Tiedemiehet ovat teoretisoineet, että planeetat syntyvät nuorten tähtien ympärillä kaasun ja pölyn tiivistyessä kiertoradalla.

PDS 70 b

Nyt tästä prosessista on saatu kenties ensimmäisiä valokuvia. Nimittäin 370 valovuoden päässä olevan nuoren, n. 10 miljoonaa vuotta sitten syntyneen, PDS 70 -tähden lähistöltä on havaittu n. Jupiterin kokoinen (1300x Maan koko) planeetan alku. Tällä muodostumalla on arvion mukaan ikää n. 5-6 miljoonaa vuotta. Nimeksi sille on annettu ”PDS 70 b”, sen kierto tähden ympäri kestää n. 120 vuotta.

PDS 70
Planeetan koostumus

Kaasu-pölymuodostumaa seurataan ja sen kautta pyritään pureutumaan syvemmälle planeettojen syntyprosessiin. Syntymä havaittiin Chilen Very Large Telescope -teleskoopilla.

VLT:n rakennuksia

Samaisesta teleskoopista oli asiaa aiemmassa artikkelissamme: Saturnuksen Enceladus-kuusta lähdetään etsimään elämää, Breakthrough-projektilla! Tätä erittäin isoa teleskooppia kehitetään, jotta sen avulla kyettäisiin havaitsemaan jälkiä älystä avaruudessa – Ja sitä kautta maapallon ulkopuolisesta elämästä.

Lähteet: Slash Gear, Max Planck Institute for Astronomy, The Astrophysical Journal Letters

Edellinen artikkeliTšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden suojavyöhykkeeltä vaeltaa susia ympäröiville seuduille, geenimuutosten vaikutus on tutkijoille vielä arvoitus
Seuraava artikkeliHoloSuit on haptinen asuste, joka jäljittelee Ready Player One -elokuvan X-1 bootsuit – virtuaalitodellisuuspukua