Nettiä käyttämällä kuka tahansa voi saada laitteeseensa viruksen tai haittaohjelmiston. Toinen vakava ongelma on erilaisten henkilötietojen ja maksutietojen päätyminen hakkereille ja muille rikollisille netissä. Jokaisen kannattaakin suojata laitteensa virusturvalla. Varsinkin jos nettiä käyttää monipuolisesti ja vierailee paljon erilaisilla sivustoilla, virusten ja haittaohjelmien riski kasvaa merkittävästi. Ihan vain tavallisia tunnettuja uutissivustoja lukemalla viruksia on vaikea saada, mutta esimerkiksi sähköpostiinsa kuka tahansa voi saada viestin, minkä kautta käyttäjä saa viruksen tai muun haittaohjelman koneeseensa.
Käyttäjillä jopa valinnanvaraa
Hyvää on se, että erilaisia virustorjuntaohjelmistoja on paljon, joten käyttäjillä on valinnanvaraa sen suhteen. Monet niistä ovat todella tehokkaita ja monipuolisia keinoja suojautua erilaisilta kybervarkauksilta. Esimerkiksi Avast on suomalaistenkin käyttäjien keskuudessa suosittu virusturva. Avast tarjoaa myös esimerkiksi VPN-yhteyden, joten Avast tarjoaa monipuolisesti keinoja suojautua viruksilta, haittaohjelmilta, sekä esimerkiksi omien henkilö- ja maksutietojen vuotamiselta nettirikollisille.
Käyttäjä voi asentaa Avast-virustorjunnan myös esimerkiksi Android-käyttöjärjestelmää käyttävään puhelimeensa. Tämä kattaa siis esimerkiksi kaikki Samsung-älypuhelimet. Useinhan nykyisissä älypuhelimissa on sisäänrakennettu suoja viruksia vastaan, mutta ulkoisilla ohjelmistoilla käyttäjä voi kohentaa omaa suojautumistaan merkittävästi lisää. Avastin lisäksi suomalaiset käyttävät usein myös Bitdefender-virusturvaa. Bitdefender on maksuton virusturva, mutta erittäin kattava ja jatkuvasti päivittyvä.
Suomalaiset luottavat virustorjunnassa usein myös kotimaiseen F-Secureen. F-Secure on Helsingin pörssiin listattu virustorjuntayritys, joka on toiminut alalla jo pitkään. Myös F-Securea voi käyttää tietokoneiden lisäksi myös puhelimissa ja F-Securekin tarjoaa paketin koko perheelle. Toisin sanoen virustorjunta hankkiminen on usein halvempaa, kun sen hoitaa kerralla koko perheelle, kuin että jokainen ostaa virustorjunnan erikseen. Toinen tapa säästää virustorjunnassa on myös ottaa torjunta mahdollisimman pitkällä määräajalla. Virustorjunnan voi esimerkiksi maksaa kerralla vaikka kolmeksi vuodeksi eteenpäin, jolloin kuukausittain kulu on pienempi, kuin lyhyemmillä määräajoilla.
Käytä virustorjuntaa ennen kuin ongelmia tulee
Voisi kuvitella, että monelle ihmisille turvallisuus olisi prioriteetti yksi myös netissä, mutta näin ei kuitenkaan usein ole. Monet jättävät virustorjunnan hommaamatta ja sitten kun ongelmia ilmenee, niitä koitetaan alkaa ratkota. Monet koittavat virusten tultua koneeseen puhdistaa koneensa, viedä sen korjaamolle ja niin edelleen. Usein tässä vaiheessa on kuitenkin jo myöhäistä, virus on päässyt tekemään liikaa tuhoja käyttäjän koneeseen. Monesti ei riitä edes koneen täydellinen puhdistus ja tehdasasetuksiin palaaminen, virus on saanut liikaa tuhoa aikaiseksi.
Käyttäjän kannattaakin ennen netissä surffaamista lisätä koneeseensa Avast tai muu laadukas virustorjunta. Virustorjunnan asentamisessa menee ehkä 15 minuuttia. Sen sijaan se tuskan ja ajan määrä, joka menee virusten puhdistamiseen, on todella suuri ja kuluttava. Pitää muistaa, että siinä tilanteessa, kun virukset ja haittaohjelmistot iskevät koneeseen, käyttäjä usein menettävät myös arvokkaita tiedostojaan. Paitsi, että hakkerit ja muut rikolliset voivat varastaa käyttäjän tiedostoja, tiedostoja myös vain tuhoutuu. Toisin sanoen käyttäjä voi menettää rakkaita kuviaan ja muita arvokkaita muistojaan vain sen vuoksi, ettei jaksanut käyttää 15 minuuttia asentaakseen laitteeseensa virusturvan.
Yksi hyvä keino varautua virusten ja haittaohjelmien aikaansaamia tuhoja vastaan, on myös tallentaa omat tiedostot pilvipalveluihin. Tämä on hyvä keino varautua myös muutenkin tilanteisiin, kun esimerkiksi oma tietokone menee rikki, eikä tiedostoja koneesta voi enää saada talteen. Pilvipalvelussa omat tiedostot ovat turvassa, vaikka oma tietokone menisi rikki. Tosin ei pilvipalvelutkaan ole 100 % varma paikka säilyttää omia tiedostojaan, kuten tänäkin vuonna on saatu nähdä. Monet pilvipalvelut esimerkiksi poistavat tiedostoja, joita ei ole käytetty pitkään aikaan.