Esittelimme hiljattain Furby-nukeista rakennetun urkulaitteen. Samainen rakentelija on tehnyt tämän projektin.

Ääniä x-y-avaruudessa television kuvaputkella

LOOK MUM NO COMPUTER -kanavan pitäjä esittelee oivallisesti kuinka kuvaputki-televisiosta voidaan tehdä oskilloskooppi-näyttö. Näyttää sen verran helpolta, että jos itsellä olisi tuollainen tv ja sähköasentajan paperit, niin voisipa jopa kokeilla! Aiempi artikkelimme samaiselta tekijältä: Furby-orkesteri koostuu 44 Furby-nukesta, joita soitetaan painelemalla koskettimia.

Tyypillinen analoginen oskilloskooppi piirtämässä sini- ja kanttiaaltoa

Kuvaputkeen syötetään vaaka- ja pystykoordinaatteja kahdesta sisääntulosta. Nämä muodostavat erilaisia muotoja. Muodot saadaan vahvistimen kautta tulevasti äänestä tai musiikista. Musiikki on toteutettu moduläärisilla syntetisaattoreilla, jotka on esitelty videolla.

Videolla puretaan TV ja tehdään siitä oskilloskooppi, johon ääni piirtää kuvioita – Oscillographics – Turn an old TV into an Oscillograph For Oscillographics!

Ääniä x-y-avaruudessa television kuvaputkella

Erittäin mielenkiintoinen projekti on tämäkin, kuten oli Furby-urkukin. Äänellä muotojen luominen oskilloskooppiin ei ole uusi keksintö, vaan sitä on tehty jo pitkän aikaa. Oheisella videolla esitellään kuinka äänisignaaleilla piirretään jos jonkinlaisia muotoja oskilloskooppiin. Näytöllä voidaan käytännössä toteuttaa sama mitä kuvaputkitelevisiollakin – Ymmärtääkseni. Tietenkin vain yhdellä värillä.

Ääni tuottaa muotoja oskilloskoopin näytölle – Oscilloscope Music – Pictures from Sound:

Äänillä tuotettu kuva

Tietokone on tietenkin helpottanut huomattavasti erilaisten monimutkaisten muotojen tuottamista näytölle. Mutta täytyy sanoa, että ihan tuollainen äänen visualisointikin voi olla varsin kiinnostava taidemuoto!

Lähteet: Youtube, Youtube -oskilloskooppimusiikkia

Edellinen artikkeliLEGO Breakfast Machine – Aamiaiskone tekee munat ja pekonit, sekä maustaa ne
Seuraava artikkeliVideokuvaa Nikonin superlaajakulmalla Nikkor 6mm f/2.8