Elektroninen oskillaattori on yksinkertainen piiri, joka tuottaa huojuvan sähköjännitteen. Tämä jännite voidaan helposti muuntaa ääneksi, jolloin saadaan mm. kielisoitinta muistuttava elektroninen ääni.

1000 oskillaattoria seinällä
1000 oskillaattoria seinällä

Kun oskillaattoreita on useampi ja ne soivat samaan aikaan samalla taajuudella, voisi sitä verrata siihen, että yhtä monta kielisoitinta soittaisi samaa nuottia tasaisella voimakkuudella.

Look Mum No Computer -youtubekanavaa pitävä muusikko ja rakentelija on valmistanut kaikenlaisia laitteita liittyen ääneen. Tässä projektissa hän kokoaa 1000 oskillaattoripiiriä ja kytkee ne soittamaan samaa nuottia eri oktaaveissa.

Oheisella videolla esitellään tämä 1000 oskillaattorin drone-soitin – The 1000 OSCILLATOR MEGADRONE Is Complete! The KiloDrone Is ALIVE:

Aikaa tuon valmistamiseen meni n. 4 kuukautta. Kun seinälle asennettu soitin on nyt valmis, niin sen virittämiseen menee näköjään 1-2 tuntia. Eli jokainen oskillaattoripiiri säädetään soimaan samassa nuotissa. Sitä voisi teoretisoida, että tällöin ainoastaan yksinkertaisesti värähtely voimistuu. Mutta pienet muutokset oskillaattoreiden taajuuksissa luovat oikeasti mielenkiintoisen äänikokonaisuuden, jota ei teoretisoimalla voitaisi tuottaa.

A popular op-amp relaxation oscillator
A popular op-amp relaxation oscillator
Yksi oskillaattori-paneeli
Yksi oskillaattori-paneeli

Tämä on mielestäni varsin hieno projekti ja oikeasti mukava nähdä että joku jaksaa rakentaa tällaisia tuollaisella kiinnostuksella ja intohimolla.

Alla pari videota, joissa ”meegadronea” rakennetaan.

Piirin esittely – THE 1000 OSCILLATOR MEGA DRONE SYNTH , PART 1 : The Plan

Projektin puoliväli – 1000 OSCILLATOR MEGA DRONE PART 3, Testing 500 Oscillators on this massive:

Lähde: Youtube – LOOK MUM NO COMPUTER -kanava

Edellinen artikkeliWintergatan Marble Machine X – pienoismalli MMXS
Seuraava artikkeli7 välttämätöntä älylaitetta jokaiselle kotitaloudelle