PDS 70 b on syntyvä planeetta nuoren tähden laidalla – Tiedemiehet ovat saaneet kuvattua syntymäprosessia ensi kertaa

Tiedemiehet ovat teoretisoineet, että planeetat syntyvät nuorten tähtien ympärillä kaasun ja pölyn tiivistyessä kiertoradalla.

PDS 70 b

Nyt tästä prosessista on saatu kenties ensimmäisiä valokuvia. Nimittäin 370 valovuoden päässä olevan nuoren, n. 10 miljoonaa vuotta sitten syntyneen, PDS 70 -tähden lähistöltä on havaittu n. Jupiterin kokoinen (1300x Maan koko) planeetan alku. Tällä muodostumalla on arvion mukaan ikää n. 5-6 miljoonaa vuotta. Nimeksi sille on annettu ”PDS 70 b”, sen kierto tähden ympäri kestää n. 120 vuotta.

PDS 70
Planeetan koostumus

Kaasu-pölymuodostumaa seurataan ja sen kautta pyritään pureutumaan syvemmälle planeettojen syntyprosessiin. Syntymä havaittiin Chilen Very Large Telescope -teleskoopilla.

VLT:n rakennuksia

Samaisesta teleskoopista oli asiaa aiemmassa artikkelissamme: Saturnuksen Enceladus-kuusta lähdetään etsimään elämää, Breakthrough-projektilla! Tätä erittäin isoa teleskooppia kehitetään, jotta sen avulla kyettäisiin havaitsemaan jälkiä älystä avaruudessa – Ja sitä kautta maapallon ulkopuolisesta elämästä.

Lähteet: Slash Gear, Max Planck Institute for Astronomy, The Astrophysical Journal Letters