Sosiaalisen median trendit vuonna 2021

AdminSB

Elämä siirtyy internetiin

Sosiaalinen media on asia, josta jokainen meistä on ainakin kuullut, mutta suurin osa meistä käyttää sitä arkena. Se on oiva keino pitää yhteyttä kavereiden ja tuttujen kanssa, mutta nykypäivänä se on yhä kasvavissa määrin ollut keino tehdä elantoa, tuottaa mielenkiintoista sisältöä ja seurata maailman trendejä.

 

Sosiaalisen median trendit tai viraalit trendit rytmittävät viihde-elämän uutisia enemmän kuin aikaisemmin. Erilaiset tanssit, haasteet, vitsit, eläinvideot ja jopa some-postaukset sisältävät tänä päivänä uutisarvoa. Varsinkin julkisuuden henkilöt tykkäävät jakaa kuulumisiaan juuri some-tiliensä kautta.

Facebook on kaikkein suosituin sosiaalisen median alusta, mutta vuonna 2021 erityisesti TikTok on noussut latauksien määrässä kilpailemaan Facebookin kanssa ykköspaikasta. TikTokin idea perustuu kuitenkin enemmän hassuttelun, musiikin ja tanssien ympärille, jonka johdosta se on erityisen suosittu nuorison keskuudessa.

Live-lähetykset jatkavat suosiotaan

Sosiaalisen median live-lähetykset ovat olleet huippusuosittuja viimeisen kahden vuoden aikana. Kuka tahansa on voinut aloittaa suoran lähetyksen ja jakaa sen seuraajilleen. Samalla seuraajat ovat voineet kommentoida suorassa lähetyksessä tai jossain tapauksissa ottaa osaa oman kameransa kautta.

 

Live-lähetykset eivät ole pelkästään yksilöiden suosiossa, mutta ne ovat yhtä lailla oivia markkinointityökaluja ja työkaluja yrityksille sekä palveluntuottajille. Sosiaalisessa mediassa on voinut niiden kautta esimerkiksi kertoa viikon kampanjoista, pitää luentoja, haastatella ihmisiä ja jopa juontaa treenitunteja.

Sosiaalinen media myyntikanavana

Sosiaalinen media on tärkeä markkinointikanava kaikille yrityksille, brändeille ja palveluntuottajille. Tilin luominen palveluun on helppoa ja sitä voi käyttää esimerkiksi mainostamaan uusia tuotteitaan, kampanjoitaan ja toimimaan asiakaspalvelukanavana.

Austin Distel on Unsplash

Asiakkaita voidaan yhtä lailla patistaa seuraamaan yritystä myös sosiaalisessa mediassa, jonka jälkeen he saavat muun muassa erityistarjouksen, joka ilmoitetaan vain sosiaalisen median seuraajille. Tätä kampanjointia on käyttänyt muun muassa uudet nettikasinot onnistuneesti.

 

Pikkuhiljaa sosiaalisen mediaa on alettu käyttämään myös myyntikanavana. Yritykset voivat myydä tuotteitaan suoraan asiakkailleen. Viimeisimpien tutkimusten mukaan yli 54 prosenttia some-käyttäjistä etsii tietoa tuotteista sosiaalisesta mediasta.

 

Osta nyt -painikkeen lisääminen löydetyn tuotteen yhteyteen kasvattaa ostoksen tekomahdollisuutta. Vaikuttajamarkinoinnin kautta ostopäätös tehdään yleensä 71 prosentin todennäköisyydellä.

Filtterien menestyskulku jatkuu

Filtterit ovat valokuviin tai videoihin lisättyä lisätyn todellisuuden (Augmented Reality) kerros, jolla voidaan lisätä kuvaan muun muassa pelejä, erikoisefekteja, sarjakuvamaisia kuvia tai vain muuttaa kuvien värimaailmaa ja ehostusta.

 

Filtterien avulla on voitu luoda sisältöä jo vuosia, mutta uusimpana trendinä yritykset ovat ottaneet sen käyttöönsä tuotteidensa markkinoinnissa. Sen kautta voidaan esimerkiksi näyttää miltä uusi tuote näyttää päällä tai keksiä hauskemmankin sisällön, johon tuote on lisätty.

 

Tällä tavoin tuote saadaan nopeasti ja tehokkaasti sekä hauskalla tavalla yhä laajemman yleisön tietoisuuteen. Filtterit itsessään voivat muodostua viraaliseksi trendiksi, joka johtaa siihen, että yhä useampi haluaa niitä kokeilla.

Uusinta uutta: virtuaalinen todellisuus somessa

VR on paljon puhuttu ilmiö, joka on kokemassa uutta nousuaan uuden vuosikymmenen aikana. Siitä puhutaan paljon viihde- ja pelimaailmassa, mutta sen ensiaskelia tullaan näkemään myös sosiaalisessa mediassa.

 

Tästä hyvä esimerkki on Facebook Horizon. Kyseessä on Oculus-lasien kautta toimiva virtuaalinen VR-maailma, jossa voit seikkailla, suorittaa tehtäviä, pelata pelejä, luoda uusia alueita ja keskustella muiden kanssa. Sen beta-versio julkaistiin vuoden 2021 alkupuolella. Siitä odotetaan muodostavan huippumenestys.

Tarinoista muodostamassa tärkein sisältökanava

Perinteisten seinälle jaettujen postauksien sijaan tarinoista on muodostamassa tärkein ja ensisijainen sisältökanava. Tutkimuksien mukaan vuonna 2020 yli 500 miljoonaa ihmistä kommunikoi etenkin Instagram-tarinoiden kanssa päivittäin.

 

Varsinkin tarinoissa esitettävien videoiden uskotaan keräävän tulevaisuudessakin yhä enemmän kiinnostusta ja korvaavat täten täysin kuvien merkityksen. Tämä on todistettu tutkimuksissa. SocialInsiderin tekemän katsauksen mukaan kuvatarinoista napautetaan seuraavan tarinaan katsomatta sitä lähes 6 prosenttia enemmän kuin videoista.

 

Etenkin Yhdysvalloissa suurin osa yrityksistä käyttää some-markkinoinnissaan juuri videotarinoita pääsääntöisenä sisältökanavana. Luvun odotetaan kasvavan yhä suuremmaksi vuoden 2021 aikana. Samoin trendin odotetaan siirtyvän nopeasti myös Eurooppaan ja Suomeen.

 

Opi trendit ja varaudu niihin ajoissa

Jos pyörität yritystä tai käytät ahkerasti sosiaalista mediaa, tällöin trendien ymmärtäminen on erittäin tärkeää. Saat niiden kautta lisänäkyvyyttä helposti ja voit suunnitella toimintaasi tulevaisuudessa niiden perusteella.

 

Sosiaalisen median trendien seuraaminen vaatii kuitenkin aktiivisuutta, koska ne voivat muuttua hyvin lyhyellä aikavälillä. Tosiasia on kuitenkin se, että se ei ole häviämässä mihinkään, vaan se tulee olemaan seuraavien vuosien aikana yhä edelleen vahvasti mukana ihmisten arjessa.