Neljän vuoden työ päättyi tähän lopputulokseen.

Räjähdyksen reunoille on syntymässä torukset

Smarter Every Day-youtube-kanavan Destin Sandlin pyrki neljän vuoden ajan toteuttamaan mahdollisimman täydellisen kahden vortex ring -pyörteen kohtaamisen nesteessä. Inspiraationa oli video vuodelta 1992, jossa tämä on toteutettu aiemmin. Pyörteissä käytettiin mustetta, jotta niiden törmäys saatiin havainnollistettua.

Torukset

Kahden tällaisen ”toruspyörteen” törmäyksessa syntyy kummallinen ilmiö, jossa törmäyksen jälkeisissä virtauksissa sivuille laajeneva aalto muuntuu useaksi toruspyörteeksi. Tiedemiehetkään eivät ole tätä virtausilmiötä osanneet täysin selittää. Ja jossei muuta, niin on se kaunis, ja todennäköisesti 4 vuoden työ arvoinen.

Videolla esitellään projekti sekä lopputulos: Täydellinen törmäys ja torukset:

Testailua väreillä

On todella hauskaa, että jopa näin läheltä löytyy ilmiöitä, joita ei osata selittää nykyisillä fysiikan malleilla. Olisikin hauska selvittää, josko tietokone laskisi tämän saman lopputuloksen tarpeeksi realistisella mallinnoksella! Mikäli ei, voitaisiin pohtia, kuinka tietokoneen algoritmin virtausmallinnoksia saataisiin muutettua, niin että tämä tapahtuisi. Lopputulos voisi olla uusi oivallus nesteen virtauksien fysiikassa!

Vuoden 1992 video – Vortex Ring Collision:

Vuoden 1992 tutkimuksen abstraktin voi lukea linkistä: Instability and reconnection in the head-on collision of two vortex rings.

Vuoden 1992 törmäys videolla
Neutronitähdet törmäävät – visualisointi

Toisaalta minulle tästä tulee mieleen, että voiko tällainen fraktaalimainen rakenne toistua vielä eteenpäin – Ja voitaisiinko tätä samaa mallia löytää esimerkiksi maailmankaikkeuden jättimäisistä ilmiöistä – Neutronitähtien törmäys dokumentoitiin viime vuonna: Tutkijoiden historiallinen havainto – todistivat neutronitähtien törmäyksen ensimmäistä kertaa.

Lähde: Youtube – Two Vortex Rings Colliding in SLOW MOTION

Edellinen artikkeliKeskikonsoliveneet jatkavat kasvuaan, HCB 65′ Estrella tuottaa viidellä perämoottorilla yli 3000 hevosvoimaa
Seuraava artikkeliTämä mies raaputtaa ja pureksii raakapuusta tuoleja, lopputulos on varsin hämmentävä