Olemme nähneet melko nopean kehityksen tablettien maailmassa. Toisaalta tablettien käyttötarkoitus on selvinnyt ja toisaalta niiden ominaisuuksia on kehitetty. Voisi kuitenkin väittää, että ensimmäinen ipad ei ole hirveän paljon erilainen verrattuna siihen mitä tabletteja nyt valmistetaan. Ensimmäinen ipad julkaistiin vain 10 vuotta sitten.

#OnThisDay 1988: Tomorrow's World featured a portable 'electronic notepad'. It'll never catch on
#OnThisDay 1988: Tomorrow’s World featured a portable ’electronic notepad’. It’ll never catch on

Kuitenkin voisi sanoa, että kehitys ennen ipadiä on näyttänyt suuntaa tulevalle, joskin laaja käyttöönotto on jäänyt aiemmin saavuttamatta. Vuonna 1987 julkaistiin Linus Write-Top, joka oli yksi ensimmäinen nykyisenkaltainen tabletti-tietokone. Järjestelmää ohjattiin näytöltä kynällä ja mukana oli mm. kirjoitetun tekstin tunnistaminen.

Oheisella BBC:n Tomorrow’s World -tv-ohjelman osassa esitellään tämä kummallisuus:

Täytyy arvostaa kehitystä, jossa tietokone on laitettu fiksusti olalla kannettavaksi.

Oheisessa kuvassa Linus-Topin ominaisuudet – Lisätietoa seuraavan linkin takana: Old Computers – Linus Write-Top computer.

Linus Write-Top ominaisuuksia
Linus Write-Top ominaisuuksia
Linus Write-Top
Linus Write-Top
Linus Write-Top
Linus Write-Top

Mainittakoon myös hieman myöhäisempi iteraatio tableteista: Samsungin PenMaster vuodelta 1992. Tällä oli hintaa 5000 dollaria, joka vastaa nykyrahassa yli 10000 dollaria. Samsung oli mitä ilmeisimmin hyvin perillä miltä tabletin tulisi näyttää, ja kosketusnäyttökomponentteja valmisti jo silloin Wacom.

Oheisella videolla esitellään Samsung PenMaster: – Samsung’s First Tablet: The $5,000 PenMaster From 1992!:

Mikä sitten esti aiemman kosketusnäyttö-puhelimen ja -minitietokoneen nousun? Kenties kukaan ei varsinaisesti uskonut sillä olevan markkinarakoa ja toisaalta tarvittiin selkeä ja käyttäjäystävällinen toteutus. Apple onnistui tässä hyvin ja edelleen jatkaa samalla linjalla. Joskin välillä tuntuu, että Apple ei kuuntele tarpeeksi asiakkaitaan, kun pohditaan mm. 3,5mm kuulokeliitännän poistamista. Itse en pidä hirveästi bluetoothista, koska se tuntuu hankalammalta kuin yksinkertainen ”plug and hear”.

Samsung PenMaster
Samsung PenMaster

Wacomin piirtopöydät ovat erittäin suosittuja ja ovat muuttaneet lähes jokaisen graafisen alan työntekijän prosessia. Oheinen artikkeli on 2,5 vuoden takaa:

Wacom tuo markkinoille 32-tuumaisen piirtopöytä-tabletin, kokoa riittää

Lähteet: BBC – ’Portable’ electronic notepad, 1988, A brief history of the tablet – Advanced Computers Ltd

Edellinen artikkeliKoottava rakennussarja, nuudelikuppi, mittakaava 1:1
Seuraava artikkeliQR-koodi – kello on hieman hankalampilukuinen – tee-se-itse-projekti