Apple AirPods 2 -kuulokkeet tulivat markkinoille, onko ykkösversion kertakäyttöisyydestä opittu mitään?

Apple on tullut tunnetuksi omintakeisista ratkaisuista. Usein kyseessä on onnistunut ja toimiva lopputulos, toisinaan ongelmat nousevat esille.

AirPods 2 purku

AirPods-kuulokkeet esiteltiin jokunen vuosi sitten. Jokseenkin äkkiä syntyi keskustelu mitä etua on langattomista kuulokkeista, koska ne joutuu kuitenkin lataamaan. Onhan langattomuus toisaalta myös etu, mutta taas puhuttiin, että melkein 200 hintaiset kuulokkeet olivat kallis ostos sen kannalta, josko pienehkö laite sattuisi hukkumaan.

Uusiin ongelmiin päädyttiin, kun AirPodsien akut alkoivat kulua loppuun. Selvisi, että niitä ei voi vaihtaa kuin rikkomalla kuuloke. Ja toisaalta selvisi, että kuulokkeen akku on melko pieni – Pienempi kapasiteetiltaan kuin normaalit nappiparistot.

Kuulokkeet puretaan oheisella videolla – AirPods 2 Teardown!:

Näiden seikkojen toivottiin korjautuvan kun äskettäin markkinoille tuli AirPod 2 -malli. Nyt iFixIt-sivusto purki uudet kuulokkeet ja tutki oliko edellisen mallin ongelmiin tartuttu – Ei ollut. Akku oli edelleen sama. Prosessori oli uusi. Mutta esimerkiksi latauspistokeliitäntä oli latausasemassa sama kuin ennen – Ja sen tiedetään olevan altis rikkoutumiselle – Eikä sitä voi vaihtaa.

AirPods 2 purku
AirPods 2 purku

EU on säätämässä lakia, että elektroniikasta saataisiin tehtyä kestävämpää ja pidempi-ikäistä. AirPodsit voisivat olla yksi tuote, jolta voitaisiin vaatia parannusta: Suurempi akku sekä avattava rakenne. Tällöin saataisiin kuulokkeet toimimaan kierrossa huomattavasti kauemmin. Nyt näyttää, että kun AirPods 1 -version akut alkavat olla loppu (kestävät n. 2 vuotta), Apple tuo markkinoille uuden mallin. Liekö laskelmoitu ajoitus, en yhtään ihmettelisi – Selvisihän että Apple hidastaa ohjelmallisesti puhelimiaan, jotta saisi uudet mallit kaupaksi.

Niin tai näin, iFixIt päättää raporttinsa: ”Mitä opimme? Kahden vuoden jälkeenkin AirPods-kuulokkeet ovat surullisesti kertakäyttöiset. [Uuden mallin] pienet akut pettävät ennen kuin elinkaari muuten päätyisi – Eikä akkuja saa vaihdettua tai kierrätettyä [rikkomatta kuulokkeiden koteloa].”

Apple voisi todellakin petrata tässä!

Lähde: iFixIt