Pasianssi on erittäin tunnettu korttipeli ja moni pelaamista harrastava lienee kokeillut kyseistä korttipeliä. Pasianssi on kehittynyt vuosien aikana ja siitä on muodostunut lukuisia eri versioita. Harva tuntenee kuitenkin sen historian, johon paneudumme tarkemmin tässä artikkelissa.

Pasianssi on yksin pelattava korttipeli. Sen korttipakasta otetaan yksi kortti yhdellä kertaa ja kortit pitää järjestää tietyllä tapaa peliversiosta riippuen. Pasiansseja löytyy monia eri versioita ja jokaisella versiolla lienee oma kannattajakuntansa. Jos pasianssin maailma on suuremmilta osin tuntematon, voi suosituimpiin versioihin tutustua ja kokeilla niiden pelaamista.

Moni pasianssi nimittäin löytyy nykyään verkostakin. Se on tunnetusti perinteinen korttipeli, jota voi pelata perinteisellä korttipakalla. Nykyään moni perinnepeli on sähköistynyt ja niitä voi pelata netissä. Sama pätee myös pasianssiin ja monet versiot löytyvät tietokoneelta.

Suosituin pelimuoto on Klondike-pasianssi, joka pitää ykköspaikkaa sekä tietokoneella että kortteilla pelattavassa pasianssissa. Klondike-pasianssin ideana on järjestää pelikortit suuruusjärjestykseen. Järjestys alkaa pienimmästä, eli ässästä ja päättyy suurimpaan, eli kuninkaaseen.

Klondike-pasianssia pelataan tavallisella 52 kortin pakalla, mutta peli sisältää useita erilaisia muunnelmia. Myös sääntöjä voi halutessaan muokata. Osa säännöistä tekee pelistä helpomman, toiset taas tarjoavat tarvittaessa haastetta pelin läpäisemiseen. Säännöt voivat myös vaihdella hieman riippuen pelitavasta, eli pelataanko pasianssia laitteella vai korteilla.

Pasianssi juontuu Ranskasta

 

Pasianssin nimi on peräisin ranskan kielen sanasta patience, joka tarkoittaa suomeksi kärsivällisyyttä. Samaa sanaa käytetään myös englannin kielessä. Ranskaa pidetäänkin pasianssin synnyinsijana, josta pasianssin katsotaan lähtevän liikenteeseen. Tarkempaa tietoa pasianssin muodostumisesta ei tiedetä, mutta tiettyjä teorioita on yleisesti hyväksytty pasianssin pelipiireissä.

Pasianssin katsotaan syntyneen keskiajalla, jolloin korttipelien suosio alkoi kasvaa. Ranskalaisten katsotaan kehittävän esimerkiksi Solitaire-pasianssin. Pasianssin kerrotaan nauttivan suosiota myös silloisissa yläpiireissä. Jopa itse Napoléon Bonaparte viihtyi pelin parissa, kun hän joutui kuluttamaan aikaa karkoitusvuosinaan Saint Helenan saarella. Pasianssista onkin kehitetty sen mukaan yksi variaatio – Solitaire St. Helena.

Pasianssin synnyinsijasta ei olla kuitenkaan täydellisen yksimielisiä. Jotkut uskovat nimittäin sen tulleen Baltian alueelta. Tätä perustellaan sillä, että peli toimi tapana ennustaa. Uskomus kertoo, että tulevaisuuden ennustamiseen toimivat pelin tulokset. Niillä yritettiin selvittää myös mahdollisuuksia onneen.

Jos pelin hävisi useasti peräkkäin, saattoi se antaa vihiä tulevaisuudessa häämöttävää onnen puutetta. Jos pelissä menestyi, vaikutti tulevaisuuskin valoisammalta. Tästä huolimatta Ranskan alkuperä kuulostaa siinä mielessä luontevammalta, että peli sisältää useita paikallisia sanoja. Ranskasta löytyy myös paljon vanhaa kirjallisuutta, joka käsittelee pasianssin variaatioita.

Suosittu pasianssi siirtyy tietokoneelle

 

Moni klassinen peli on ottanut digiharppauksen kohti sähköisiä laitteita. Näin on käynyt myös pasianssille, joka löytyy nykyään helposti netistä. Peliin pääsee pelaamaan käden käänteessä, mutta se toimii oivallisesti myös fyysisillä korteilla.

Ensimmäisen tietokoneversion loi Microsoft, joka toi pasianssin koneiden ääreen vuonna 1990. Ennen sitä se ehti olla vuosisatoja vain käsien ulottuvilla. Pasianssin nykyinen tunnettu versio alkoi kehittyä 90-luvulla ja ihmiset alkoivat totutella tietokoneisiin 80-luvulla.

Nämä tottumukset antoivat hyvän alustan pasianssin hyväksymiseen modernien pelaajien keskuudessa. Pelistä tulikin nopeasti suosittu ja oikeat kortit vaihdettiin toimivaan tietokoneen ruutuun. Se on yleensä helpompaa, koska tietokone sekoittaa kortit pelaajan puolesta ja pelissä voi liikkua hiiren avulla.

Teknologia on kehittynyt parin vuosikymmenen aikana huimasti ja nykyään pasianssi, sen eri variaatiot ja monet muutkin korttipelit löytyvät verkosta. Nettipelaaminen onkin suosittu harrastus sekä meillä että maailmalla ja niitä pelaavat monenlaiset ihmiset. Yleensä luullaan, että nettipelejä harrastaa vain tietty porukka, mutta niiden parissa viihtyy sekä nuoremmat että vanhemmat, miehet ja naiset.

Edellinen artikkeliEthereumin mielenkiintoiset kurssin vaihtelut
Seuraava artikkeliMitä kannattaa huomioida nettikasinoilla?