keltaiseen.

Jos pelaaja ei onnistu asettamaan sopivaa korttia, heidän pitää nostaa lisää kortteja käteensä nostopakasta. Jos juuri nostettu kortti sopii poistopakkaan, se voidaan asettaa, mutta pelaaja ei saa asettaa muita käden kortteja. Tämän jälkeen vuoro jatkuu jälleen. Pelaaja voi tietenkin pelata muita erikoiskortteja niiden värin mukaan, tai Jokerikortin. Jokerikortilla ei ole väriä, ja se voidaan asettaa minkä vain päälle. Tämä antaa pelaajalle mahdollisuuden valita uusi väri.

Pelin pisteytys ja voittaminen

Kun pelaajalla on enää yksi kortti kädessä, hänen tulee huutaa UNO, muuten hänen tulee nostaa kaksi uutta korttia käteensä. Se pelaaja, joka pääsee eroon kaikista korteista ensimmäisenä voittaa pelin.

Monet lopettavat UNO pelin pelaamisen tähän, mutta itse asiassa UNO on tarkoitettu pidemmäksi korttipeliksi. Tätä lasketaan vasta yhdeksi kierrokseksi. Koko pelin tulee voittamaan se pelaaja, joka onnistuu ensimmäisenä keräämään 500 pistettä. Nämä pisteet kertyvät sen mukaan, kuinka monta korttia muilla pelaajilla on käsissään.

UNO korttipeliä voidaan pelata nykyään myös puhelimella

UNO on hyvin viihdyttävä peli, ja se mahdollistaa todella mahtavaa hauskanpitoa. Paras asia siinä on kuitenkin se, että sen pelaamiseen on nykyään lukemattoman paljon erilaisia mahdollisuuksia. Voit halutessasi pelata jopa yksin, ilman korttipakan omistamista.

Tämä onnistuu puhelin version avulla. Voit joko käyttää verkkosivustoa, joka tarjoaa pelin, tai ladata erillisen pelin sovelluksen. Siten voit pitää hauskaa pelaamalla UNO peliä riippumatta tilanteesta, jossa sinä olet.

UNO viihdyttää kaikenlaisia pelaajia

UNO on tarpeeksi yksinkertainen, joten nuoremmatkin pelaajat tulevat ymmärtämään sen helposti. Kuitenkin se on myös tarpeeksi haastava viihdyttämään myös taidokkaita pelaajia. Se tarjoaa todellista hupia kaikille pelaajille, minkä takia ei ole ihme, että se vetää puoleensa pelaajia kerta toisen jälkeen!

UNO vuosien varrella

UNO-korttipeliä on pelailtu jo todella pitkään; se tuli markkinoille yli 50 vuotta sitten. Siitä asti se on ollut monen pelaajan lempipeli, vaikka markkinoille on tullut vaikka minkälaista haastajaa. UNOssa on helpot säännöt, joten sen oppii tosi nopeasti. Siinä voikin olla syy sen hurjaan suosioon ja siihen, että sukupolvi toisensa jälkeen tutustuu peliin aina jossain vaiheessa elämäänsä.

Vaikka peliä pelataan tänäänkin samoilla säännöillä kuin aina ennen, peli ei ole matka menneisyyteen. On tullut erilaisia versioita ja erikoispakkoja, joihin on sisällytetty hienoja ajankohtaisia teemoja. Ja nykyään UNOa voi pelata myös netissä, ja myös puhelimella.

UNO-erikoispakkojen kehittyminen

Alun perin UNO-korttipakat olivat aika pelkistettyjä. Ajan myötä niiden visuaalinen ilme on kehittynyt monipuolisemmaksi. Korttipakoista on luotu uusia hienoja versioita erilaisine teemoineen. Perinteisten pakkojen lisäksi on olemassa erikoispakkoja, joiden aiheet liittyvät muun muassa suosittujen sarjakuvien tai tv-sarjojen hahmoihin. Erikoispakoista löytyvät esimerkiksi omat suosikit muumi- ja Ryhmä Hau -faneille.

Iso osa erityispakoista on helposti ostettavissa, mutta saattaa olla olemassa myös pakkoja, joita on painettu vain rajoitettu määrä. Ne voivat olla todella arvokkaita. Pieninä erinä painetut pakat ovatkin hauska keräilykohde UNO-fanille.

Strateginen pelaaminen

UNOn perusidea on yksinkertainen, mutta voittamiseen tarvitaan silti oveluutta ja strategista ajattelua. Taitava pelaaja pitää parhaat korttinsa tallessa oikeaan hetkeen asti. Erityiskorttien taitava käyttö voi sekoittaa vastustajien suunnitelmia ja muuttaa pelin kulkua yllättävällä tavalla. Pelin loppuvaiheessa strateginen pelaaminen on koko homman pointti. Kun pelaajat ovat vain muutaman kortin päässä voitosta, heidän on tehtävä valintansa tarkasti.

UNO ei siis missään nimessä pohjaudu vain hyvään tuuriin. Tuurin lisäksi tarvitaan aina myös älykkäitä strategioita. Pelaajat, jotka ymmärtävät pelin säännöt ja pyrkivät jatkuvasti kehittämään taitojaan strategisessa pelaamisessa, nauttivat pelaamisesta todennäköisesti erittäin paljon.

UNO-muunnelmat

Yksi suosituimmista muunnelmista on varmasti UNO Flip. Siinä kortit ovat kaksipuolisia, joten peli saattaa muuttua äkisti kokonaan. Tässä versiossa pitää koko ajan olla valmis sopeutumaan uuteen tilanteeseen.

Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto on UNO Attack, joka sisältää korttien lisäksi myös sähköisen kortinheittolaitteen. Pelaajat voivat joutua nappaamaan kortteja koneen ampumista korteista, mikä tekee pelistä erittäin nopeatempoisen.

UNOsta on myös olemassa digitaalisia versioita, kuten UNO Friends, joka mahdollistaa pelin pelaamisen verkossa vaikkapa kavereiden kanssa. Tässä muunnelmassa pääsee halutessaan haastamaan muita pelaajia eri puolelta maailmaa.

Millaisia ovat UNO-pelaajat

Ensinnäkin on olemassa niitä pelaajia, jotka ovat äänekkäitä ja innokkaita. He istuvat pöydän ääressä nauraen ja huutaen ”UNO!” aina, kun heitämme viimeisen kortin. He tuovat peliin eloisuutta ja naurua.

Pöydän ääressä voi olla myös pelaajia, jotka pelaavat älykkäästi ja laskelmoivasti. He tarkkailevat vastustajia, arvioivat tilannetta ja tekevät harkittuja päätöksiä kortti kerrallaan. Sitten on rennompia pelaajia, jotka nauttivat pelistä rennolla otteella. He heittäytyvät mukaan peliin ilman isompaa kilpailuviettiä. UNO toimii heille kepeänä ajanvietteenä, jossa on enemmän kyse hauskasta yhdessäolosta kuin voittamisesta.

UKK

Onko olemassa UNO-turnauksia tai mestaruuskilpailuja?

Kyllä, ainakin UNO-turnauksia saattaa löytää esimerkiksi verkosta. Tapahtumia järjestetään ympäri maailmaa niin virallisesti kuin epävirallisesti. Turnauksen voi pistää halutessaan pystyyn myös itse.

Miten UNOn digitalisaatio on vaikuttanut perinteiseen pelikokemukseen?

Nykyään UNOa voi pelata digitaalisesti monilla eri alustoilla ja sivustoilla, ja pelaaminen onnistuu niin älypuhelimilla kuin tietokoneilla. Tämä on tuonut perinteiseen pelikokemukseen ihan uuden ulottuvuuden, kun peliä voi nyt pelata milloin ja missä tahansa. Vaikka perinteinen peli on yhä edelleen suosittu, digitaalinen versio tarjoaa kätevyyttä ja mahdollisuuden pelata ystävien kanssa ympäri maailmaa.

Voiko UNOa räätälöidä eri taitotason pelaajille?

Kyllä, UNOa voi mukauttaa vastaamaan eri pelaajien taitotasoja ja mieltymyksiä. Peliin voidaan esimerkiksi lisätä ylimääräisiä sääntöjä, kuten korttien vaihtamista tai jokerikorttien erityiskäyttösääntöjä, jotka haastavat myös kokeneempia pelaajia strategisempaan pelaamiseen. Toisaalta voidaan myös poistaa joitakin sääntöjä, jotta peli sopii myös aloittelijoille tai nuoremmille pelaajille.