Nykyään on äärimmäisen helppoa ja kätevää, kun palvelut ovat meidän lähellä puhelimien ansioista. Enää ei tarvitse vaivautua pankkiin ja monet käytännön asiat on mahdollista hoitaa jonottamatta, vain muutamalla klikkauksella internetin kautta.
Tämä pitää sisällään kuitenkin omat riskinsä. Oletko koskaan miettinyt miten turvallista on loppupelissä jakaa tietoja tai käyttää verkkopankkia puhelimella?
Tärkeimmät tietoturva -vinkit puhelimen käyttöön
Palomuurit, virustorjunta ja muut termit ovat meille tuttuja sanoina, mutta niiden käyttö on aivan yhtä moniulotteinen kuin nettikasinoiden mainostaminen. Mainontaa tehdään monella alustalla esimerkiksi netissä ja monilla eri keinoin, mutta niiden taustat ja tavat jäävät meille asiakkaille monesti pimentoon – aivan kuin tiedonsiirron kanssa.
Tietyllä tapaa tiedostamme sen kuinka helppoja kohteita puhelimet ovat ulkoisille huijareille ja salasanojen kalastelulle, mutta nämä seuraavat asiat on hyvä pitää mielessä niiden estämiseksi.
1. Pidä ohjelmistot ja sovellukset ajan tasalla
Päivitysten jatkuva lataaminen saattaa tuntua turhauttavalta, mutta niiden tarkoituksena on muun muassa korjata turvallisuusongelmia. Muista aina ladata tuoreimmat päivitykset ohjelmistoihin ja sovelluksiin. Helpottamaan tätä voit kytkeä päälle automaattisen päivitysten asentamisen välittömästi niiden tullessa. Valikko tälle löytyy puhelimen tai sovelluskaupan asetuksista.
2. Käytä vain sovelluskauppoja
Toisinaan nettisivustoilta voi ladata sovelluksia puhelimeen. Tätä kannattaa kuitenkin välttää, sillä se on aina tietoturvariski käyttäjälle. Sovellukset tulee ladata vain omasta sovelluskaupasta, jolloin riski haittaohjelmille on merkittävästi pienempi.
Usein tallennamme sinne myös omat luottotiedot. Vahvasti suositeltavaa on ottaa käyttöön erillinen salasana ostojen vahvistamiseksi. Näin luottotiedot ovat paremmassa turvassa muilta.
3. Rajoita sovelluksille annettuja oikeuksia
Siinä missä sovellukset kannattaa ladata vain sovelluskaupasta, niin niitä ladatessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota oikeuksiin, jotka sovellukselle annetaan.
Keskittymällä vain sovelluksen lataamiseen saatat huomaamatta antaa sovellukselle oikeuden päästä käyttämään laitteen kameraa ja paikannustietoja. Huomaamatta käyttäjästä päästään keräämään tietoja, jotka ovat merkittävä turvallisuusriski.
Onko käyttöjärjestelmien välillä eroja turvallisuudessa?
Turvallisuuteen liittyviä asioita pohtiessa tulee heti mieleen, että onko puhelimien välillä jotain eroa tietoturvan kannalta. Käytetyimmät ovat android- ja iOS -käyttöjärjestelmät, joten vilkaistaanpa miten turvallisia ne ovat tältä kannalta.
Pixabay.com
Android -käyttöjärjestelmän turvallisuus
Tietoturvan puolesta android -ohjelmisto ei ole kovinkaan vahva. Suurin osa älypuhelimien haittaohjelmista kohdistuu nimeomaa niihin. Etenkin vanhemmille android -järjestelmille ei ole tuotu päivityksiä tietoturva korjauksille vuoden 2019 jälkeen.
Tämä tarkoittaa sitä, että näitä käyttävät puhelimet ovat erittäin helppoja nakkeja ulkopuolisille uhille. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota kaikkien niiden käyttäjien, joilla on käytössään 2012 vuonna tai tätä ennen julkaistu puhelin.
Nämä kannattaa ehdottomasti päivittää kokonaan uudempaan puhelimeen tai ainakin kiinnittää erityistä huomiota ladattuihin sovelluksiin ja hankkia erillinen virustentorjuntaohjelma.
iOS -käyttöjärjestelmän turvallisuus
iPhone on tietoturvan puolesta huomattavasti turvallisempi vaihtoehto kuin android -puhelin. iOS on suunniteltu niin, että tietoturva on osa sen ydintä. Huomattava etu syntyy myös siitä, koska iOS -laitteita valmistaa vain ja ainoastaan Apple.
Esimerkkinä tästä voidaan antaa sovelluskauppa. Useat eri puhelinvalmistajat käyttävät samaa käyttöjärjestelmää. Niinpä päivitykset on mahdotonta saada samanaikaisesti kaikille laitteille, jolloin riski tietoturvauhille on suurempi.
iOS-järjestelmässä riski on huomattavasti pienempi, kun käyttäjiä on vain yksi. Tämä ei kuitenkaan poista iPhonen käyttäjiltä uhkaa verkossa. Nettiä selatessa on aivan sama mahdollisuus tietojen kalasteluun, roskapostiin ja tietojen kaappaamiseen.
Järjestelmää suurempi merkitys käyttäjällä
Pienen edun turvallisuuden puolesta saa iOS- järjestelmä, koska ladattujen sovellusten turvallisuus on huomattavasti parempi. Tämä ei kuitenkaan tuo takuuvarmaa ympäristöä tietojen jakamiselle netissä.
Näissä tapauksissa kaikkein ratkaisevin osa on käyttäjä itse. Olemalla tarkka ladattujen sovellusten, avattujen viestien ja klikattujen linkkien kanssa, niin riskiä omien tietojen joutumisesta vääriin käsiin voi laskea kaikkein eniten.