Kryptovaluuttojen kaupankäyntialustat tärkeässä asemassa

Kryptovaluutat toimivat ainoastaan digitaalisessa ympäristössä ja niiden toiminta perustuu täysin lohkoketjun teknologiaan. Kryptovaluuttojen suosio on kasvanut viime vuosien aikana ja niiden avulla omistajat voivat maksaa digitaalisesti erilaisia palveluita sekä hyödykkeitä ja taloudesta kiinnostuneen kannattaa tietää kryptovaluuttojen toiminnan perusteet.

Tunnetuin kryptovaluutta tällä hetkellä on Bitcoin, mutta digitaalisia valuuttoja on kertynyt tähän mennessä jo yli 2000. Jokaisella valuutalla on periaatteessa oma käyttötarkoitus ja kryptovaluutat poikkeavatkin paljolti perinteisistä rahavaluutoista. Kryptovaluuttoja ei hallinnoi mikään keskitetty organisaatio, vaan se toimii itsenäisenä ja hajautettuna järjestelmänä. Voit lukea lisää kryptovaluutoista tarkemmin täältä.

Kryptovaluuttoja voi hankkia kaupankäyntialustoilla

Kryptovaluutat ovat uudenlainen ilmiö sijoitusmielessä ja ne sisältävät suuren määrän erilaisia valuuttoja verrattuna perinteisiin rahoihin. Tämän takia hyvän kaupankäyntialustan valinta on tärkeässä asemassa silloin kun kryptovaluuttoihin haluaa ryhtyä sijoittamaan.

Hyvä kaupankäyntivalinta kannattaa valita huolellisesti, sillä se tukee sijoittajan toimintaa ja tarjoaa kryptovaluuttoihin liittyvää dataa, jonka pohjalta voi tehdä paremmin kannattavia sijoituspäätöksiä. Kaupankäyntialustan valikoimista voi löytyä kryptovaluutan lisäksi muun muassa rahastoja ja osakkeita, jotka voivat tarpeen tulleen laajentaa sijoitusportfoliota entisestään.

Hyvän kaupankäyntialustan perusteet

Aloitteleva kryptovaluuttoihin sijoittava saattaa pohtia hyvän kaupankäyntialustan ominaispiirteitä. Ensiaskeleissa helppokäyttöisyys on erityisen tärkeää, jotta sijoittaja tietää täysin jokaisen vaiheen sisällön ja tarkoituksen. Sijoittajan pitäisi myös pystyä helposti selvittämään, mistä kaupankäyntialustalla puhutaan ja mihin kukin painike vie sivustolla. Helppokäyttöisyyttä lisää myös se, jos sisältö on toteutettu suomen kielellä.

Helppokäyttöinen kaupankäyntialusta kannattaa valita, sillä se vähentää todennäköisesti virheiden tekemistä, kun sijoittaja on koko ajan kartalla tekemistään asioista. Opastustekstit olisivat suotavaa olla lyhyitä ja ytimekkäitä, sillä ne auttavat erityisesti sijoitustaipaleen alussa loputtomiin jaaritteluihin verrattuna.

Kryptovaluuttojen kaupankäyntialustojen kustannukset

Perinteistä sijoittamista harrastava tietää, että toiminta maksaa yleensä esimerkiksi silloin, kun niitä suoritetaan pankin kautta. Sijoittamisesta koituva lasku sisältää käytetyn summan lisäksi erilaisia säilytysmaksuja, palvelumaksuja, nostomaksuja ja valuutanvaihtomaksuja – puhumattakaan veroista.

Näistä perinteisistä maksuista voi välttyä hyvällä netistä löytyvällä kaupankäyntialustalla, koska monet netissä tehtävät sijoitukset eivät veloita maksuja esimerkiksi rahan tallettamisesta tai tilin avaamisesta. Jossain kaupankäyntialustoissa ei tarvitse maksaa edes välityspalkkioita ja kryptovaluuttojenkin kohdalla maksetaan parhaissa tapauksissa ainoastaan spread. Netin kaupankäyntialustat eivät yleensä veloita sijoittamistakaan mitään, jolloin vain verotus jää sijoittajan muistettavaksi. Sijoitustuotot ovat verotettavaa tuloa ja niistä pitää ilmoittaa verottajalle.

Netin kaupankäyntialustojen nostot ja talletukset

Jos osakekaupan tekeminen kiinnostaa netin kaupankäyntialustoilla, pitää sijoituksen yhteydessä tallettaa perinteistä valuuttaa sijoitustilille. Tämän avulla voi ostaa kryptovaluuttoja tai minkä muun tahansa sijoituskohteen ostamista. Rahan tallettaminen kuuluu yleensä rekisteröitymisprosessiin olennaisella tavalla ja se on useimmiten netissä täysin ilmaista.

Myös nostot on helppoa tehdä netin kaupankäyntialustalla, mutta sijoittajan on hyvä muistaa, että useimmat alustat ottavat palvelusta pieniä summia. Veloitussummat, jotka nostosta ovat aiheutuneet vaihtelevat yleensä muutaman prosentin ja muutaman dollarin välillä.

Kaupankäyntialustojen turvallisuus kaikki kaikessa

Nettitoiminnassa on aina muistettava turvallisuus, joka on jokaisen verkossa tehtävän aktin lähtökohta. Turvallisuus on luonnollisesti tärkeää myös kryptovaluuttojen kohdalla, eikä siitä kannata tinkiä. Kryptovaluutoista puhuttaessa netin kaupankäyntialustat ovat usein turvallisempi vaihtoehto esimerkiksi pankkiin verrattuna, mikä johtuu siitä, että alustoiden tiedossa on hyvin netin vaarat ja riskit. Niihin lukeutuvat esimerkiksi hakkereiden tietojenkalasteluun liittyvät kampanjat ja alustoilla on valmius varautua riskeihin eri tavalla.

Rahansiirrotkin suojataan yleensä erikoisteknologialla ja monet kaupankäyntialustat tarjoavat niin kutsuttuja offline-lompakoita kryptovaluuttojen säilytystä varten. Näihin hakkerit eivät pääse käsiksi. Kaupankäyntialustat pyytävät tavallisesti rekisteröitymisen yhteydessä käyttäjää tunnistautumaan, jonka voi tehdä esimerkiksi passikopiolla. Tämä mahdollistaa kaupankäynnin kyseisellä alustalla.