Oletko ajatellut työllistymistä yrittäjänä, mutta palkkatyön jättäminen jännittää etkä tiedä, mistä aloittaa? Yrittäjäksi lähteminen on aina iso päätös, mutta onneksi nykyään apua löytyy niin erilaisista yrityskiihdyttämöistä kuin netin syövereistä. Tärkein käytännön tekijä yrittäjänä toimiessa on hyvä laskutuspalvelu, joka huolehtii samalla yrittäjän eläkemaksuista ja verotuksesta. Lue tämä blogiteksti loppuun, inspiroidu yrittäjyydestä ja ota ensiaskeleet kohti oman yrityksen perustamista! 

Sinulla on taito, jolla voit tienata rahaa

“Enhän minä mitään osaa, kunhan nyt vaan teen jotain” on varmasti ajatus, joka on jokaisella pyörinyt joskus mielessä. Suomalaiset ovat luonteeltaan usein vaatimattomia, ja se heijastuu myös suhtautumisessa yrittäjyyteen. Omia taitoja ei osata tunnistaa kovin hyvin. Mikäli omat taidot on tiedossa, puuttuu monesti rohkeus olla vähän röyhkeä ja markkinoida itseään ja omia taitoja ylpeydellä. 

Mikäli yritystoiminta kiinnostaa, kannattaa siihen kuitenkin tutustua vakavasti. Kartuta ensin omat taidot paperille, jotta ne konkretisoituvat. Pohdi, ketkä tarvitsevat tämän taidon osaajia ja tee pieni taustatutkimus samankaltaisia palveluja tarjoavista yrittäjistä Suomessa. Kun huomaat muiden menestyksen, tuntuu se omalle kohdalle realistisemmalta.  

Starttiraha yrittäjille vuonna 2020

Yrittäjyys kiinnostaa, mutta aloituskassasta uupuu rahaa? Moni on varmasti kuullut starttirahasta. Starttiraha on apu yritystoimintaa aloittaville henkilöille. Rahan tarkoituksena on tukea työllistymistä ja olla eräänlaisena boostina yrittäjyydelle. Yritys, jolle starttirahaa on myönnetty, saa tavallisessa tilanteessa rahaa 6-12 kuukauden ajan. Koronan vuoksi tukea on mahdollista saada joissain tapauksissa jopa 18 kuukaudeksi eli puoleksitoista vuodeksi. Tärkeintä on muistaa, että rahaa voi hakea vain ennen toiminnan aloittamista. Jos nyt innostuit yrittäjyydestä toden teolla, malta mielesi hetkeksi ja hae starttirahaa ennen yrityksen perustamista! Hakemuksessa otetaan huomioon muun muassa liiketoiminnan ideat sekä suunnitelma ja henkilön taidot toimia yrittäjänä. Tarkempia ohjeita tuen hakemiseen löytyy netistä. 

Yrittäjyys Suomessa on helpompaa kuin luulet

Haluatko yllättyä positiivisesti? Yrittäjyys Suomessa vuonna 2020 näyttää hyvin erilaiselta verrattuna vuosien takaiseen byrokratian täyttämään rumbaan. Monet yrittäjät ulkoistavat kirjanpitopalvelut ja veroasiat jo yrityksen alkuvaiheessa alan ammattilaisille. Yrityksen aloittamiseen liittyvät asiat, kuten y-tunnuksen hankkimisen ja kirjanpidon, voi myös tehdä itse. Kannattaa kuitenkin laskea realistisesti, kuinka paljon siihen kuluu aikaa ja onko se sen arvoista. Palveluiden hinnat ovat kohtuulliset, ja yrittäjä pystyy valitsemaan vain ne itselle tärkeät palvelut. Näin aikaa jää itse työlle niiltä osin, kun itse haluat. 

Hyödyntämällä esimerkiksi  FREE Yrittäjyys palvelua saa aloitteleva yrittäjä parhaan tuen ja tarpeellisen avun yritystoiminnan pyörittämiseen. Hinnat palvelun käytölle ovat jopa alhaiset, joten isoa budjettia ei tarvitse palvelun käyttöön laittaa. Palvelun kautta saa hoidettua y-tunnuksen luomisen ja kirjanpidon. 

Hyppy kevytyrittäjästä yrittäjäksi on erittäin helppo 

Oletko kokeillut kevytyrittäjyyttä aiemmin tai toimitko tällä hetkellä kevytyrittäjänä hyödyntäen FREE kevytyrittäjä palvelua tai muuta laskutuspalvelua? Siinä tapauksessa sinun voi olla aika harkita mahdollista siirtymistä kevytyrittäjästä y-tunnuksella toimivaksi yrittäjäksi. Kevytyrittäjänä ollessa on jo karttunut kokemusta siitä, millä hinnalla tarjottua palvelua ostetaan, paljonko työaikaa menee muuhun kuin varsinaiseen työhön ja miten aikatauluttaa omaa työntekoa ja motivoida itseään löytämään uusia asiakkaita. 

Helpointa siirtyminen yrittäjäksi on etenkin, mikäli asiakkaita sattuu jo nyt olemaan hyvä määrä. Asiakashankinnan osaaminen on tietenkin avainasemassa myös yrittäjäksi siirtyessä, mutta samanlaista painetta saada useita asiakkaita heti alkuun ei välttämättä ole. Iso hyöty on myös veroasioiden helpottuminen sekä oikeudet vähennyksiin. Näitä ei kannata aliarvioida. Verotus on toki helpottunut freelancereiden suhteen viime vuosina, mutta edelleen asian suhteen saa olla erittäin tarkka. 

Yritystoiminnan kuuluisi sekä kattaa yrityksen kulut että maksaa vielä palkka ja yrityksen vakuutukset. Alku tuskin on kovin tuottoisa etenkin mikä kustannukset alussa ovat suuret, joten kokemus asiakkaiden hankinnasta tai jo valmiit potentiaaliset asiakkaat ovat avainasemassa yritystoiminnan käynnistyessä. Mikäli kokemusta yrittäjyydestä ei ole kuitenkaan tätä kautta vielä kertynyt, ei hätää – yritystoiminnan voi aloittaa ilman kokemusta freelancer työstä tai kevytyrittäjänä toimimisesta.

Yrittäjyys on kiehtova vaihtoehto heille, jotka haluavat olla vastuussa omasta tekemisestä, tulotasosta ja nauttia yrittäjyyden tuomasta vapaudesta. Kynnys usein vaikuttaa korkeammalta kuin mitä se oikeasti on. Ole rohkea ja valitse oma tiesi!

 

Edellinen artikkeliMicroClimate AIR on kypärä, jotta ei saisi koronaa
Seuraava artikkeliMandalorian Amban -kivääri – tee-se-itse cosplay Tähtien sota -spin-off-sarjasta