Ääni on ihmiselle oleellinen tapa ymmärtää ympäristöä. Monesti ei tule ajatelleeksi, että ääni myös aiheuttaa kehomme värähtelyä. Erilaiset taajuudet vaikuttavat meihin monilla tavoin.
Sonic bed eli sooninen sänky koostuu sängyn rungosta, johon on asennettu mikrofoneja, patjasta sekä ääniohjaamosta. Sängyt ovat K. Matthewsin suunnittelemia yksilöitä, kaiutinelementteja sijoitellaan eri sänkyihin eri tavoin ja eri musiikki- ja ääniteoksia sävelletään eri sängyille.
Oheisella videolla esitellään tämä äänisänky projektina – The making of Sonic Bed _ Scotland:
The making of Sonic Bed_Scotland from music for bodies on Vimeo.
Tässä näytetään kuinka sänky on näyttelyssä – Sonic Bed_Scotland plays Omnht by Eliane Radigue, London 2011:
Sonic Bed_Scotland plays Omnht by Eliane Radigue, London 2011 from music for bodies on Vimeo.
Varsin kiinnostava projekti ja toteutettu hyvin. Säkkipillimusiikki jakaa varmasti mielipiteitä, mutta kenties sekin voi rentouttaa. Erilaisten ”äänimaisemien” luominen on vaativa laji ja onnistuakseen täytyy löytää sellaisia taajuuksia, jotka eivät tuota kuuntelijalle tunnetta, että pitää päästä pois.
Projektin web-sivut: Sonic Bed Scotland.
Suzanne Ciani on tunnettu pitkän linjan neliäänikanavaisen musiikin tekijä. Ohessa mielenkiintoinen dokumentti hänestä.
Suzanne Ciani On Modular Synthesis & The Buchla 200e | Composer Magazine:
Mielestäni kun kehitetään tällaisia useamman ulottuvuuden äänikalusteita tms. olisi hyvä idea tutustua enemmänkin esimerkiksi juuri nelikaiutinjärjestelmien muusikoihin ja kysyä vinkkejä ja teoksia toistettavaksi. Tuntuu monesti, että erilaiset taideteokset jotka toteutetaan jokseenkin installaatiotasolla eivät ole löytäneet ns. poikkitaiteellista yhteyttä historiaan. Eli installaatiotaiteilija tekee installaatioitaan tiedostamatta, että hän tekee itse asiassa musiikkia.
Ohessa ns. sooninen suihku – All Sonic Shower Scenes in Star Trek:
Lähde: Decoded Magazine – Experience Music Through Your Whole Body With ‘Sonic Bed’