Suomalaiset abloy-avaimet eivät oikeastaan katkeile lukkoihion ja autoissakin on nykyään etäavain. Mutta joskus saattaa tulla tilanne, jossa avain napsahtaa poikki lukkoon. Kuinka tämä avataan?

Kuinka avataan lukko, johon on katkennut avain, muutamia konsteja
Kuinka avataan lukko, johon on katkennut avain, muutamia konsteja

Mikäli avain on hieman pehmeämpää metallia – Nikkeliä tai messinkiä – jäykkä rautalanganpätkä nytkytellään avaimen alaosan ja lukon väliin, ja sitten lanka vedetään ulos, jolloin avain tulee mukana.

Oheisella videolla kaksi tapaa (linkki videoon: 2 New Ways To Get A Broken Key DIY Tricks):

Kuumaliimapötkön voi sulattaa päästä ja muotoilla suippomaiseksi. Suippo laitetaan avaimeen kiinni ja kun se on jäähtynyt, vedetään. Avain tulee ulos. Tätä joutuu usein toistamaan muutaman kerran.

Oheisella videolla 7 tapaa poistaa katkennut avain lukosta – 7 Tricks Get Broken Key Out Yourself – Any Lock or Key:

Tässä videossa käyteteään tiirikointikoukkua. Sitten laitetaan pistosahanterä avaimen mukaan sisään ja vedetään, kuten tehtiin aiemmassakin videossa. Sitten testataan pikkupihdeilla vääntää sisällä olevaa avainta siten, että lukko aukeaa. Tästä voi hyvinkin olla hyötyä.

Mikäli lukkosylinteri saadaan irto kolostaan, takapuolelta voi yleensä työntää avaiman irti. Samoin riippulukkoon voidaan porata reikä keskelle yläosaa, josta voidaan työntää avain ulos.

Lukkomekanismi
Lukkomekanismi

Oheisella videolla Hannu Karpo näyttää kuinka auton ovet aukesivat ainakin aikoinaan :D:

Lähteet yllä.

Lukkojen avaamisen nerokkuus

Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa avain on katkennut lukkoon? Joskus avain saattaa olla kulunut käytössä tai avaimen metalli voi olla jo valmiiksi rasittunut, jonka takia avain voi vahingossa katketa lukkoon. Lukko voi olla myös jäässä ja avautuessaan katkaista avaimen. Riippumatta siitä, onko kyseessä oven lukko, auton virtalukko tai vaikka korulippaan lukko, tärkeää on saada katkennut avain pois lukosta vaivattomasti. Jos ei ole mahdollisuutta käyttää avainsuutarin tai lukkosepän palveluita, voi rikkinäistä avainta koittaa saada pois lukkopesästä myös itse. Tässä vinkkimme tilanteisiin, joissa avaimen terä on katkennut lukkoon.

Lukkojen avaaminen pienellä määrällä työkaluja

Kun avain katkesi lukkoon, tärkeää on saada katkennut avain pois lukkopesästä. Kannattaa muistaa, että lukon tyyli vaikuttaa siihen, voiko lukkoa koittaa avata itse. On helpompaa irrottaa katkennut avain esimerkiksi munalukon lukkopesästä kuin auton virtalukosta. Lisäksi avaamiseen vaikuttavat lukkopesän koko, lamellit ja avaimen materiaali. Onko avain esimerkiksi magneettista rautametallia ja voiko avainta yrittää irti suurella magneetilla? Tai saako lukkopesään ujutettua pinsetit? Jos kyse on vaikeammasta työstä, voi katkennutta avainta koittaa irrottaa neulaa ja vasaraa käyttämällä. Katkenneen avaimen kanssa kannattaa työskennellä rauhassa, jotta itse lukko ei vaurioidu ja lukkoa ei joudu vaihtamaan.

Tapauksissa, joissa esimerkiksi lukkoon on kiinnitetty hälytysjärjestelmä, tulee paikalle kannattaa aina soittaa lukkoseppä ja vartiointiliike eikä lukkoa kannata yrittää avata itse.

Nopeat vinkit

Kun käsillä ei ole lukkosepän työkalupakkia, voi lukon avaamista ja rikkinäisen avaimen poistamista koittaa kotikonstein kotoa löytyvillä työkaluilla. Tärkeää on, että välineet ovat soveltuvia pienten esineiden kanssa työskentelyyn. Ennen lukon kanssa työskentelyä kannattaa selvittää, millaisesta lukosta on kyse, ja mikä työkalu soveltuu avaimen irrottamiseen parhaiten. Rikkoontuneen avaimen voi saada pois lukkopesästä myös kotoa löytyvillä työkaluilla.

Avaimen irrottamisen strategiat

Katkenneen avaimen pään irrottamiseen voit yrittää useita eri keinoja riippuen lukosta. Tässä parhaat vinkit katkenneen avaimen irrottamiseen:

 • Katkenneen avaimen irrottaminen pinseteillä: Jos avain on hieman ohuempi kuin lukkopesä, ja avaimen pää näkyy selkeästi lukkopesässä, voi irrottamiseen koittaa käyttää pinsettejä. Tärkeää on ensin öljytä lukko hyvin lukkoöljyllä. Tämän jälkeen avaimen teräosaa voi koittaa yrittää irrottaa pinseteillä vetämällä lukkopäätä lukosta.
 • Katkenneen avaimen irrottaminen magneetilla: Jos avain on magneettinen, ja avaimen terän pää näkyy selkeästi lukkopesässä, voi katkennutta päätä yrittää irti vahvalla magneetilla. Koska kaikki avaimet ei ole magneettisia, esimerkiksi Abloy-avaimet, tämä avausmenetelmä sopii vain avaimille, jotka on valmistettu magneettisesta materiaalista. Avaimen magneettisuutta voi testata kokeilemalla tarttuuko magneetti avaimen päähän.
 • Katkenneen avaimen irrottaminen vasaralla ja neulalla: Tähän tapaan tarvitset laattaruuvaria, pientä, terävää neulaa ja kevyttä vasaraa, joka on tarkoitettu tarkkaan työhön. Ensiksi katkennutta avaimenpäätä voi koittaa saada esille lukosta säätämällä lukon lamelleja suoraan laattaruuvarilla. Tämän jälkeen tarvitaan ohut, teräväksi hiottu puikko. Puikon on oltava ohut, terävä ja ennen kaikkea valmistettu teräksestä. Puikon voi myös yrittää tehdä itse nuppineulasta tai suuresta parsinneulasta. Piikki lyödään katkenneeseen avaimeen napakalla vasaranlyönnillä niin, että piikki uppoaa katkenneeseen avaimeen. Lopuksi vedä piikkiin kiinnittynyt katkennut avain pois lukosta.
 • Lukkopesän irrottaminen ja vieminen avainsuutarille: Perinteinen lukkopesä on yleensä kiinni sisäpuolelta tavallisesti parilla ruuvilla, jotka avaamalla avauspainike ja ulkopuolen lukkopesän peitelevy irtoaa. Tämän jälkeen lukkopesä on helppo irrottaa ulkopuolelta kaksi ruuvia irrottamalla. Lukkopesän voi tämän jälkeen viedä avainsuutarille, joka irrottaa katkenneen avaimen lukkopesästä. Lukkopesän irrottamiseen tarvitaan joko ruuvimeisseliä, ruuvainta tai akkuporakonetta.

Improvisoidut työvälineet

Katkennutta avainta voi yrittää irrottaa useilla erilaisilla kotoa löytyvillä työvälineillä, ja avaimen terän irrottamista voi kokeilla seuraavilla tavoilla:

 • Ostamalla lukonavaussettejä, joita on saatavilla myös eri verkkokaupoissa, ja joilla lukkoa voi koittaa avata itse
 • Liottamalla lukkoa lukkoöljyllä tai WD-40:llä ja irrottamalla katkennut avain pinseteillä
 • Irrottamalla avaimen pään neulalla ja vasaralla lyömällä pienen neulan katkenneeseen avaimen terään
 • Irrottamalla katkennutta avainta magneetilla
 • Irrottamalla lukkopesä ja viemällä se avainsuutarille tai lukkosepälle, joka irrottaa katkenneen avaimen

Taidokkaat liikkeet

Lukkojen kanssa työskennellessä kannattaa työskennellä rauhassa ja valita työhön sopivat työkalut. Jos avaimen terää yrittää irrottaa väärillä työvälineillä, voi koko lukkopesä rikkoontua, ja uuden lukkopesän korjaaminen voi maksaa useita satoja euroja. Siksi kannattaa miettiä, mikä on oikea tapa irrottaa katkennut avain.

Lukkoseppien salaisuudet

Lukkosepän ammatti on vaativaa ja tarkkuutta vaativaa työtä, joka vaatii useiden eri lukkojen tuntemusta ja laadukasta työkalujen käyttöä. Kuitenkin tietyistä työkaluista on hyötyä, kun työskennellään lukkojen kanssa. Pelkästään jumiutuneeseen lukkoon voi auttaa lukkoöljy tai WD-40, jota on mahdollista ostaa perinteisistä rautakaupoista. Joten jos lukko on jumissa eikä käänny, voi lukkoon koittaa suihkuttaa lukkoöljyä. Tämä saa lukon toimimaan ilman lukkopesän irrottamista tai avaamista ja estää myös parhaassa tapauksessa avaimen katkeamisen lukossa.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Jotta avaimet eivät katkeaisi lukkoon ja lukot toimisivat moitteettomasti, kannattaa kaikki avaimet ja lukot huollattaa tasaisin väliajoin. Esimerkiksi auton tai lukon avain voi kulua käytössä, tai edullisten munalukkojen avaimet on voitu valmistaa pehmeästä metallista joka taipuu ja katkeaa herkästi. Myös auton avaimet kuluvat käytössä. Parhaat ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat:

 • Avainten kopiointi: Jos avain jumittuu usein tai näyttää kuluneelta, kannattaa avaimesta tehdä uusi kopio omalla avainsuutarilla tai auton huoltoliikkeessä. Vara-avaimia on hyvä olla useampi. Näin katkennut avain voidaan korvata uudella edullisesti.
 • Lukon voiteleminen: Talvi on esimerkiksi oven lukon kuluttavinta aikaa, jolloin pakkanen ja kylmä ilma, sekä kosteus saavat auton ovien lukot jähmeäksi. Kaikkia lukkoja kannattaa voidella ennen talven tuloa lukkoöljyllä. Pakkanen on avainten vihollinen, ja pakkasella pienen lukon avain voi katketa herkästi, jos lukko on voitelematta ja jumissa.
 • Ostamalla laadukas lukko: Kevyt ja edullinen lukko hajoaa herkemmin kuin laadukas lukko. Siksi kannattaa investoida hyvään lukkoon, jossa on paksu avain.
 • Ovien tiivisteiden huolto: Aina ongelma ei ole oven lukossa vaan jäätyneissä tiivisteissä. Tämä saa oven jäätymään. Ennen talven tuloa kannattaa auton ovien ovitiivisteet voidella silikonispraylla, jotta tiivisteet eivät jäädy ja ovet saa auki myös talvella.

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset liittyen katkenneen avaimen irrottamiseen lukosta.

Onko laillista käyttää DIY-menetelmiä lukon avaamiseen rikkinäisellä avaimella?

Jos kyseessä on lukko, jossa on kiinni hälytysjärjestelmä, esimerkiksi auton tai työpaikan lukko, ei katkennutta avainta sovi yrittää irrottaa itse. Näissä tilanteissa lukko tulisi avata lukkosepän toimesta.

Mitä pitäisi tehdä, jos katkaisen vahingossa avaimen lukon sisälle?

Ensiksi kannattaa miettiä, millainen lukko on kyseessä. Kaikkia lukkoja ei kannata itse avata, vaan joskus paikalle on hyvä soittaa ammattitaitoinen lukkoseppä. Mutta esimerkiksi kotona sopiviin munalukkoihin sopivat erilaiset itse toteutetut avaamistavat hyvin.

Onko olemassa tietyntyyppisiä lukkoja, joissa DIY-menetelmät ovat tehokkaampia?

DIY-menetelmät ovat tehokkaita esimerkiksi munalukkojen ja korulippaiden, ja pyöränlukkojen lukkoihin.

Edellinen artikkeliFlyte STORY on kello, joka näyttää ajan levitoivalla metallikuulalla
Seuraava artikkeliElon Muskin Starlink-satelliitit aiheuttavat järjettömän määrän valosaastetta tähtikuvaajille