Koronapandemia on aiheuttanut pitkäkestoisia seurauksia maailman menoon. Yksittäisiä tapauksia tarkastellessa täytyy myöntää, että kyllähän tämä on hyvin traagista.

Purettavia laivoja
Purettavia laivoja

Luksusristeilijöitä on rakennettu monia Suomessakin ja matkaaminen sellaisen kyydissä on ollut suosittua. Koronan vuoksi on kuitenkin käynyt niin, että monilla risteilijöillä on ollut vaikeuksia saada lupaa palata satamaan – ja sitä kautta koko risteilybisnes on kokenut hurjia tappioita. Maaliskuussa USAn CDC määräsi ns. “No Sail Order” -käskyn joka esti risteilyn käytännössä kokonaan.

Izmir Port
Izmir Port

Näissä kuvissa on upeita risteilyaluksia odottamassa purkua Turkin İzmirin lahdessa sijaitsevassa purkaamossa. Voi vain kuvitella kuinka kauan kestää että matkailu palaa normaaliksi viruksen jälkeen. Hirveän surillista nähdä tällaista haaskuuta, mutta minkäs teet kun on covid-19.

Purettavia laivoja
Purettavia laivoja
Purkaamon yhteydessä oleva kierrätyspiste
Purkaamon yhteydessä oleva kierrätyspiste
Purettavia laivoja
Purettavia laivoja
Purettavia laivoja
Purettavia laivoja
Purettavia laivoja
Purettavia laivoja
Purettavia laivoja
Purettavia laivoja
Purettavia laivoja
Purettavia laivoja
Purettavia laivoja
Purettavia laivoja

Tuollaiselle olisi varmasti ollut kiva joskus päästä matkailemaan. Tämä on jollain tapaa puhutteleva tapaus, joka kertoo paljon matkailubisneksestä ja sen välillisistä taloudellisista vaikutuksista. Suomessakin odotettiin aina innolla että saatiin risteilyvieraita. Ja kaikki tämä on tapahtunut alle vuodessa. Osa tietekin on elikaaren loppupäässä kuitenkin, mutta varmasti olisi ollut vuosia vielä jäljellä.

Lähteet: Gizmodo – These Luxury Cruise Ships Are Being Sold for Scrap Metal, The Globe And Mail – Cruise ships dismantled after pandemic scuttles sector

Edellinen artikkeliNintendon asiakaspalveluopas- video vuodelta 1991 näyttää hyvin kuinka silloin kaikki oli erinäköistä
Seuraava artikkeliGuinnessin ennätys: Eniten juustoja pizzassa — 254kpl