Hakkerit ja muut netin rikolliset ovat yleensä aina askeleen virkavaltaa edellä. Netissä onkin mahdollista jatkuvasti saada viruksia ja haittaohjelmia tietokoneeseensa sekä nykyisin myös älypuhelimiinsa. VPN tarjoaa apua käyttäjille tietoturvan näkökulmasta, mutta tarjoaa myös anonymiteettiä, kun käyttäjä vierailee eri nettisivuilla. Nykyisin netissä on tarjolla myös ilmaisia VPN-ohjelmistoja, joten VPN:n hankkiminen ei ole enää rahastakaan kiinni.

Anonymiteettiä ennen kaikkea

VPN:nää käytetään ennen kaikkea tarjoamaan anonymiteettiä siihen kun käyttäjä vierailee eri nettisivuilla. Nettisivuthan voivat nähdä IP-osoitteet, joista heidän kävijänsä heidän sivuillaan vierailevat. Mikäli käyttäjä ei halua nettisivujen näkevän, mistä ip-osoitteesta kävijä tulee, voi hän käyttää suojana VPN:nää. VPN toimii niin, että käyttäjä ottaa yhteyden VPN-palvelimeen, jota kautta käyttäjä sitten vierailee eri nettisivuilla. Näin ollen nettisivut näkevät kävijän tulevan tuon VPN-palvelimen IP-osoitteesta.

Yksi yleinen syy käyttää VPN:nää on myös se, että sen avulla voi katsoa netissä esimerkiksi elokuvia, uutisia ja TV-sarjoja, jotka on niin sanotusti geo-blockattu. Se tarkoittaa siis sitä, että tiettyä sisältöä netissä pääsee katsomaan vain, jos on jossain tietyssä maassa. Monet ovat käyttäneet VPN:nää esimerkiksi katsoakseen Netflixistä sarjoja, jotka ovat olleet katsottavissa vain Yhdysvaltoin Netflixissä. Ja esimerkkejä löytyy myös paljon lähempää. Esimerkiksi monet Yle Areenan sisällöt ovat katsottavissa vain Suomesta käsin. Samoin myös esimerkiksi Suomen jääkiekkoliigan Liigan ottelukoosteet on katsottavissa nykyisin vain Suomesta käsin. VPN:llä kuka tahansa ulkomailla asuva voi kiertää tämän ongelman ja katsoa myös näitä sisältöjä, olipa sitten missä päin maailmaa tahansa.

VPN:n käyttäminen ja turvallisuus

VPN:n käyttäminen ei ole laitonta ja sitä käytetään myös tarjoamaan turvaa viruksia ja haittaohjelmia vastaan. Kun yhteys muodostuu VPN-palvelimen ja nettisivun välille, kävijän oma kone on paremmassa turvassa viruksia ja haittaohjelmia vastaan. Se ei silti tarkoita, etteikö käyttäjän kannattaisi esimerkiksi käyttää virusturvaa tämän lisäksi. Hyvä virusturva kannattaa aina olla asennettuna koneeseen, käytitpä sitten VPN:nää tai et.

Ilmaisia ja maksullisia

VPN:stä on olemassa sekä ilmaisia versioita että maksullisia. On sanomattakin selvää, että lähtökohtaisesti maksulliset versiot ovat ilmaisia versioita parempia. Näinhän asia on yleisesti ottaen kaikkien ohjelmistojen kanssa. Se ei silti tarkoita, että ilmainen vpn olisi käyttäjälle huono ratkaisu. Myös ilmainen VPN mahdollistaa yllä kuvattuja etuja verrattuna siihen, että käyttäjä ei käyttäisi lainkaan VPN:nää.

Ilmaisten VPN-yhteyksien kanssa voi olla sitä ongelmaa, että yhteydet eivät ole niin varmoja ja nopeita, kuin maksullisissa VPN-yhteyksissä. Toisin sanoen, koska monet käyttäjät käyttävät ilmaista yhteyttä, eikä niiden valmistajalla ole resurssia kehittää yhteyksiä niin paljoa, väistämättä näistä yhteyksistä tulee hitaampia ja usein yhteydet voivat myös katkeilla. Monesti ilmaisen VPN-yhteyden tarjoajat tarjoavatkin sivussa maksullista versiota, jossa nopeudet ovat parempia, yhteys ei pätki ja usein maksulliseen versioon kuuluu myös enemmän maita, johon VPN-yhteyden voi muodostaa.

VPN:n toiminta käytännössä

Esimerkiksi NordVPN toimii niin, että käyttäjän pitää maksaa palvelusta suunnilleen 10 € kuukaudessa. Ohjelmiston käyttäminen on todella helppoa, käyttäjän tarvitsee vain klikata maata, jonka kautta haluaa VPN-yhteyden muodostuvan. Vaihtoehtona on lähes kaikki Euroopan maat sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikan maat. Oikeastaan melkein kaikki maat ovat valittavana lukuun ottamatta Pohjois-Koreaa ja Afrikan maita.

Myös VPN-ohjelmistot kehittyvät, joten käyttäjän on hyvä varautua siihen, että ohjelmistoa tulee päivittää aina silloin tällöin. Usein käyttäjä voi kuitenkin valita automaattisen päivityksen, jolloin käyttäjän ei tarvitse tehdä käytännössä mitään. Joskus harvoin VPN-ohjelmisto voi aikaansaada ongelmia nettisivujen toimivuudessa, mutta se on harvinaista ja usein korjattavissa vain VPN-ohjelmiston asetuksia muuttamalla.

Edellinen artikkeliTeemu Pukki nähdään jälleen Valioliigassa
Seuraava artikkeliVirustorjuntaan riittää monille ilmainen ohjelmisto