Erilaiset kryptovaluutat aloittivat maailman valtauksen vuonna 2017 ja niistä nousi suuri kohu. Vaikka suosio on laantunut melkoisesti alkuajoista, krytovaluuttojen omistajia on edelleen huima määrä ympäri maailmaa. Alkuaikona puhuttiin myös äkkirikastumisista, kun kryptovaluuttoihin sijoittaneet rikastuivat hyvin lyhyessä ajassa jopa tuhansia prosentteja nousseista kursseista.

Valuuttojen määrä on yhtä lailla räjähtänyt käsiin: tänä päivänä niitä on jopa yli 1 500 kappaletta. Aiheen ympärille on lisäksi syntynyt uusia tapoja rikastua kuin pelkkä valuuttojen ostaminen. Luohinta ja sijoittaminen ovat niistä tunnetuimpia, mutta kummatkin tarvitsevat hieman aikaisempaa tietoutta ja halua opiskella valuuttojen toimintaideaa sekä niiden markkinoita.

Taika tapahtuu kryptovaluuttapörsseissä

Erillisissä kryptovaluuttapörsseissä voidaan vaihtaa, ostaa tai myydä virtuaalivaluuttoja. Esimerkiksi pörssiin rekisteröitynyt asiakas voi vaihtaa bitcoineja muihin valuuttoihin ja takaisin sekä mahdollisesti tehdä jopa siirtoja euroissa. Suosittuja ovat esimerkiksi Coinmotion, Binance, GDAX, BitMEX ja elToro.

Bitcoin on kaikista kryptovaluutoista vahvin ja suosituin, jonka lisäksi monien muiden virtuaalivaluttojen kursseja seurataan sen mukaan tai on suoraan yhdistetty siihen. Toisena tulee ethereum, jota seuraa litecoin, ripple ja monero, joka on lisäksi vaikeasti jäljitettävä. Monesti ostot voidaan tehdä kuitenkin vain suurimmilla valuutoilla.

Krytovaluuttojen pörssejä voidaankin verrata perinteisten rahayksiköiden forex-valuuttamarkkinoita, jossa raha vaihtaa omistajaa ympäri vuorokauden. Ainoana lisäetuna virtuaalivaluuttojen kanssa on se, että niitä voidaan myös louhia ja tällä tavoin kasvattaa omaisuuttaan. Se tosin vaatii alan tietoutta, aikaa ja kärsivällisyyttä.

Kaikki alkaa virtuaalivaluuttojen ostolla

Aloittelevien kryptosijoittajien kannattaa aloittaa bitcoineilla, koska se on vanhin ja isoin. Lisäksi sen käyttöä opetellessa voi oppia helpoiten kaiken tarvittavan kryptovaluutoilla asioinnin perusteista, ja tietotaitojen kehittyessä kannattaa siirtyä vasta muihin valuuttoihin. Voit ostaa valuuttoja suoraan pörssistä ja säilyttää sen myös pörssin omassa lompakossa.

bitcoin

Photo by Nick Chong on Unsplash

Erilaisia kryptolompakoita on kuitenkin myös netti täynnä. Tunnettu nettilompakko ja Paysafen alaisuudessa toimiva Skrill tarjoaa myös tänä päivänä mahdollisuuden ostaa ja säilyttää virtuaalivaluuttoja sen palvelussa.

Aloittelijan kannattaa aloittaa pienillä määrillä ja kasvattaa sijoituksiaan ajan kanssa. Tärkeintä onkin oppia ensin sijoittamisen perusteet, virtuaalivaluuttojen vuoristoratamaiset kurssit ja muodostaa toimiva sijoitustaktiikka.

Kryptosijoittaminen vrt. osakesijoittaminen

Kryptovaluuttojen toimintaidea poikkeaa täysin osakkeiden vastaavista. Ne eivät ole sidottuja mihinkään fyysiseen tahoon, kuten yritykseen, jonka tilanne määrittelisi niiden arvon. Valuuttoja voidaan pitää sijoittamisena tiettyyn teknologiaan, protokollaan, koska kyseessä on hajautetusti hallittu yksikkö. Samalla mitä enemmän siihen sijoitetaan ja mitä laajemmin sitä käytetään, sitä enemmän valuutan arvo myös nousee.

Osakkeiden arvo laskee enemmänkin sen mukaan, minkälaista tulosta yritys tekee, sen neljännesvuosiraporttien ja vuosiraporttien mukaan. Lisäksi osakekursseihin vaikuttavat maailman ja valtion talouden tila, kuten erilaiset talouskriisit ja maailmanlaajuiset pandemiat. Kaiken lisäksi osakkeiden kanssa joutuu tutustumaan myös yrityksen toimialaan ja sen tulevaisuuden näkymiin.

Photo by André François McKenzie on Unsplash

Vaikka kryptovaluuttojen arvoa ei voida arvioida samalla tavalla kuten osakkeiden, yhdistävä tekijä niissä on tekninen analyysi: sitä voidaan käyttää kummassakin pörssissä. Tekninen analyysi perustuu kuitenkin siihen oletukseen, että markkinat toimivat aina samalla tavalla samoissa tilanteissa – nousten ja laskien -, joka ei aina välttämättä päde virtuaalivaluttoihin.

Vältä aloittelijan virheet kryptosijoituksissa

Kryptovaluutan ostaminen on vain alkua pitkälle sijoitusuralle, jota ei kannata perustaa päivittäisiin sijoitusliikkeisiin – aivan kuten osakkeiden kanssa. Tällä hetkellä järkevin tapa on sijoittaa pitkälle aikavälille eli ostaa ja unohtaa osakkeet. Niitä kannattaa tietenkin käydä vilkaisemassa muutaman kerran vuodessa, mutta suuria liikkeitä ei kannata tehdä joka päivä.

Valuuttakurssit nimittäin liikkuvat aktiivisesti ylös ja alas, johon pitääkin varautua. Lisäksi terve sijoitustaktiikka ei sijoita kaikkia munia yhteen pesään, vaan hajauttaminen toimii myös kryptopörsseissä. Voit valita muutaman pienemmän kryptovaluutan suurempien lisäksi, joihin jaat esimerkiksi 20-30 prosenttia sijoitusbudjetista.

Myynti- ja ostotarjousten tekeminen vaatii myös huolellisuutta. Tarkista siis monta kertaa kirjoittamasi numerot, jotta et joudu kokemaan suuria pettymyksiä, jonka yksikin väärä numero voi aiheuttaa. Lisäksi kannattaa pysyä kärryillä siitä, mitä markkinoilla tapahtuu ja etenkin mitä sijoittamillesi kryptovaluutoille kuuluu.

Lopuksi on erittäin tärkeää ottaa huomioon veroitusasiat. Jokaisen edes yhden virtuaalivaluttayksikön omistajan tulisi lukea tarkasti Suomen verottajan tuloverotusoppaan virtuaalivaluutoille. Yksinkertaisesti selitettynä virtuaalivaluutta on verotettavaa tuloa heti kun se realisoidaan oikeaksi valuutaksi eli euroiksi.

Pörsseissä tehtävät ostot ja myynnit sekä lompakossa olevat virtuaalivaluutat eivät siis kuulu tuloverojen piiriin, niin kauan kunnes siirrät ne omalle pankkitilillesi. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon mahdollisten kryptovaluuttapalvelujen omat palvelumaksut, jotka voidaan vähentää jokaisesta toimeksiannosta tai siirrosta.

Edellinen artikkeliLasersäteet hatussa stimuloivat hiusten kasvua ja tekevät tukasta tuuheamman, laitteita saa n. 200 eurolla
Seuraava artikkeliTältä näyttävät Lego-liukuportaat – kaksi eri toteutusta