Muro Box on musiikkirasia, joka soittaa minkä vain kappaleen – Kehitystyö kestänyt 3 vuotta, nyt ennakkotilattavissa.

Musiikkirasiat eli soittorasiat ovat monelle tuttuja ja niitä on kenties tullut pyöriteltyä lahjatavarakaupan tiskillä. Taiwanissa päätettiin selvittää kuinka hankalaa olisi tehdä musiikkirasia, joka soittaa sinne syötetyt nuotit ennaltaohjelmoitujen sijaan.

Muro Box musiikkirasia
Muro Box musiikkirasia

Musiikkirasioita on oikeastaan kahta eri tyyppiä. On rasioita, joihin syötetään rei’itetty paperi, jossa reijät ovat kohtia missä nuotti soi, eli kampamaisen metallikielten sarjasta jokin kieli napsahtaa. On myös toisenlaisia yksinkertaisempia rasioita, joissa nuotit on ohjelmoitu pyörivään metallisylinteriin piikkeinä.

Muro Box minun nähdäkseni hyödyntää tuota rei’itetyn paperin tekniikkaa. Ainoa ero on, että jollain ihmemekanismilla rasian sisällä on halutut nuotit laukaiseva järjestelmä.

Muro Box musiikkirasia
Muro Box musiikkirasia
Muro Box musiikkirasia
Muro Box musiikkirasia

Laite toimii langattomasti ja siihen syötetään kappale mobiilisovelluksen avulla. Kappaleen voi ohjelmoita kännykällä itse tai sen voi ladata valmistajan kirjastosta.

Oheisilla videoilla esitellään Muro Box:

Kun kappale on valmis, painetaan kännykässä toista-nappia ja muro box soittaa kappaleen.

Näitä on nyt valmistumassa joulukuussa ja yhden rasian hinta on ennakkotilauksessa 292 euroa.

Vaikuttaa näppärältä keksinnöltä ja voisi kuvitella, että se on ollut hauska projekti mukana olleelle pitkan linjan soittorasia-valmistajalla.

Muro Boxissa on 20 nuottia diatonisesti välillä C3 – A5. Eli tämä tarkoittaa pianon valkoisia koskettimia. Valmistaja on luvannut tulevaisuudessa tehdä suuremman laitteen, missä on 40 nuottia, mikäli myynti on tarpeeksi suuri. Lopulta suunnitelmissa on myös midi-liittännällinen versio, eli siihen voisi liittää oman koskettimiston ja soittaa livenä.

Jos joku jäi pohdituttamaan, niin oliko tuossa videossa esitellyssä soimisessa hieman ajoitusongelmia? Kuulosti kuin nuotit eivät olisi osuneet aivan oikeisiin kohtiin. En tiedä.

Muro Box musiikkirasia nuotit
Muro Box musiikkirasia nuotit
Muro Box musiikkirasia, rakenne
Muro Box musiikkirasia, rakenne

Oheisella videolla esitellään perinteisen musiikkirasian nuottien ohjelmointia rei’ittämällä:

Nuohan ovat nykyään halpoja, esim. täältä sellaisen saa n. 18 euron hintaan. Olen itse noita jonkin verran rei’itellyt (tilasin tuolta) ja täytyy sanoa että siinä on omat niksinsä ja erityisominaisuudet. Mutta onnistunut lopputulos – on onnistunut ja sitä on hauska soitella. Tuossa ei ole pituusrajaa eli paperisuikaleita voi teipata yhteen vaikka kuinka monta. Toisaalta jos paperin laittaa rasiaan ja teippaa sen päät yhteen, syntyy luuppi. Mikäli tykkää askarrella ja musiikista, niin suosittelen kokeilemaan :D.

30 nuotin ohjelmoitava soittorasia
30 nuotin ohjelmoitava soittorasia

Lähde: Indiegogo Muro Box, the First App-Controlled Music Box, Muro Box